Dodon să-şi ia monumentul lui Kotovski acasă // Scrisorile lui Buraga

 Ieri am discutat despre ideea lui Dodon că nu-i bine să ridicăm monumente victimelor regimului comunist în centrul Chişinăului, că trebuie să punem acolo ceva care ne uneşte, nu ne dezbină.

Dar ce ne-ar putea uni? Unii spuneau că un grătar în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi un butoi cu bere i-ar împăca pe toţi, alţii – că nu toată lumea bea bere, că băutura noastră tradiţională e vinul, de aceea ar trebui să se pună două butoaie: unul cu bere, altul cu vin. „Am spus şi pot să mai repet: dacă cineva consideră că trebuie să fie comemorate victimele regimului stalinist, sunt absolut de acord, dar nu printr-un monument care se încearcă să fie amplasat în centrul capitalei. Această piatră mai mult dezbină societatea. Nu are decât să-i schimbe locul. Domnul Ghimpu poate să o ia s-o ducă la Colonița” – declară vitantul lider socialist. „Dodon este un ştuţer” – replică simplisimus Mihai Ghimpu. Râseră chiar şi cei care nu ştiau ce înseamnă ştuţer, cu excepţia lui herr Ştuhuţ care era Stutzer după mamă. Acum primarul Dorin Chirtoacă ar trebui să transporte monumentul lui Lenin lângă blocul lui Dodon sau chiar în apartament, ca să nu meargă prea departe să depună flori. Degrabă îi ziua lui Lenin, spuse Scurtoi. Să-i ducă şi monumentul lui Kotovski, cu tot cu cal. Monumentul eroilor comsomolişti şi cel al luptătorilor pentru puterea sovietică trebuie transportate la Sadova, în grădina părinţilor sau sub fereastra blocului, ca să le vadă dimineaţa când se va trezi! – îl susţinu Cozonac. Asta-i blasfemie! Nu aveţi nimic sfânt! – strigă Colesovnazadov.

Într-adevăr, de ce să punem monumente triste, care să strice dispoziţia foştilor enkavedişti, kaghebişti, veterani ai armatei sovietice? Punem în centrul Chişinăului un grătar şi câte un butoi cu bere şi cu vin, şi împăcăm toată lumea, propuse sanitara Vera. Nimeni nu râse, căci nu era clar dacă glumeşte sau vorbeşte serios.

Acuma stau şi mă gândesc dacă nu ar fi cazul ca iarna, în loc de vin şi de bere, să se pună câte un butoi de ţuică de prune sau votcă, după gust?

 

Al vostru şmutţer, antifriz, mercator, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga