Dodon: „Sunt român, toți bunicii mei au fost români”

Vladimir Dodon şi soţia sa

Conform recensământului din 2014, publicat în 2016, în satul de baștină al președintelui Igor Dodon peste 33% de locuitori se declară români. În ciuda faptului că de aproape un an de zile președintele RM nu face altceva decât să lupte pe toate căile cu unionismul, limba română, istoria românilor, o bună parte din consătenii săi trăiesc și iubesc românește.

Carolina Chirilescu

Gravele încălcări comise la Recensământul din 2014 s-au soldat cu demiterea directorilor Biroului Național de Statistică (BNS), Lucia Spoială și Marin Gospodarenco, dar și cu multe abateri în pregătirea și realizarea acestuia pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere. Datele recensământului din 2014 arată că 40,3% din cei recenzați au declarat că vorbesc limba română, iar 23,2% din populație s-au declarat români, informații care contrazic flagrant recensământul din 2004, care a înregistrat doar 2% de etnici români. Satul Sadova din r. Călărăși s-a dovedit a fi una din localităţile în care s-au declarat cei mai mulți români, 732 de persoane, din totalul de 2191, adică peste 33%. Am discutat cu câteva persoane din această localitate pentru a afla de ce se consideră români, mai ales că consăteanul lor, președintele Igor Dodon, urăște tot ce-i românesc și vrea ca RM să adere la Uniunea Vamală.

Vladimir Dodon, inginer cadastral: „Ai mei toți au fost români, și eu sunt român din talpă

„Sunt român, deoarece toți buneii mei au fost români. Este confirmat faptul că și fratele bunelului meu a făcut armata în România, fiind ofițer, acolo a și decedat. Familia Dodon pe timpul războiului s-a refugiat la Craiova și acolo au decedat. Ai mei toți au fost români, și eu sunt român din talpă. Igor Dodon multe vrea să schimbe, și limbă, și istorie, omul acesta nu-i la locul lui. Dar noi o să facem unirea în 2018 și gata, trebuie să convingem toată lumea să facem unirea. Pentru asta trebuie să ne dezbărăm de televiziunile rusești.”

Oficial, populaţia Republicii Moldova este de 2.913.281 de persoane. La recensământ, 56,8% (1.655.326) s-au declarat moldoveni, 23,2% (675.299) – români, 7,6 (221.992) – ucraineni și 5,46% (159.065) – ruși. Conform datelor recensământului din 2014, cei mai mulți români s-au declarat în municipiul Chișinău – 65.605 persoane.

Nadejda Gorbuleac: „Cei care neagă acest lucru nu știu istorie”

„Mă consider româncă deoarece părinții mei nu au fost niciodată împotriva României, deținem și cetățenie română, îmi iubesc țara, pentru că suntem o țară, suntem un popor. Cei care neagă acest lucru ori nu știu istorie, ori n-au habar pe ce planetă sunt, sau poate au motivele lor, nu are cine îi informa. Igor Dodon nu are dreptate când spune că limba noastră e moldovenească, el n-o să ajungă departe cu asemenea porniri. Eu nu sunt de acord niciun procent cu dumnealui, măcar că de acasă sunt și eu Dodon, dar nu-l susținem.”

Luiza Arhip, profesoară de istorie: „Și cei care zic că nu sunt români tot români sunt”

„Suntem un popor român, eu sunt istoric, cunosc toate izvoarele istorice care confirmă că suntem popor român. E mult de vorbit, suntem un popor care provenim de la traci, avem izvoare istorice care datează din mileniile 2-3 înainte de Hristos, începând cu manualele de clasa a 5-a se confirmă faptul că suntem un popor român. În funcţie de teritoriul pe care îl locuim, suntem moldoveni, dar ca popor suntem români. Și cei care zic că nu sunt români tot români sunt. Aș îndemna pe toți să studieze, un om care nu este informat tare se înșală. Noi nu putem să cunoaștem ceva până nu studiem; până nu studiezi o limbă, nu poți s-o cunoști, așa e și cu istoria. Sunt sigură că dacă președintele nostru ar studia istoria, el ar fi de acord cu noi, că suntem români. Dar ce face el e foarte grav.”

Anonim: „Tata îmi zicea pui de oltean”

„Părinții mei s-au refugiat în România în timpul războiului, eu m-am născut acolo. Tatăl meu a fost ajutor de primar. Când au venit rușii, părinţii s-au refugiat în România, eu eram în burta mamei. Rușii l-au pescuit pe tata și l-au închis într-un lagăr timp de șase luni și l-au verificat ce rău a făcut el aici, în sat, dar n-au găsit nimic. Rușii i-au întrebat pe cei mai săraci oameni, care au spus că tata le-a oferit o bucată de pâine fără să le ceară ceva în schimb. Mă consider român, acolo m-am născut, tata îmi zicea pui de oltean”, ne-a mărturisit un sătean care la o zi de la discuția noastră a telefonat la redacție și a rugat să nu publicăm cele spuse de dânsul.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)