Dodon despre decizia PCRM: „Alegerile anticipate ar fi un dezastru pentru ţară”

Deputatul Igor Dodon a afirmat ieri în cadrul unui club de presă că PCRM vrea ca Marian Lupu să fie votat în funcţia de preşedinte al statului, însă acest vot comuniştii aşteaptă să vină din partea grupului Dodon.

«În discuţiile cu membri ai PCRM le-am spus: „Votaţi-l pe Lupu”, iar ei mi-au răspuns: „Noi sperăm că dvs. îl veţi vota, astfel PCRM nu-şi va afecta imaginea», a afirmat Igor Dodon.

În acelaşi timp, deputatul socialist a spus că nu-l va vota pe Marian Lupu, deoarece nici el nu vrea să-şi păteze imaginea: „Ce şanse voi avea pe parcursul următorilor trei ani? L-am votat pe Lupu, am evitat alegerile anticipate, vine un partid pe stânga puternic la guvernare, PCRM. În acest caz, Partidul Socialiştilor nu are şanse”.

Mesajul PCRM s-a schimbat

Dodon a subliniat că PCRM se teme de alegeri anticipate. „Mesajul comuniştilor s-a schimbat în comparaţie cu ceea ce era trei săptămâni în urmă. În ultimul an, mesajul principal al plenarelor comuniştilor era alegeri anticipate, iar la ultima plenară a comitetului central comuniştii au ajuns la concluzia că „alegerile anticipate ar fi un dezastru pentru ţară”.

Totodată, potrivit deputatului, protestele anunţate de PCRM au menirea de a face presing asupra celor care îşi asumă riscurile guvernării, dar şi să demonstreze AIE că acest partid are susţinere şi este puternic. Potrivit deputatului, PCRM vrea să revină la guvernare fără alegeri anticipate. „Au sperat că vor reveni împreună cu Filat, în octombrie, când s-a votat demisia şefului SIS”.

În aceeaşi ordine de idei, Igor Dodon a spus că diferenţa dintre el şi comunişti este că aceştia din urmă condiţionează negocierile cu AIE prin revenirea la varianta zero – reorganizarea guvernării –, iar socialiştii vor doar o candidatură apartinică.

Deputaţii AIE îl susţin pe Lupu

Dodon a alcătuit un profil al eventualului candidat la funcţia de şef al statului pe care l-ar vota: „În primul rând, trebuie să fie apartinic, un statalist, un profesionist în domeniul juridic, economic, să aibă experienţa unei funcţii importante în stat”. Totuşi Igor Dodon a spus că nu ar fi o soluţie dacă ar numi o persoană concretă care întruneşte aceste calităţi.

Tot ieri, Marian Lupu a primit susţinerea tuturor membrilor AIE. Liderul de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a anunţat ieri că până în seară toţi cei 58 de parlamentari ai AIE vor semna pentru candidatura AIE. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a confirmat că deputații liberali și-au pus semnătura de dimineață. Președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a informat că deputații PLDM urmează să semneze pentru candidatura lui Lupu. „Celelalte le vom decide pas cu pas până pe 16 decembrie, sperăm să nu apară suspiciuni. Îl așteptăm în fața fracțiunii ca să-și prezinte obiectivele, prioritățile”, a spus Streleț.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.