Dolari falşi în casele de schimb valutar

O reţea criminală specializată în punerea în circulaţie a dolarilor falşi a fost deconspirată de poliţişti. Potrivit şefului Direcţiei Investigare a Fraudelor (DIF) din cadrul Departamentului Poliție, Vitalie Briceag, la sfârşitul lunii decembrie, poliţiştii au intrat în posesia unei informaţii operative precum că un grup de tineri, dintre care şi doi minori, au buzunarele pline cu bani falşi.

Pentru acumularea de probe poliţiştii au infiltrat în grupare un om de-al lor. „E ca un dolar adevărat. Poţi să-l bagi cui vrei”, sunt secvenţe din imaginile video în care un tânăr vorbeşte entuziasmat că are în portmoneu mai multe bancnote de dolari falşi. Pentru 1000 de dolari falşi, acesta cerea 3600 de lei. Suspectul nu s-a aşteptat că persoana căreia încearcă să-i „bage” dolarul „aproape la fel ca cel adevărat” este un poliţist deghizat. Suspecţii au fost prinşi în flagrant în apropierea Comisariatului General de Poliţie. „Reţinerea a fost planificată pentru mai devreme, însă, culmea, liderul grupării a fost arestat pentru altă infracţiune, acesta a comis un act de huliganism”, a menţionat Briceag.

Poliţiştii au reuşit să identifice şase membri ai grupării şi presupun că banii falşi erau schimbaţi la casele de schimb valutar, iar unii angajaţi ar putea fi complici în această schemă. Membrii grupării, printre care sunt şi doi minori, sunt în liberate. „Sunt cercetaţi în stare de libertate pentru că toţi şi-au recunoscut vina”, a explicat Briceag.

Potrivit şefului DIF, banii sunt aduşi de peste hotarele R. Moldova, urmează să fie identificată ţara: „E vorba de dolari, prin urmare, colaborăm cu serviciul secret al Statelor Unite pentru a stabili sursa banilor falşi”. Membrii grupării riscă până la 15 ani de puşcărie.

I.Z.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)