Doi ani de puşcărie pentru pungăşie

Comisariatul General de Poliţie face câteva sugestii chişinăuenilor în scopul de a preveni şi a combate furturile din buzunare.
Poliţiştii au reuşit să reţină săptămâna trecută în flagrant un hoţ în vârstă de 29 de ani. Pungaşul a fost surprins în momentul în care a sustras din buzunarul unui cetăţean un telefon mobil de model „Nokia 6300”.
„Nu sunt angajat şi am recurs la aşa gen de activitate pentru a-mi întreţine familia”, a mărturisit suspectul poliţiştilor.
În acest caz, a fost iniţiată o cauză penală în baza articolului 192 alineatul 1, Cod Penal al RM , „pungăşia”, adică acţiune ilegală în scopul sustragerii bunurilor altei persoane din buzunare sau genţi. Dacă instanţa de judecată îl va găsi vinovat, făptaşul riscă o amendă în valoare de la şase mii la zece mii de lei sau doi ani de puşcărie.
Pentru combaterea acestor infracţiuni, poliţia vine cu o serie de sugestii pentru prevenirea furturilor din buzunare:
– nu ţineţi portofelele, banii sau telefoanele mobile în buzunarele care sunt la vedere;
– nu lăsaţi bagajele nesupravegheate la urcarea într-un mijloc de transport public sau când intraţi într-un magazin;
– evitaţi locurile aglomerate;
– nu ţineţi banii în buzunarele laterale ale hainelor, acestea sunt cele mai vulnerabile locuri;
– manevraţi banii în interiorul poşetelor, nu arătaţi hoţilor câţi bani aveţi la dvs. când faceţi cumpărături la piaţă sau în magazin;
– dacă aveţi o sumă mare de bani, evitaţi locurile aglomerate; puteţi fi urmărit chiar de la ghişeul băncii sau al schimbului valutar;
– dacă sunteţi într-un loc aglomerat, ţineţi poşeta la vedere, cât mai strâns sub braţ;
– acordaţi mai multă atenţie poşetelor decât sacoşelor cu cumpărături, hoţii speculează această neglijenţă;
– când urcaţi într-un mijloc de transport, verificaţi încuietoarea poşetei sau buzunarul în care aveţi banii;
– mare atenţie în locuri aglomerate atunci când persoane străine se ciocnesc de dvs.; aceştia ar putea fi uneori hoţi, iar „coliziunea” ar putea fi regizată; controlaţi-vă imediat geanta, portofelul, chiar de faţă cu ei;
– nu judecaţi un hoţ după vârstă, poate avea 18 sau 50 de ani, este la fel de versat; îndemânarea nu ţine de vârstă; nu uitaţi că majoritatea hoţilor sunt îmbrăcaţi elegant, pentru a nu atrage  atenţia.
Oamenii în uniformă lansează un apel către cetăţeni să sprijine poliţia în reţinerea hoţilor de buzunare. În momentul în care observaţi că se comite o astfel de infracţiune, poliţia roagă cetăţenii să apeleze la numerele de telefon 542 063 sau 902.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)