Dodon se leapădă de PCRM?

Fostul candidat al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) la funcţia de primar general al capitalei, Igor Dodon, care a pierdut la mustaţă alegerile în faţa liberalului Dorin Chirtoacă, a decis să părăsească formaţiunea politică condusă de Vladimir Voronin. Cel puţin aşa se sugerează într-un film cu desene animate postat pe unele reţele de socializare.

Potrivit filmului de animaţie, Igor Dodon are o discuţie cu Vladimir Voronin şi îi explică că este nevoie de schimbare. Autorul rupe din context declaraţiile reale făcute de cei doi comunişti şi le pune în gura personajelor dintr-un desen animat. „Vrei să vezi cine şi cât costă? Atunci dă-i putere, dă-i funcţii… Foarte repede se evidenţiază”, spune personajul care-l întruchipează pe Voronin şi are alături de el mai mulţi oameni.

La rândul său, tânărul care îl întruchipează pe Dodon stă pe o insuliţă de gheaţă gata să se desprindă şi-i spune lui Voronin: „Trebuie de făcut mai multe modificări, inclusiv la capitolul mesaje. Un „refresh”, dacă doriţi, la capitolul de lideri locali în diferite raioane. În opinia mea, aceste schimbări sunt necesare”, ar spune Dodon, după care insuliţa se desprinde de ţărm pe ritmurile melodiei folosite de el în spoturile electorale.

Chiar dacă este vorba, deocamdată, doar de un film de desene animate, imediat după ce Igor Dodon a pierdut alegerile, opinia publică a fost traversată de  zvonuri precum că fostul ministru al Economiei intenţionează să părăsească PCRM. Potrivit unor surse din cadrul PCRM, Dodon s-a simţit trădat de unii colegii de-ai săi. În context, este vorba despre falsificarea Monitorului oficial al României, despre care Igor Dodon chiar nu a ştiut. De asemenea, pe lista consilierilor a fost introdus Anatolie Tofan, care a ucis în 1988 o tânără de 13 ani. Însuşi Igor Dodon a recunoscut că nu ştia că Tofan ar fi săvârşit o omucidere şi că a fost propus pe lista Consiliului Municipal Chişinău de către organizaţiile raionale ale PCRM. (V.H.)