Doi fraţi învinuiţi pentru dublul asasinat de la Ialoveni

 

Unul e la Spitalul Clinic de Psihiatrie, celălalt urmează să fie extrădat din Turcia

„De mai bine de un an nu se întreprinde nicio acţiune. Procurorii aşteaptă să fie adus Vladimir (unul din fraţii învinuiţi) din Turcia”, a declarat pentru JURNAL Roman Chizilov, apărătorul fraţilor învinuiţi pentru dublul omor de la Ialoveni. Deşi avocatul susţine că Vladimir F. a fost audiat de oamenii legii, procurorii afirmă contrariul. „El a plecat în Turcia. Bărbatul a fost pus sub învinuire în lipsa lui”, a menţionat procurorul Denis Rotaru.

Svetlana Panţa

De la dublul asasinat de la Ialoveni au trecut mai bine de doi ani. Până în prezent oamenii legii nu pot spune cine este autorul (autorii) acestei crime de rezonanţă. Potrivit procurorilor, sunt examinate mai multe versiuni, inclusiv că dublul asasinat de la Durleşti de la sfârşitul lunii martie 2011 şi tentativa de omor de la Ialoveni din mai 2011 ar purta „semnătura” aceluiaşi criminal. Reiterăm că, la câteva zile de la săvârşirea omorului de la Durleşti, unde au fost omorâţi cu sânge rece un tânăr de 18 ani şi iubita acestuia de doar 15 ani, oamenii legii au făcut o percheziţie la domiciliul fraţilor Eugen şi Vladimir, în cadrul căreia, potrivit procurorilor, au fost depistate mai multe obiecte care i-ar fi aparţinut uneia dintre victimele crimei odioase de la Ialoveni. „Era husa pentru CD-uri a soțului meu”, susține soția victimei. Tot atunci a fost reţinut unul dintre ei şi anume Eugen, care de mai bine de 17 ani suferă de schizofrenie.

A descris cum a fost torturat, ce folos?

Cazul lui Eugen F. a ajuns în atenţia Amnesty International, după ce avocatul învinuitului a comunicat că bărbatul, în timpul deţinerii la Comisariatul General de Poliţie (CGP), ar fi fost torturat de câteva ori. În decembrie 2011 membrii Consiliului Consultativ pentru Prevenirea Torturii au efectuat o vizită la CGP şi Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău, unde Eugen F. a fost transferat în iulie 2011 şi se află până în prezent. Atunci Eugen le-a povestit celor de la Amnesty International că în timpul interogărilor a fost supus torturii şi tratamentelor inumane şi degradante: electrocutare, mască antigaz, suspendarea mâinilor şi picioarelor, lovituri cu palmele peste urechi, lovituri cu sticle din masă plastică umplute cu apă aplicate pe spate în zona rinichilor, pe fese şi tălpi.

„Aparatul de electrocutare era scos dintr-un dulap din cabinetul nr. 3”, a menţionat învinuitul. „Eugen le-a desenat şi cabinetul unde a fost torturat, şi uşa, a descris persoanele… într-un final totul s-a soldat ca de obicei cum se întâmplă în R. Moldova. În raportul de expertiză scrie clar: semne specifice automutilării”, spune revoltat avocatul Chizilov. Mai mult, apărătorul susţine că Eugen F. este deţinut ilegal în spitalul de psihiatrie. După internarea în instituţia medicală pentru efectuarea expertizei psihiatrico-legale judecătorul de instrucţie a emis o încheiere prin care a admis demersul procurorului şi a autorizat internarea învinuitului Eugen F. în Spitalul Clinic de Psihiatrie pe o perioadă de 60 de zile.

Însă, potrivit apărătorului, copia încheierii judecătoreşti remisă Spitalului Clinic de Psihiatrie nu conţine termenul de detenţie, ceea ce înseamnă că învinuitul poate rămâne închis pe o perioadă de timp nedeterminată. Contestaţiile avocatului la Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea de Apel cu privire la eliberarea lui Eugen F. din detenţia ilegală au rămas nesatisfăcute, ambele instanţe referindu-se la varianta încheierii fără termenul de detenţie. „Acum aştept răspunsul de la Consiliul Superior al Magistraturii. Menţionez că tratamentul forţat poate fi aplicat doar prin sentinţă şi nicidecum prin încheiere. La noi însă norma se interpretează după placul fiecăruia. Ei egalează sentinţa cu încheierea”, a mai adăugat Chiziliov.

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic de Psihiatrie, Eugen F. nu mai necesită tratament în staţionar şi poate pleca acasă. La rândul lor, procurorii susţin că urmează să ia o decizie în acest sens, însă Eugen F. rămâne a fi învinuit în cazul dublului asasinat de la Ialoveni.

Vova a fost reţinut”

La începutul lunii aprilie curent, mama fraţilor Eugen şi Vladimir a aflat din buletinele de ştiri că şi al doilea fiu al său a fost reţinut. Acesta, în primăvara anului 2011, a plecat în Turcia. „Procurorii mi-au spus că l-au reţinut pe Vova la vamă”, a spus atunci pentru JURNAL Maria F., mama lui Eugen şi Vladimir F. Potrivit procurorului Corneliu Bratunov, motiv pentru reţinerea acestuia a servit faptul că la una din percheziţiile la domiciliul lui Vladimir F. oamenii legii au descoperit un obiect care i-ar fi aparţinut uneia din victimele crimei odioase de la Ialoveni. „Soţia victimei a recunoscut unul din obiectele sustrase la domiciliul fratelui lui Eugen F.”, a menţionat Bratunov, fără a detalia care este acesta.

Un fiu reţinut în Turcia, altul în detenţie la Spitalul Clinic de Psihiatrie, aceste evenimente au băgat-o în mormânt pe mamă, care până în ultimul moment nu a crezut că fiii ei ar putea fi implicaţi în săvârşirea crimelor odioase.

Oamenii legii spun că descoperirea acestor omoruri durează deoarece până în prezent nu este cunoscut motivul. Recent, Procuratura generală a emis un comunicat prin care au anunţat că autorităţile turce urmează să-l extrădeze pe Vladimir F., care la fel ca şi fratele său Eugen este învinuit pentru dublul asasinat de la Ialoveni.

Soţia bărbatului omorât a declarat pentru JURNAL că nu cunoaşte despre cine este vorba, iar numele fraţilor nu-i spune nimic. „Eu nu-i ştiu. Şi nici pozele cu ei nu mi-au fost prezentate”, a menţionat Nina Croitoru.

Astăzi, atât procurorii, cât şi apărătorul aşteaptă extrădarea lui Vladimir F. „Dacă se stabileşte că el nu are treabă cu crima respectivă, cine va răspunde?”, se întreabă avocatul fraţilor.

 

Acţiunea Urgentă Amnesty International pentru Eugen F. conţine un apel către membrii organizaţiei din 150 de ţări ca aceştia să scrie la adresa procurorului general, ministrului de Interne şi ministrului Sănătăţii, cerând investigarea legalităţii detenţiei lui Eugen F. şi investigarea presupuselor actelor de tortură şi relelor tratamente aplicate de poliţişti din Comisariatul General Chişinău.

Potrivit directorului Executiv Amnesty International Moldova, până în prezent nu au nici un răspuns.

„Faptul că Amnesty International a lansat o acţiune globală în cazul respectiv înseamnă că numai rezonanţa pe plan internaţional îi poate ajuta avocatului lui Fiodoruc să lupte cu abuzul sistemului judiciar din Republica Moldova”, a declarat Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova.

Ultima Acţiune Urgentă Amnesty International a fost lansată cu trei ani în urmă ca reacţie la evenimentele din aprilie 2009.

 

The following two tabs change content below.