Dodon raportează în presa din Rusia ce întreprinde ca să blocheze iniţiativa privind modificarea articolului 13

„Noi am făcut modificările necesare pentru a bloca iniţiativa românească”, a declarat şeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Nezavisimaia Gazeta”. Dodon se declară „îngrijorat de instabilitatea din Ucraina” şi atacă România pentru „politica de unificare cu R. Moldova”. În cadrul aceluiaşi interviu, Dodon anunţă că după venirea sa la guvernare va interzice toate organizaţiile unioniste din R. Moldova.

„Situaţia din Ucraina influenţează asupra realităţilor din Moldova. Instabilitatea pe care o vedem în ultimii ani acolo ne îngrijorează, cu atât mai mult cu cât diaspora ucraineană este importantă în Moldova. Noi vrem ca  să fie totul bine în Ucraina, ucrainenii sunt vecinii noştri, fraţii noştri, avem rădăcini istorice comune, Nistrul comun, probleme comune”, îşi etalează el afinităţile.

„În ce priveşte România, acolo la nivelul instituţiilor de stat există o politică ce urmăreşte unirea cu Moldova. Sunt categoric împotriva acestei poziţii. Dacă România se consideră un popor prieten Moldovei, nu trebuie să promoveze o politică îndreptată spre lichidarea statului nostru. Am pregătit o iniţiativă legislativă, parlamentul, e adevărat, nu vrea să o voteze, pentru a interzice prin lege toate organizaţiile care pledează deschis pentru lichidarea statalităţii R. Moldova. Dar noi vom face acest lucru. Sunt adeptul limbii moldoveneşti (cum este scris în constituţie)”, a ameninţat el.

„Însă în parlament există propuneri să modificăm Constituţia în favoarea limbii române. Nu va trece acest lucru, am făcut pregătirile necesare. Pentru a împiedica modificările avem nevoie de 35 de deputaţi, PSRM are 24. Am vorbit deja cu unii deputaţi care nu vor vota pentru iniţiativa românească”, a raportat Dodon.

The following two tabs change content below.