Doi ani de la crima odioasă de la Durleşti; criminalul e încă în libertate!

Peste 500 de perchiziţii la domiciliu, peste 700 de persoane verificate, zeci de mostre transmise în România pentru efectuarea expertizei ADN, mai multe persoane reţinute care, după luni petrecute după gratii, au fost scoase de sub urmărirea penală. Rezultatul? Persoana care se face vinovată de moartea tinerilor ce au fost omorâţi cu sânge rece la Durleşti continuă să fie în libertate.

Deşi au trecut doi ani de la crima terifiantă de la Durleşti, părinţii lui Ilie şi ai Olguţei nu ştiu mai multe detalii decât cele care au fost difuzate de instituţiile mass-media. Amintim că, pe parcursul anilor 2011-2012, au fost reţinute mai multe persoane: un taximetrist, un fost militar din Durleşti, un şofer de camion, doi fraţi, un electrician ş.a. Primul a fost însă Eugen Feodoruc, un bărbat de 33 de ani care locuieşte în apropierea locului unde, pe 31 martie 2011, au fost găsite corpurile neînsufleţite al unui tânăr de 18 ani, Ilie Racu, şi al iubitei sale de 15 ani, Olga Câşlaru.

Ulterior în vizorul procurorilor a ajuns şi fratele lui Eugen, Vladimir Feodoruc. Bărbatul a petrecut mai bine de un an şi jumătate după gratii pentru ca într-un final procurorii să-l declare nevinovat şi să-l scoată de sub urmărirea penală.

Pe 2 octombrie 2012, în plină stradă, câţiva mascaţi l-au reţinut pe Vitalie K. „Era dimineaţa, aproape de ora opt. Ne mai rămăsese să facem câţiva paşi până la locul de muncă şi atunci în faţa noastră s-a oprit o maşină din care au ieşit câţiva mascaţi şi l-au pus pe Vitalie la pământ. Apoi l-au urcat în automobil şi l-au dus într-o direcţie necunoscută. Nu am înţeles ce a fost? Abia din buletinele de ştiri am aflat că este acuzat de omorul celor doi copii”, îşi aminteşte un coleg de-al lui Vitalie. După mai bine de două luni de aflare după gratii şi acesta a fost eliberat. Potrivit procurorului Denis Rotaru, chiar dacă e acasă, lui Vitalie K. i se menţine statutul de învinuit.

Deşi ucigaşul rămâne în libertate, crima odioasă de la Durleşti a scos la suprafaţă mai multe lacune în sistemul organelor de forţă şi de drept. Amintim că, la scurt timp de la dublul asasinat, procurorii au cerut de la guvern aproximativ 100 mii de dolari SUA. De această sumă ar avea nevoie Procuratura Generală pentru procurarea unui utilaj tehnico-criminalistic şi logistic performant, inclusiv aparataj pentru efectuarea expertizelor ADN. Până în prezent însă, oamenii legii apelează la ajutorul colegilor din România atunci când e nevoie să facă o expertiză AND, rezultatele cărora le aşteaptă cu lunile.

Pe de altă parte, nu s-a lăsat aşteptată şi reacţia persoanelor care susţin că au fost încarcerate pe nedrept. Avocatul fraţilor Feodoruc, Roman Chizilov, a declarat pentru JURNAL că va ajunge până la CEDO în cazul în care instanţele naţionale vor refuza compensaţiile prejudiciului moral pentru clienţii săi, care au stat după gratii fără să fie vinovaţi de fapta care le-a fost incriminată. Oamenii legii promit că vor face tot posibilul pentru a descoperi infractorul care a luat viaţa lui Ilie şi a Olguţei, nu de alta, dar atâta timp cât acesta se află în libertate un alt cuplu ar putea deveni ţinta sa.

S.P.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)