Dodon i-a promis lui Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere R. Moldova-UE, dacă va avea majoritatea în Parlament

Dodon i-a promis lui Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere RM-UE, dacă va avea majoritatea în Parlament

Preşedintele Igor Dodon i-a promis omologului său de la Moscova că PSRM va solicita anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană dacă formaţiunea va obţine majoritate în parlament. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă susţinute la Moscova împreună cu Vladimir Putin. „Am menţionat şi anterior că sunt împotriva semnării acestui acord. Consider că acesta nu a oferit niciun efect pozitiv R. Moldova. Dacă la următoarele alegeri, PSRM va obţine majoritatea în Parlament, voi anula acest acord”, a declarat Dodon, potrivit jurnal.md.

Întrebat dacă Rusia intenţionează să-şi deschidă piaţa pentru produsele din R. Moldova, Vladimir Putin a declarat: „Cred că vom reuşi să facem acest lucru, dar trebuie să ţinem cont de situaţia politică din R. Moldova. Vom colabora şi cu Guvernul, şi cu preşedintele.  Va depinde mult de faptul cum R. Moldova îşi va construi relaţiile cu Uniunea Europeană şi aici mă refer la Acordul de Asociere care a intrat în vigoare. Acesta comportă anumite riscuri pentru noi. Sunt aceleaşi riscuri ca şi în cazul Acordului de Asociere semnat cu Ucraina”, a declarat Putin.

Potrivit observatorului politic Oazu Nantoi, în condiţiile unui stat captiv, R. Moldova nu are perspectivă europeană, astfel oligarhul va încerca în acest fel să creeze legături cu Kremlinul. „Lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte agenda chestiunilor abordate de preşedintele Dodon confirmă constatarea tristă că suntem un stat captiv. La Moscova, ar putea să se discute pe marginea federalizării R.Moldova, dar Igor Dodon nu are competenţele necesare pentru a lua vreo decizie. Rămâne deschisă întrebarea privind relaţiile lui cu Vlad Plahotniuc, care controlează această ţară. Sunt dispus să cred că Dodon nu poate să aibă o agendă necoordonată cu Plahotniuc. Revin la constatarea tristă şi univocă – un stat captiv nu are nicio perspectivă europeană. Prin urmare, Vladimir Plahotniuc va încerca să creeze nişte punţi cu Kremlinul. Igor Dodon ar putea avea funcţia de mediator şi poziţia lui demonstrativ prorusească este determinată de ideea ca să i se deschidă uşile la Kremlin”, a declarat Oazu Nantoi, la RFI România.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)