Dodon vorbeşte în dodii // Observator

N-am crezut să ajung vreodată să învăţ „patriotismul” de la comunişti. Până la 1987, ei îi urmăreau şi îi persecutau pe cei care depuneau flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Azi ei votează arborarea drapelelor lui „Ştefan cel Mare” pe clădirile publice din localităţile unde deţin controlul în consiliile locale. Ei folosesc numele lui Ştefan cel Mare împotriva celor care doresc înlăturarea hotarului de pe Prut. „Maldova” lor este în continuare rusească, căci nu vorbesc şi nu vor să vorbească limba română.

După ce era sigur că liderii AIE nu se vor înţelege în privinţa preşedintelui, Voronin mizează că „până la iarnă” (nu se precizează până la care) ei se vor certa şi AIE se va dezintegra. Să fie liderul PCRM chiar atât de naiv sau, prefăcându-se naiv, pregăteşte o „revoluţie”? Oricum, guvernarea nu trebuie să-i scape din ochi pe comunişti. În disperare, ei sunt capabili de orice.

Şi „patriotismul” şi „statalismul” lui Dodon este o continuare a celui sovietic, care exclude reîntregirea Moldovei lui Ştefan cel Mare. Obsesia, isteria antiunionistă a lui Dodon pare să se acutizeze. El vrea să interzică marcarea unor evenimente istorice care ar aminti despre trecutul comun al RM şi României. În opinia sa, aceasta pune în pericol integritatea teritorială a RM. În special, îl scoate de pe fix actul Unirii din 1918, când Basarabia a evadat din „închisoarea popoarelor” şi s-a reîntors acasă, de unde a fost ruptă în 1812. „Astfel de acțiuni ca marșul Unirii sunt anticonstituționale”, consideră Igor Dodon.

El vrea să ocupe locul lui Voronin din inima moldovenilor. Dar nici chiar Voronin nu comitea asemenea prostii, el îşi dădea seama că nu poate să interzică unionismul. Ar însemna să interzică oamenilor să gândească şi să vorbească româneşte. Iar asta a fost deja.

De altfel, unionismul nu are cum pune în pericol integritatea teritorială a RM, ci doar suveranitatea şi independenţa RM ca stat. Ceea ce sunt, totuşi, două lucruri diferite. Conform art. 142 din Constituţie, prin referendum pot fi revizuite chiar şi „dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului”. Ceea ce nu se poate nicidecum schimba, nici măcar prin referendum este „suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”.

Să nu cunoască dl Dodon acest lucru? Sau nu se poate stăpâni să nu vorbească în dodii?

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)