Dodon învinuieşte UE de corupţia clasei politice de la Chişinău

 

Șeful statului, Igor Dodon, care se află într-o vizită de trei zile la Bruxelles, a avut astăzi, 7 februarie, o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. După întrevederea, care a durat 15 minute, șeful statului a precizat că au abordat probleme legate de implementarea reformelor în justiție și sectorul financiar bancar, Acordul de Asociere UE – RM și situația economică din Transnistria.

,,Referitor la Acordul de Asociere, am  expus opinia care va corespunde poziției majorității cetățenilor Republicii Moldova, că pe parcursul ultimilor ani Uniunea Europeană a susținut Republica Moldova, cu resurse financiare, însă cu regret, cetățenii nu au simțit schimbarea calității vieții. Am reconfirmat poziția că dacă majoritatea parlamentară sau poporul va cere anularea acestui Acord, președintele nu poate să se opună. Le-am sugerat să vadă că, totuși, ceva nu merge în RM, în ceea ce ține de politica Uniunii Europene, a scăzut încrederea populației în integrarea europeană. Pe parcursul mai multor ani, partenerii au susținut guverne corupte și nu cetățenii, cu toate că înțeleg că europenii au vrut să ne ajute pe noi, pe cetățenii simpli”, a spus Dodon.

Acesta a mai relatat că în cadrul întâlnirii a făcut un schimb de opinii referitor la implementarea reformelor în sectorul justiției din RM. ”Ne-am expus regretul că reforma Procuraturii nu a fost implementată așa cum s-a planificat, mă refer la numirea procurorului general. În context, am discutat și despre reforma sectorului financiar bancar, despre furtul miliardului. Apropo de furtul miliardului care s-a produs după semnarea Acordului de Asociere cu UE. Am solicitat suportul instituțiilor europene,  să ne ajute în investigația internațională”, a punctat Dodon.

Referitor la regiunea transnistreană, acesta a declarat că a lansat ideea unor negocieri trilaterale RM -UE-FR.  ,,Sperăm, dacă nu în acest an, aceste negocieri să aibă loc inevitabil după alegeri”.

În final, Dodon a precizat că șeful Comisiei Europene a spus că UE va respecta orice decizie luată de poporul Republicii Moldova. ”Evident că și partenerii noștri din Comisia Europeană nu sunt întru totul de acord cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, au și ei regrete. Eu le-am spus foarte clar că dacă la Procuratură și închisori apare drapelul Uniunii Europene, aceasta nu înseamnă că este mai puțină corupție în Procuratură sau în judecătorii. Importante nu sunt drapelele și lozincile, importante sunt reformele”, a spus Dodon.

Amintim că șeful statului este însoțit la Bruxelles de câțiva consilieri și angajați ai administrației prezidențiale, precum și de ministrul adjunct al afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari.

Anterior, în timpul vizitei sale la Moscova, Igor Dodon s-a pronunțat pentru  denunțarea Acordului de asociere și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Eurasiatică. Totodată, el a anunțat că va solicita o întrevedere cu conducerea NATO pentru a-i cere să recunoască neutralitatea Republicii Moldova.

Potrivit paginii oficiale a Alianței Nord Atlantice, Igor Dodon însă nu se va întâlni azi cu secretarul General al NATO Jens Stoltenberg, ci cu unul din adjuncții acestuia, Rose Gottemoeller.

Experții susțin că vizita lui Igor Dodon nu va aduce nimic nou în relația Chișinău-Bruxelles dimpotrivă, aceasta s-ar putea înrăutăți.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)