Dodon şi „moldovanul nou” // Observator

Moto: „Domnul Dodon mi-a zis că trebuie să facem aşa încât acest subiect (Unirea – n.red.) să nu intereseze generaţiile viitoare. Sincer, eu nu ştiu cum să faci asta.”

                                                Nicolae Timofti, candidat la preşedinţia RM

E ceva în neregulă cu Dodon. El are în mod evident o obsesie, o idee fix. Nu numai că şi-a pus în cap să înveşnicească sfâşierea Moldovei, ci ar dori să scoată ideea Unirii din capetele oamenilor, ca generaţiile viitoare nici să nu se intereseze de acest subiect. Cum crede el că e posibil aşa ceva? Vrea cumva să păşească pe urmele lui Lenin, Stalin, Hitler sau Mao, creând un „om nou”, un „supermoldovan”?

Liderul socialiştilor vrea să reuşească pe durata carierei sale ceea ce Imperiul Rus, propaganda comunistă, sovietică nu a reuşit, decât parţial, pe parcursul unei jumătăţi de secol. Vorbind stâlcit, victimele ocupaţiei ne dau azi lecţii de „patriotism”, ne cheamă să ne integrăm în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Toate elucubraţiile moldoveniştilor ne sunt servite pe tava „statalităţii”, sub steagul lui Ştefan cel Mare, care s-ar răsuci în mormânt dacă ar şti că numele său este invocat de cei care vor să ne ţină separaţi pe linia Prutului.

Există o singură posibilitate de a-i face pe moldoveni să nu se intereseze de Unire: deznaţionalizarea, renunţarea la limba română şi rusificarea totală.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)