Dodonistica nimiceşte Moldavistica

Foto: Nadejda Roșcovanu

„Când toată lumea își dublează moștenirea cultural-spirituală pe suport digital, ai noștri se ocupă de lichidări. Dezolant”, a afirmat pentru JURNAL de Chișinău criticul și istoricul literar, Aliona Grati, făcând referire la lichidarea Serviciului de Moldavistică și Heraldică din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM). Opinie susținută de mai mulți oameni de cultură din Chișinău: Administrația BNRM  motivează că reorganizările se fac din lipsă de spații și din cauza pierderii utilizatorilor acestui serviciu. Deși susține că biblioteca duce lipsă stringentă de spațiu, în clădirea instituției culturale arendează spațiu reastaurantul „Piotr I”. 

Opinia publică și utilizatorii BNRM au aflat zilele acestea că Serviciul Moldavistică și Heraldică este lichidat de către actuala conducere a BNRM. Informația a fost publicată pe pagina de Facebook a şefei serviciului Programe Culturale, BNRM, Raisa Melnic.

„Nu cred că Dodon știe unde e Biblioteca Națională”

Am mers la conducerea BNRM pentru a-i afla opinia privind cele spuse de angajata BNRM. Directoarea Elena Pintilei afirmă că ideea de a face schimbări în instituție vine de la administrația bibliotecii, și nu de la Igor Dodon sau Monica Babuc, pentru că, zice domnia sa, „nu cred că Dodon știe unde e Biblioteca Națională”.

Șefa BNRM ne-a spus că de fapt urmează o reorganizare, și nu o lichidare, cum scrie presa. „Reorganizarea structurii respective se face pentru identificarea spațiilor și pentru reamplasarea unor colecții. Dat fiind faptul că avem o colecție foarte mare de publicații, peste 2 milioane șase sute de mii, noi suntem permanent în lipsă de spații. Cât priveşte Serviciul Moldavistică și Heraldică, toate publicațiile din acest serviciu sunt în BNRM. Informația despre tot ce achiziționează BNRM este reflectată în catalogul electronic al bibliotecii. Și cărțile se regăsesc în lectura publică. Deci, nu este vorba despre o colecție exhaustivă de carte, aceasta este dublet, nu este un serviciu special. Funcția serviciului s-a îngustat într-atât că a pierdut utilizatorii”.

Menționăm faptul că directoarea nu a știut să ne spună ce număr de titluri se află în serviciul pe care-l lichidează. Ridicând vocea de indignare, Elena Pintilei a declarat că „este o acțiune a mea managerială, pur profesionistă, făcută de către un specialist în biblioteconomie și patrimoniu, și aceasta n-o să înțeleagă un specialist în patrimoniu ce înseamnă cercetare bibliografică. Cele trei persoane nu-și vor pierde locul de muncă. Ele vor lucra mai departe”. Replica este dată Raisei Melnic, cea care a anunțat opinia publică despre schimbările făcute de administrația bibliotecii.

Prin acțiunile sale, Elena Pintilei susține că „realizează doleanța cercetătorilor. Vor avea locuri și condiții pentru a face cercetări. BNRM nu poate stagna la nivelul anilor 70, 90. Toate bibliotecile se reorganizează. Dați-i voie Bibliotecii Naționale să-și realizeze activitatea și nu trebuie scrise în presă aceste lucruri”, ne-a recomandat directoarea BNRM.

Alergie față de mass-media

Odată ce BNRM duce lipsă de spații, JURNAL de Chișinău a întrebat-o pe Elena Pintilei cum explică domnia sa faptul că administrația bibliotecii dă în arendă spațiu din clădirea bibliotecii restaurantului „Piotr I”. Menționăm că, mulţi ani la rând, BNRM s-a aflat în litigiu cu acest restaurant din cauza că nu achita plata pentru arendă.

La întrebarea aceasta, directoarea l-a îndemnat să răspundă pe juristul instituției, Victor Dumneanu: „Am avut litigiu cu administratorii de la „Piotr I” pentru neplata arendei. Momentan, nu există datorii. Contractul a fost semnat încă pe timpul lui Alexe Rău, doar a fost prelungit la insistența reprezentanților restaurantului până în anul 2018. Biblioteca are și va avea nevoie și de resurse extrabugetare ca să-și realizeze sarcinile pentru activitățile curente, pentru întreținerea acestor două blocuri”. Juristul și directoarea nu au știut să răspundă ce spațiu din clădire ocupă restaurantul „Piotr I”.

Restaurantul „Piotr I”, deschis în clădirea Bibliotecii Naționale

Prezentă la discuții era și Aliona Muntean, director adjunct al BNRM, care s-a alăturat răspunsului juristului menționând că „spațiul unde este restaurantul nu poate fi utilizat pentru colecții. Că este subsol și este umiditate”. Sursele noastre din cadrul bibliotecii relevă însă că, „până la darea în arendă a spațiului pentru restaurant, acolo erau păstrate colecţii de cărţi şi totul era bine”.

Raisa Melnic susţine că „decizia de a lichida Moldavistica s-a luat pe ascuns. Nu s-au consultat elementar nici cu colaboratorii acestui serviciu. Ne trezim cu faptele împlinite în faza executării ordinelor”.

„Este lichidat serviciul Moldavistică și Heraldică, care constituia nucleul original și originar al acestei biblioteci, care prin acest serviciu era cu adevărat națională. Se vine cu o reformă absolut cosmopolită, care are menirea să șteargă toate amprentele originii noastre românești.Marile reforme se fac în scopul îmbunătățirii celor moștenite și nicidecum în formula bolșevică de a începe totul de pe loc gol”, scrie Raisa Melnic în postarea sa pe Facebook.

Referindu-se la modificarea aceasta, scriitorul Ion Ciocanu a spus pentru JURNAL de Chișinău că lichidarea serviciului „este o greșeală mare și o încercare de a sta cam pe pozițiile unui nou lider din ierarhia noastră. Prin lichidarea acestui serviciu se încearcă de fapt să ni se închidă gura în privința elementului național. Și lucrul este foarte malefic, pentru că de fapt se taie aripile, când trebuie să scoatem la iveală tot ce este bun, demn de atenția generațiilor care urmează”. Ion Ciocanu i-a sugerat conducerii bibliotecii „să reorganizeze acele secții care sunt mai puțin importante decât Moldavistica”.

„La lichidat se pricepeau și bolșevicii”

Unul din utilizatori acestei secții este și scriitorul Vlad Zbârciog care crede că „e un lucru foarte grav ce se întâmplă acum la BNRM. Mai ales, că în celelalte secții chiar dacă se găsesc cărțile respective, e nevoie de mult timp ca să le cauți. Eu cred că aceste lucruri se întâmplă deoarece în fruntea bibliotecii ajung oameni incompetenți, fără inteligență, care nu cugetă și care nu țin la adevărata noastră cultură literară. Ei au ordin să lichideze această secție, ca noi, cei care vrem să aflăm, să nu mai aflăm, iar generațiile care vin să nu mai cunoască lucrurile care ne reprezintă ca neam, ca istorie, ca tradiție culturală”.

Vlad Zbârciog le recomandă celor de la conducerea bibliotecii „să cugete un pic. Dacă nu cunosc, să studieze, că nu este rușinos niciodată să înveți ceea ce nu știi. Dacă ai ajuns în funcția de a conduce o Bibliotecă Națională, aliniază-te la tradiția acestei biblioteci și nu încerca să deteriorezi un lucru, un sistem care a fost bine pus la punct de către fostul om deosebit, Alexe Rău”.

Criticul și istoricul literar, Aliona Grati, a spus că „la lichidat se pricepeau și bolșevicii. S-a văzut: nu e nevoie de multă minte pentru asta. Mai greu edifici ceva, mai ales pe loc pustiu. Când toată lumea își dublează  moștenirea cultural-spirituală pe suport digital, ai noștri se ocupă de lichidări. Dezolant”.

„Se risipește munca și informația utilă pentru generațiile viitoare”

JURNAL de Chișinău a cerut şi părerea câtorva cititori ai BNRM despre lichidarea acestui serviciu; unul dintre ei, care a vrut să-şi păstreze anonimatul, a opinat: „Indiscutabil, este „opera” logică a PD şi a membrilor partidului în persoana ministrului şi viceminiştrilor, căci pentru atare diversinui sunt ei înscăunaţi acolo, nu pentru altceva. Cine atentează la aceste valori sunt agenţii poliţiei politice străine neamului şi trebuie trataţi adecvat. Restul e diversionism intelectual – care urmează a fi sancţionat ireversibil moral şi penal”.

Un alt cititor a spus JURNALULUI că „această bibliotecă, pe vremea regretatului Alexe Rău, era un centru de cultură și de românism”.

Un bibliotecar crede că „conducerea acestei instituții slujește regimul, cu mare regret”. Altă angajată a BNRM, care lucrează mai bine de patru decenii, spune că „de fapt se face lichidarea patrimoniului nostru cultural. Despre ce reorganizare e vorba dacă în ordin este scris clar: „lichidare”? Cărțile vor fi redistribuite în diferite servicii și la depozit. Se risipește munca și informația utilă pentru generațiile viitoare”.

Menționăm că acest serviciu se ocupa de depistarea, colecţionarea, organizarea şi conservarea tuturor tipăriturilor şi altor documente apărute la noi şi în străinătate referitoare la RM şi populaţia ei, scrieri ale autorilor basarabeni, apărute oriunde, inclusiv peste hotare, în orice limbă, scrieri apărute în străinătate în limba română, grupate sub denumirea „Moldavistică”.

The following two tabs change content below.