Dodon și-a depășit atribuțiile constituționale

După vizita sa la Moscova, șeful statului, Igor Dodon, a întreprins o vizită de trei zile la Bruxelles. În urma întrevederilor pe care le-a avut, Dodon a făcut mai multe declarații care contravin strategiei de politică externă asumată de instituțiile decidente de la Chișinău. Acesta a fost acuzat că s-a prezentat la Bruxelles mai degrabă ca un șef de partid decât ca un șef de stat și că nu tot ce a spus poate fi calificat ca demagogie electorală, din moment ce afirmațiile sale pot afecta relațiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.

Igor Dodon a avut o întâlnire marți, 7 februarie, cu președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, cu președintele Comisiei Europene, Jean Claud Juncker, și cu Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al Alianței.

După întrevederea cu președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk,  Dodon a lansat o serie de declarații în care a învinuit Uniunea Europeană de corupția clasei politice de la Chișinău. ,,Referitor la Acordul de Asociere, am expus opinia care va corespunde poziției majorității cetățenilor, că pe parcursul ultimilor ani Uniunea Europeană a susținut Republica Moldova, cu resurse financiare, însă, cu regret, cetățenii nu au simțit schimbarea calității vieții. Am reconfirmat poziția că dacă majoritatea parlamentară sau poporul va cere anularea acestui Acord, președintele nu poate să se opună. Ceva nu merge în RM, în ceea ce ține de politica Uniunii Europene, a scăzut încrederea populației în integrarea europeană. Pe parcursul mai multor ani, partenerii europeni au susținut guverne, și nu cetățenii, cu toate că înțeleg că au vrut să ne ajute pe noi, pe cetățenii simpli”, a spus Dodon.

Acesta a mai relatat că, în cadrul întâlnirii, a solicitat suportul instituțiilor europene la investigarea furtului miliardului, accentuând că ”furtul miliardului s-a produs după semnarea Acordului de Asociere cu UE”. Referitor la regiunea transnistreană, acesta a declarat că a lansat ideea unor negocieri comerciale trilaterale RM -UE-FR.

Într-o conferință de presă susținută la sediul NATO, șeful statului a declarat că deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău “va crea impedimente în privința negocierilor pe problema transnistreană” și demersul nu este “binevenit” pentru cetățenii Republicii Moldova. În replica, Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al Alianței, a descris Republica Moldova drept “un aliat apropiat”. A salutat participarea trupelor noastre la misiunile din Kosovo și a spus că această cooperare face din R. Moldova un partener care contribuie la securitatea internațională. Cu privire la biroul de legătură al NATO la Chișinău, a cărui deschidere a fost stabilită pentru luna aprilie, oficialul Alianței a subliniat că “nu e o bază militară, ci o misiune diplomatică derulată de civili”.

Totuși Dodon a ținut să avertizeze că, dacă biroul de legătură, față de care și-a exprimat mereu dezacordul, va fi deschis, va reveni asupra acestui subiect și va lua o decizie ”în interesul majorității cetățenilor din Republica Moldova”.

”Din păcate, nu tot ce a spus el la Bruxelles poate fi calificat ca demagogie electorală”

Fostul ministru al Apărării, liderul PLDM, Viorel Cibotaru, consideră că, prin declarațiile sale, Igor Dodon și-a depășit atribuțiile prevăzute de Constituție: ”Igor Dodon a anunțat că a discutat cu Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al Alianței, inițiativa referitoare la semnarea unui acord între RM și oficiul NATO cu privire la recunoașterea neutralității permanente a RM. Dar, în conformitate cu Legea cu privire la tratatele internaționale, o astfel de decizie trebuie discutată mai întâi în cadrul Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului. În acest scop, Comisiei i se prezintă solicitarea de aviz consultativ, însoţită de argumentarea necesităţii încheierii tratatului internaţional, cu specificarea eventualelor consecinţe de ordin politic, financiar-economic sau de altă natură, proiectul acestuia în limba de stat şi, după caz, în limba străină, avizul Ministerului Justiţiei privind compatibilitatea proiectului tratatului internaţional cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova şi cu legislaţia naţională. Știu că așa ceva nu există. Același principiu, de conlucrare a diferitor puteri în stat, de inițiere, negociere, adoptare/ratificare a tratatelor și acordurilor internaționale, poate fi aplicat și la alte declarații ale lui Dodon. Din păcate, nu tot ce a spus el la Bruxelles poate fi calificat ca demagogie electorală. În Occident aceste declarații sunt percepute ca fiind poziția oficială a RM. Riscăm să pierdem programe, fonduri, investiții directe, asupra cărora am reușit să convenim cu partenerii noștri – pur și simplu acestea ar putea fi sistate”, a spus Cibotaru, precizând că în urma unor astfel de declarații Republica Moldova poate să dispară din ”planurile de acțiuni” și din prioritățile de dezvoltare a partenerilor europeni.

A lovit în relația RM cu UE

Și deputatul liberal Lilian Carp consideră că, prin declarațiile sale, Igor Dodon și-a depășit limitele mandatului de președinte. ”Declarațiile sale referitoare la anularea Acordului de Asociere și interzicerea deschiderii unui Birou de legătură NATO la Chișinău depășesc atribuțiile sale prevăzute de Constituție. Ele pot afecta relația RM-UE. Nu poți merge în fața europenilor, mulţumi pentru cea mai mare asistență financiară pe care au facut-o RM și să spui că dorești să rupi relațiile pentru a te putea integra într-o uniune vamală controlală de Federația Rusă care în ultimii ani nu a făcut decât să instituie embargouri la produsele moldoveneşti.

Partenerii europeni ar putea deveni mai rezervați în ceea ce priveşte asistența financiară a RM până la alegerile parlamentare din 2018 pentru a vedea încotro se îndreaptă RM. Totodată, declarațiile sale pot speria și investitorii străini, deoarece nimeni nu dorește să vină într-un stat cu un viitor incert”, susține deputatul.

Emisarul lui Putin

În cadrul vizitei sale la Bruxelles, Igor Dodon a insistat și pe ideea renegocierii Acordului de Asociere și Liber Schimb, lansând ipoteza unor negocieri comerciale trilaterale RM-UE-FR. ,,Sperăm, dacă nu în acest an, aceste negocieri să aibă loc inevitabil după alegeri”, a afirmat Dodon. Răspunsul europenilor a fost tranșant – Acordul de Liber Schimb nu se renegociază.

Europarlamentara Monica Macovei a calificat aceste afirmații ale lui Dodon drept o inepție. ”Noi negociem cu Moldova. Rusia nu este parte în acest proces în niciun fel, aşa cum nu este nici America, aşa cum nu este nimeni altcineva. E Uniunea Europeană şi Moldova sau Uniunea Europeană şi Ucraina, sau Uniunea Europeană şi Georgia ş.a.m.d., nu este stat terţ, parte terţă. Este o prostie! Cum să vină şi Rusia să facă parte din aceste negocieri?”, a declarat europarlamentara citată de Europa Liberă. Ea a precizat că acordul nu afectează relaţia cu Rusia, cum susține Dodon și că R. Moldova poate avea relaţii comerciale şi cu Rusia, şi cu Uniunea Europeană.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu