Doliu în memoria regretatului maestru Ion Ungureanu

Foto: Pavel Munteanu

Chiar dacă șeful statului, Igor Dodon, a refuzat să semneze un decret prin care 31 ianuarie,  să fie declarată Zi de Doliu Național, autoritățile de la Primăria și Consiliul Raional Strășeni au coborât astăzi drapelele în bernă în memoria regretatului maestru Ion Ungureanu.

Foto: Arcadie Romanciuc via Facebook

”Plânge țara, plânge ținutul Ialoveni”, a notat pe pagina sa de Facebook și președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, care a emis o dispozitie prin care ziua de 31 ianuarie a fost declarată zi de doliu pe întreg teritoriul raionului.

 

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în Opaci, Căuşeni. A studiat la Şcoala de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova. În 1960 a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău, iar între 1964 şi 1971 a fost director artistic al teatrului. Este acuzat de naţionalism şi nevoit să părăsească RSS Moldovenească. Pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor la Teatrul Armatei.

Între 1990 şi 1994 a fost ministru al Culturii şi Cultelor al R. Moldova, contribuind la organizarea Podurilor de Flori, a turneelor artiştilor peste Prut, a iniţiat multiplele activităţi legate de teatre, muzee, biserici (atunci a fost reactivată Mitropolia Basarabiei), săli de concerte, festivaluri, concursuri.

Maestrul s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, la un spital din București. Fostul ministru al Culturii a fost condus astăzi pe ultimul drum și înmormântat la Cimitirul Central.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)