Doi copii şi mama lor, la un pas de moarte

Zeci de familii din RM sunt victime ale accidentelor cauzate de defecţiuni ale mijloacelor de încălzire, accidente care pot fi evitate dacă sobele sunt verificate sistematic. Monoxidul de carbon emanat de o sobă defectată îţi poate ucide copiii

Şi-au dat seama prea târziu că soba era defectă şi scotea fum

Un bărbat din Pârliţa, Făleşti, venit acasă şi-a găsit soţia fără cunoştinţă pe podea, iar copiii în stare gravă. În casă persista un miros înţepător de fum. Bărbatul a înţeles că s-au intoxicat şi a chemat imediat urgenţa. Medicii susţin că dacă tatăl copiilor ar fi zăbovit câteva minute, nimeni n-ar mai putea fi salvat. Cert este că incidentul nu s-ar fi întâmplat dacă părinţii ar fi observat la timp că soba era defectă şi scotea fum.

Zeci de copii sunt salvaţi în fiecare an din locuinţele cuprinse de flăcări. Lăsaţi de capul lor, copiii încearcă să vadă ce va fi dacă vor aprinde chibrituri. E şi cazul a trei copii dintr-un sat din raionul Anenii Noi, care au scăpat ca prin minune de moarte. Părinţii au lăsat copiii de patru ani şi, respectiv, un an în grija fratelui de doar şapte ani. În lipsa părinţilor, micuţii erau cât pe ce să-şi piardă vieţile. Au avut noroc de o vecină care a anunţat pompierii.

Însă nu doar focul poate mistui vieţile, deosebit de periculos este şi fumul emanat din sobele defectate. Astfel, un bărbat din Pârliţa, Făleşti, a fost sunat de soţie şi anunţat că unul dintre cei doi copii ai lor a început să vomite. Nici prin gând nu i-a trecut că starea copilului a fost provocată de monoxid de carbon. Potrivit medicilor, copiii, în special bebeluşii, sunt mai sensibili la inhalarea fumului şi expunerea îndelungată se poate solda cu decesul acestora. Alarmat, bărbatul a venit imediat acasă, însă când a păşit pragul, şi-a găsit soţia întinsă pe podea. Copiii de şapte luni şi, respectiv, trei ani erau şi ei fără cunoştinţă. Speriat, bărbatul a chemat ambulanţa. În stare gravă, femeia şi copiii au fost duşi la Spitalul municipal Bălţi, fiind în fază profundă de intoxicaţie. Deşi au scăpat ca prin minune din gura morţii, medicii susţin că acest incident ar putea să le creeze pe viitor copiilor probleme grave de sănătate. „Monoxidul de carbon afectează sistemul respirator şi sistemul nervos”, a avertizat Ala Condrea, şefa Secţiei Primiri Urgenţe a Spitalului municipal Bălţi.

Potrivit specialistei, asemenea cazuri ar putea fi evitate dacă părinţii ar fi prudenţi şi nu ar trata cu indiferenţă faptul că soba sau alt sistem de încălzire este defectat şi, prin urmare, ar pune în pericol viaţa persoanelor care se află în încăpere.

Au decedat în casa cuprinsă de fum

Un alt caz însă cu sfârşit letal a avut loc la Scoreni, Străşeni. Nerespectarea regulilor de exploatare a sobei s-a soldat cu decesul a doi copii. Micuţii lăsaţi în grija unor rude au rămas singuri acasă. Rudele au făcut focul în sobă şi au plecat la o zi de naştere, lăsând copiii la călduţ şi de capul lor. Când au revenit, au găsit casa plină cu fum şi corpurile neînsufleţite ale copiilor. Deşi au încercat să le acorde primul ajutor şi au chemat ambulanţa, medicii au venit doar pentru a constata moartea micuţilor. Părinţii erau plecaţi la muncă peste hotare pentru că şi-au propus să le asigure un viitor decent odraslelor lor, însă au fost nevoiţi să se întoarcă acasă pentru a-i petrece pe ultimul drum.

Dacă aveţi copii mici, imaginaţi-vă cum ar putea acţiona aceştia corect pentru a-şi salva viaţa. Copiii nu pot face faţă situaţiilor de criză. În 2012, cinci copii şi-au pierdut vieţile în incendii.

„În caz de incendiu, persoanele trebuie în primul rând să apeleze la 901. Dacă încăperea este plină de fum, în niciun caz nu trebuie să deschideţi ferestrele, acest lucru va accelera incendiul. Pentru a nu inhala fum, persoanele trebuie să meargă târâş şi să părăsească locuinţa”, recomandă Liliana Puşcaş, şefa serviciului de presă al Direcţiei Situaţii Excepţionale.

Cel mai frecvent, salvatorii sunt alertaţi din cauza sobelor defectate care reprezintă cauza de bază de declanşare a incendiilor în casele oamenilor. Pentru a nu cădea pradă focului sau fumului, verificaţi sistematic sistemele de încălzire. O fisură a sobei neastupată la timp ar putea să vă coste sănătatea sau chiar viaţa copiilor dvs. Cel mai mult, salvatorii regretă atunci când vin prea târziu şi scot din casele cuprinse de flăcări, sau pline de fum corpurile neînsufleţite ale copiilor.

Test pentru mămici şi tătici

Când ultima dată aţi verificat soba dacă aceasta nu este defectă?

Dacă nu o faceţi sistematic, puneţi în pericol viaţa copiilor dar şi a dvs. O fisură este suficientă ca fumul din sobă să fie inhalat de micuţi. Chiar dacă părinţii nu simt fumul, organismul copiilor este mai sensibil şi, fără să ştiţi motivul, micuţul ar putea ajunge în stare gravă la spital. Atenţie, simptomele de intoxicare cu fum pot fi confundate cu simptomele de răceală. Deci nu ezitaţi, reparaţi şi curăţaţi sobele sistematic, apelând la serviciile unui specialist.

Se întâmplă să trageţi o fugă până afară, lăsând copilul mic singur în cameră?

Atenţie! Toţi părinţii care au ajuns să fie martori neputincioşi ai calvarului prin care a trecut un copil ars sau intoxicat cu gaze spun că l-au lăsat fără supraveghere „doar pentru un minut”. Luaţi-l cu dvs. afară, dacă aveţi nevoie să ieşiţi din încăpere sau puneţi-l în manej. Copilul nu trebuie lăsat fără supraveghere în casă! Nici pentru câteva clipe! Nu repetaţi experienţa tragică a unei mame de 21 de ani din Orhei care a ieşit din casă ca să ia de la o vecină câteva felii de pâine, lăsându-şi copiii singuri în casă. Micuţele sale de patru ani au murit din cauza că s-au intoxicat cu gaze de ardere în urma unui incendiu izbucnit în camera în care se aflau. A explodat televizorul.

Locuiţi într-o casă în care pregătirea bucatelor se face la plită?

Plita încinsă e un mare pericol pentru copilul mic! Copilul se va afla/juca doar în încăperi ale casei în care nu există plită! O clipă de neatenţie şi copilul se poate alege cu arsuri grave. Amintim că la începutul campaniei „Ai grijă de mine” am relatat povestea unei tinere de 16 ani care până în prezent trece prin chinuri groaznice după ce, la vârsta de nouă luni, a căzut peste o plită încinsă. De atunci a suportat zece intervenţii chirurgicale, iar părinţii săi nu-şi pot ierta că au lăsat-o fără supraveghere.

Ştiaţi că în fiecare zi ar putea fi salvaţi de la moarte cel puţin 1000 de copii de pe glob, dacă părinţii lor i-ar supraveghea mai atent? E mai uşor să urmezi câteva recomandări legate de prevenirea accidentelor la copii produse în condiţii casnice decât să suporţi consecinţe. E mult prea dureros să le învăţăm din propria experienţă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.