Dodon MINTE cu neruşinare că ar fi crescut exporturile în Rusia // DOC

De câteva zile, în oraș și în republică, au apărut o groază de panouri în care președintele Igor Dodon se laudă cu „reușitele” sale că, chipurile, ar fi creat mii de locuri de muncă și că exporturile în Federaţia Rusă ar fi crescut de 3,4 ori, în timp ce zeci de tone de fructe moldoveneşti sunt interzise în Rusia. Doar în august–septembrie au fost returnate de la un punct de control din regiunea Kursk, Rusia, circa 40 tone de prune.

Carolina Chirilescu

Igor Dodon trișează şi induce cetăţenii în eroare declarând că, datorită lui, exporturile moldovenești în Federația Rusă au crescut de 3–4 ori după învestirea sa în funcție, susțin experții. „Din contra, în trimestrele I şi II ale anului 2017, exporturile în Federația Rusa au fost mai mici decât în ultimul trimestru al anului 2016. Exporturile în Federația Rusă, în trimestrul IV al anului 2016, au constituit 64,960 mii de dolari, iar în trimestrul I şi II ale anului 2017 – 60,776 mii de dolari şi, respectiv, 55,808 mii de dolari. Dodon a fost învestit în funcția de președinte al Republicii Moldova la 23 decembrie 2016”, observă Viorel Chivriga, expert IDIS „Viitorul”.

„În 2016 am exportat circa 55.000 de tone de struguri în țările CSI, Europa și Rusia. Cele mai multe tone au fost exportate în Belarus, Estonia, Irak, Letonia, Mongolia, România, Spania. Pentru acest an este încă devreme să mă pronunț, însă știm că exporturile vor crește, iar exportatorii noștri vor exporta acolo unde sunt cereri”, ne-a declarat directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din RM, Eudochim Ungureanu.

În 2014, Rusia a impus un embargo total la importul de produse din Republica Moldova. La 1 august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din R. Moldova, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Taxele au fost introduse la carne, legume, fructe, cereale, făină, zahăr, seminţe de floarea-soarelui, bere, vin şi alte băuturi alcoolice, spirt, mobilă. Interdicțiile însă nu i-au oprit pe exportatorii moldoveni, ca rezultat, tone de fructe moldovenești au fost distruse în Rusia.

În ianuarie 2015, 20 de tone de mere de proveniență moldovenească au fost distruse cu ajutorul unui buldozer. Serviciul fitosanitar rusesc „Rosselhoznadzor” a recurs la această metodă după ce a fost descoperit faptul că marfa nu este din Chile, ci din Republica Moldova. În iulie anul curent, peste 80 de tone de mere din Moldova au fost zdrobite cu un alt buldozer şi îngropate într-un poligon din Smolensk. Iar șapte tone de caise au fost returnate pe motiv că ar fi fost infectate cu molii.

Prunele moldovenești, persona non-grata în Rusia

După ce vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a fost declarat, la 2 august curent, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, la 3 august, 20 de tone de prune moldoveneşti au fost interzise în Rusia. În septembrie, alte 20 de tone de prune care urmau să ajungă la un agent economic din oraşul Belgorod au fost returnate de la un punct de control din regiunea Kursk. Inspectorii ruşi au declarat că, în urma verificărilor, au depistat larve ale moliei orientală. Se pare că acestea ar fi primele consecințe ale declarării lui Rogozin ca persona non-grata de care ne atenționau responsabili de la Kremlin.

„În 2017 am avut o creștere sporită pe piața din Europa. De exemplu, pentru mere avem cereri în țările CSI și Rusia din cauza fenomenelor naturi care nu au fost favorbaile pentru acest tip de fructe în aceste țări. Mai mult, Rusia se află sub influența sancțiunilor din partea UE și este nevoită să importe din RM”, a informat Iurie Fală, director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.


Conform informațiilor operative ale Agenției Naționale pentru Siguranţa Alimentelor, cota de export a prunelor moldovenești pe piața Uniunii Europene a fost valorificată pe deplin. Comparativ cu anul trecut, exportul acestor fructe pe piaţa comunitară a crescut cu aproximativ 40%. Cele mai mari cantităţi de prune în stare proaspătă şi uscate au fost livrate pe pieţele din România – 4.240 tone, Polonia – 4.300 tone, Letonia – 610 tone, Cehia – 373 tone.

Exportatorii socialişti sunt feriţi de restricțiile Kremlinului

Din toamna lui 2015, serviciul fitosanitar al Rusiei, Rosselhoznadzor, a anunțat ridicarea restricțiilor la exportul de fructe în Federația Rusă pentru 46 de companii din R. Moldova începând cu 21 septembrie, fiind ridicate anterior restricțiile pentru alte 17 întreprinderi similare din R. Moldova.

Conform investigației realizată de către evzmd.md, în listele firmelor pentru care au fost ridicate restricțiile se găsesc fondatori și conducători cu diverse implicații politice, cele mai multe însă fiind din rândul PSRM. În lista de „companii tolerate” la export în Rusia se regăsește și „Nord-Expofruct” S.R.L., condusă de Iurie Plopa. Deși este cunoscut în rândul agricultorilor de la nordul RM, Iurie Plopa și-a înregistrat firma la 29 aprilie 2015, cu doar câteva luni înainte de introducerea sa pe lista firmelor acceptate de Rusia pentru a exporta produse pe piața sa. Iurie Plopa are și o istorie de traseism politic, fiind ademenit să treacă de la PCRM la PSRM, în schimbul garantării succesului afacerii personale.

Leancă: „A împânzit țara cu panouri ce conțin date false”

Vicepreşedinte Parlamentului, Iurie Leancă susține că Igor Dodon minte ca de obicei. A împânzit republica cu panouri ce conțin date false. Așa înțelege el să își explice „dezastrul” în funcția de președinte. Exportul în UE constituie 63,2 % din total, iar în CSI – 20,8%. Dacă am compara datele din 2016 cu perioada ianuarie–mai 2017, exportul către Rusia a crescut cu 0.87% în raport cu anul precedent”, scrie Leancă pe pagina sa de socializare.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)