Dodon e pentru negocieri, dar nu şi PCRM

Igor Dodon îndeamnă AIE să meargă spre negocieri cu PCRM. Mark Tkaciuk spune că, deocamdată, posibilitatea negocierilor încă nu a fost discutată de fracţiunea PCRM. Cei doi comunişti nu văd o perspectivă de guvernare în coaliţie mai largă, dacă la aceasta va participa şi PL.

Comunistul Igor Dodon a salutat decizia Curţii Constituţionale din 20 septembrie. Parlamentarul a declarat că noile anticipate ar fi dezastruoase pentru RM şi că AIE trebuie să vină cu o propunere de negocieri către PCRM. Dodon consideră că ideea modificării Constituţiei emisă de Filat, şi pe care o împărtăşesc deja Dumitru Diacov şi Mihai Ghimpu, este una falimentară.

Vadim VASILIU

„Ca reprezentant al opoziţiei politice, declar că nu voi susţine niciodată iniţiativele forţate, nedemocratice, conjuncturale de modificare a Constituţiei Republicii Moldova”, afirmă Dodon pe blogul său. Pe acelaşi site, Igor Dodon pune pe tapet două soluţii pentru ieşirea din criza politică: anticipatele şi o coaliţie mai largă cu participarea PCRM la guvernare. Prima soluţie, potrivit comunistului, ar aduce schimbări substanţiale în tabloul politic din viitorul parlament, însă aceasta este foarte costisitoare, deci una inoportună. A doua presupune renunţarea la acordul de constituire a AIE 2 şi reformatarea guvernării.

Contactat de JURNAL, Igor Dodon a spus că PCRM a anunţat deja condiţiile de negociere, iar acestea presupun, în primul rând, schimbarea candidaturii pentru şefia statului. „Noi nu vom vota niciodată candidatura propusă de AIE”, a subliniat Dodon. Totodată, PCRM, în noua coaliţie, ar avea nevoie de suficiente instrumente şi pârghii pentru a face faţă solicitărilor alegătorilor. Igor Dodon şi-a exprimat optimismul privind eventualele negocieri AIE–PCRM: „Sper că negocierile vor avea loc şi atunci vor fi deschise toate parantezele”. Totodată, Igor Dodon nu vede cum ar fi posibilă o guvernare mai largă la care să participe PCRM, alături de PL. „Îmi expun opinia personală, şi nu a partidului. Nu văd care ar fi forma de guvernare sau o coaliţie cu cei care sunt împotriva statalităţii şi pledează pentru idei deschise de unire”, a punctat Igor Dodon.

Potrivit lui Mark Tkaciuk, deocamdată PCRM nu a pus pe agenda sa eventualele negocieri cu AIE. Solicitat de JURNAL, Tkaciuk ne-a comunicat: „Partidul Comuniştilor încă nu a discutat oficial această perspectivă. Totuşi problema evitării alegerilor ar trebui să se afle pe ordinea de zi a oricărui partid din actualul parlament”. La fel ca Dodon, Mark Tkaciuk e categoric împotriva colaborării cu partidul condus de Ghimpu: „PCRM nu va participa într-o coaliţie în care să fie şi PL”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)