Doi ani de puşcărie pentru pungăşie

Comisariatul General de Poliţie face câteva sugestii chişinăuenilor în scopul de a preveni şi a combate furturile din buzunare.
Poliţiştii au reuşit să reţină săptămâna trecută în flagrant un hoţ în vârstă de 29 de ani. Pungaşul a fost surprins în momentul în care a sustras din buzunarul unui cetăţean un telefon mobil de model „Nokia 6300”.
„Nu sunt angajat şi am recurs la aşa gen de activitate pentru a-mi întreţine familia”, a mărturisit suspectul poliţiştilor.
În acest caz, a fost iniţiată o cauză penală în baza articolului 192 alineatul 1, Cod Penal al RM , „pungăşia”, adică acţiune ilegală în scopul sustragerii bunurilor altei persoane din buzunare sau genţi. Dacă instanţa de judecată îl va găsi vinovat, făptaşul riscă o amendă în valoare de la şase mii la zece mii de lei sau doi ani de puşcărie.
Pentru combaterea acestor infracţiuni, poliţia vine cu o serie de sugestii pentru prevenirea furturilor din buzunare:
– nu ţineţi portofelele, banii sau telefoanele mobile în buzunarele care sunt la vedere;
– nu lăsaţi bagajele nesupravegheate la urcarea într-un mijloc de transport public sau când intraţi într-un magazin;
– evitaţi locurile aglomerate;
– nu ţineţi banii în buzunarele laterale ale hainelor, acestea sunt cele mai vulnerabile locuri;
– manevraţi banii în interiorul poşetelor, nu arătaţi hoţilor câţi bani aveţi la dvs. când faceţi cumpărături la piaţă sau în magazin;
– dacă aveţi o sumă mare de bani, evitaţi locurile aglomerate; puteţi fi urmărit chiar de la ghişeul băncii sau al schimbului valutar;
– dacă sunteţi într-un loc aglomerat, ţineţi poşeta la vedere, cât mai strâns sub braţ;
– acordaţi mai multă atenţie poşetelor decât sacoşelor cu cumpărături, hoţii speculează această neglijenţă;
– când urcaţi într-un mijloc de transport, verificaţi încuietoarea poşetei sau buzunarul în care aveţi banii;
– mare atenţie în locuri aglomerate atunci când persoane străine se ciocnesc de dvs.; aceştia ar putea fi uneori hoţi, iar „coliziunea” ar putea fi regizată; controlaţi-vă imediat geanta, portofelul, chiar de faţă cu ei;
– nu judecaţi un hoţ după vârstă, poate avea 18 sau 50 de ani, este la fel de versat; îndemânarea nu ţine de vârstă; nu uitaţi că majoritatea hoţilor sunt îmbrăcaţi elegant, pentru a nu atrage  atenţia.
Oamenii în uniformă lansează un apel către cetăţeni să sprijine poliţia în reţinerea hoţilor de buzunare. În momentul în care observaţi că se comite o astfel de infracţiune, poliţia roagă cetăţenii să apeleze la numerele de telefon 542 063 sau 902.
The following two tabs change content below.