Doi soţi înşelaţi şi patru familii destrămate

ADULTER // „ABC-ul căsătoriei moderne”

Ilie Nistor şi Nicu Bandac, prieteni la cataramă, mergeau veseli pe stradă, împleticind picioarele. Se întorceau de la bar, unde intrau din când în când să-şi spună durerile deşertând paharele. Golise şi acum cu nişte prieteni din cercul lor câteva sticle de votcă care le ridicase dispoziţia şi le îngreunase mersul. Totuşi încercau să meargă drept, chiar dacă paşii îi trăgeau când pe o parte de trotuar, când pe alta.

Nina NECULCE

Bărbaţii s-au oprit în faţa unei case arătoase. Ilie îi zise prietenului: „Hai, Nicule, să intrăm şi noi la Lisaveta. Cu ce  suntem mai buni decât nevestele noastre care ne-o fi înşelând? Sau cu ce suntem mai răi decât Alecu şi Lavrentie?”.

Lisaveta este proprietara unui bordel din orăşel. Îi cunoaşte bine pe bărbaţii aghesmuiţi şi tare s-a mai mirat când i-a văzut în casa  ei de „rendez-vous”. „Cum?! Voi?! Un procuror fidel şi un notar exemplar au nevoie de serviciile mele? De necrezut! Cu ce aş putea să vă servesc la o oră atât de târzie?” „Păi, cu marfă pe potriva noastră”, au răspuns bucuroşi bărbaţii. „Dar să ştiţi că n-am nimic demn de voi. De ce n-aţi venit ziua, când prin camere aşteaptă cocote apetisante? Acum doar nişte copile fără experienţă vă pot sta la dispoziţie.” „Chiar nicio profesionistă nu a rămas pentru noi?” „Nu! Pentru că profesionistele mele sunt toate măritate şi nu se abat aici decât ziua, ca să nu le bănuiască bărbaţii lor.”

Pleacă cu gândul de a reveni

Ilie şi Nicu au dat din mână a pagubă şi au ieşit din local cu gândul că vor reveni în altă zi. Îi intrigase Alecu şi Lavrentie, cu care golise sticlele de votcă, vorbindu-le cu lux de amănunte despre plăcerile trăite cu amantele lor în acest bordel. „Un bărbat fără amantă e un ursuz, iar soţia niciodată n-o să te ia cu friguri aşa cum o face o amantă sau o prostituată”, le-au băgat în cap aceştia. Acum, după ce păşise pragul misteriosului local, nu mai exista nicio îndoială că între pereţii lui se poate trăi acel sentiment care te face să uiţi de toate pe lume.

Îi impresionase atmosfera din interior: mobilă aranjată cu gust, pereţi împodobiţi cu tablouri erotice, lumină filtrată prin tot felul de abajururi. Până la scara blocului, bărbaţii exaltaţi de cele văzute au vorbit numai despre „minuni” din lumea sexului. S-au despărţit, lăsând gândurile să zboare spre casa Lisavetei şi spre ziua când profesionistele îi vor ajuta să trăiască miracolul.

Pentru cei din jur, familii-model

De zece ani Ilie şi Nicu, care au crescut în acelaşi sat, locuiau la oraş. Ambii şi-au luat neveste orăşence, aveau câte un copil şi erau consideraţi de toată lumea nişte norocoşi cu serviciu bun şi familii aşezate la locul lor. Dar de când au prins a bănui că nevestele lor îi înşală, căutau să-şi găsească din vreme în vreme alinarea la bar. După primele pahare, elaborau planuri cum să-şi pedepsească soţiile şi cum să-i descopere pe bărbaţii care le-au pus coarne.

Însă, după ce deşertau mai multe păhăruţe, starea lor nervoasă se domolea şi le pierea pofta de răzbunare. Alecu şi Lavrentie au fost cei care i-au făcut să se consoleze cu ideea că o familie nu-i modernă fără ceartă şi amanţi.

Cu teoria „familiei moderne” au fost ademenite la casa de „rendez-vous” şi soţiile eroilor noştri – Aurelia, soţia lui Ilie, şi Irina, soţia lui Nicu. Ambele cu forme perfecte, cu ochi strălucitori şi temperament nestăvilit, s-au lipit de mintea Lisavetei. Azi le invită femeia la o cafea, mâine la un ceai şi aşa, încet-încet, a descoperit că tinerele doamne, pe lângă corpul frumos, mai au şi un caracter vesel, şi o inteligenţă demnă de invidiat. Ce mai la deal, la vale, marfă de nota zece pentru bordelul ei! După ce le-a tălmăcit „ABC-ul căsătoriei moderne”, care spune că femeia fidelă e desconsiderată de societate, Lisaveta le-a învăţat pe tinerele doamne „arta adulterului” cu toată gama ciudăţeniilor sexuale şi cum să facă ca să nu fie prinse niciodată de bărbaţii legitimi. Apoi le-a găsit câte un amant statornic şi, de la o zi la alta, de la un an la altul, Aurelia şi Irina se desfătau ziua, în amiaza mare, în „cuibul dragostei” din casa arătoasă de la colţul străzii.

Soţiile sunt bănuite

Primul care a prins a-şi bănui soţia a fost Nicu. Vestimentaţie dela Versace, parfumuri Christian Dior şi Nina Ricci, pantofi şi altă încălţăminte de firmă. De unde? Din salariul ei de profesoară cu care achitau facturile? Sau din salariul lui, care jumătate mergea la alimentaţie, jumătate pentru alte necesităţi curente? Nu-i vorbă mai făcea el nişte bani, aşa cum fac toţi notarii, dar despre aceştia Irina nu ştia, îi punea omul deoparte pentru zile negre.

Cui să i se destăinuie în privinţa suspiciunilor? Lui Ilie, bineînţeles. Acesta, ca trezit dintr-un vis, s-a bătut cu palma peste frunte: „Ptiu, drace! D’apoi şi Aurelia are tot felul de bijuterii scumpe. Te pomeneşti că şi a mea mă înşală!”. S-au frământat prietenii, au analizat, pentru că nici unul şi nici altul nu ştiau nimic concret. În ziua când s-au întâlnit prima dată la bar, după mai multe păhăruţe şi meditaţii despre femei, şi-au amintit de un principiu spartan: femeia te poate înşela, dar ea trebuie să ia măsuri să nu fie prinsă niciodată.

Până la urmă, au tras concluzia că soţiile lor respectă acest principiu. Un lucru nu-l puteau înţelege – de ce atunci când au băut până târziu cu Alecu şi Lavrentie, când au adus vorba de bărbaţi încornoraţi, Lavrentie le-a spus: „Dacă o femeie are un amant bogat, cel care poartă coarne e amantul”.

Prinse în  flagrant

Gândul acesta îi rodea ca un vierme, aşa cum îi rodea şi dorinţa  de a merge la casa Lisavetei. Şi ziua ceea a sosit într-o vinere la prânz. Lisaveta i-a salutat servil, spunându-le că au venit la ţanc, şi le-a deschis uşa care dădea într-un coridor cu mai multe uşi numerotate. Le-a spus numărul uşilor pe care trebuia să le deschidă şi a plecat. Ori bărbaţii au înţeles greşit, ori Lisaveta a vrut să le descopere taina, dar, când atât Ilie, cât şi Nicu au deschis uşile cu numerele indicate şi când au dat să intre înăuntru, surpriza a fost neaşteptată pentru amândoi!

Rămas fără cuvinte, Ilie a privit la cei din cameră. Nu-i venea să creadă ochilor! Soţia lui, în ţinuta Evei, cu sânii excitaţi, încremenise în braţele lui Lavrentie. În cealaltă cameră, Irina îşi legăna şoldurile, gemând sub sărutările lui Alecu. După o lungă  pauză de tăcere, în camera nr. 3, Aurelia a spart gheaţa: „Nu  eşti primul şi nici ultimul bărbat, Ilie, căruia i s-au pus coarne. Acum cred că toate femeile pun coarne bărbaţilor”.

Ilie a tăcut o clipă, apoi a spus: „După teoria lui Lavrentie, reiese că el e cel care poartă coarne, şi nu eu”. Din camera nr. 5, Alecu i s-a adresat lui Nicu: „Ce să-ţi fac, dragă Nicule, dacă nu ştii să-ţi cucereşti pe deplin soţia?!”.

Acesta atât a putut rosti: „Bine a zis cine a zis că prietenul soţului sfârşeşte prin a deveni amantul soţiei”. Ce a fost mai departe e greu de descris prin cuvinte. Adevărul e că povestea a continuat cu un mare scandal şi s-a terminat cu divorţ pentru toate patru familii. Teoria „familiei moderne” nu a prins.

(Auzită  de la Lisaveta)

The following two tabs change content below.