Dodon, descumpănit şi derutat

După scrutinul din 5 iunie, la sediul din Chişinău al Partidului Comuniştilor s-a observat o agitaţie în legătură cu rezultatele exit-poll-ului, iar după scrutinul din 19 iunie comuniştii aşteaptă în tăcere primele rezultate ale numărării voturilor. Fără a face declaraţii oficiale, conducerea de vârf a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova începe să părăsească sediul partidului la ora 2.00 noaptea.

Deşi în acel moment rezultatele anunţate de CEC sunt cele preliminare, poziţionându-l pe Igor Dodon cu puţin înainte de Dorin Chirtoacă, membrii PCRM nu se arată entuziasmaţi de primele rezultate ale numărării buletinelor. Rând pe rând, de la sediul PCRM pleacă Igor Dodon, Eduard Muşuc, Sergiu Sîrbu şi alţi membri PCRM, fără a oferi declaraţii pentru presă. Doar deputatul comunist Alexandru Petcov se arată optimist în acest sens spunând că victoria se află în mâinile comuniştilor.

O tăcere profundă se lasă la sediul PCRM. Aproape de ora 10.00 dimineaţa, la sediu apar pe rând Oleg Reidman, Vladimir Voronin şi Oleg Voronin. Nimeni nu face declaraţii de presă. Deputatul comunist Oleg Reidman, întrebat cum i se par rezultatele scrutinului, răspunde fără a-şi stăpâni iritarea: „Când ţi se pare, îţi faci cruce!”.

Abia la ora 14.00, Igor Dodon vine în cadrul unui briefing, cu mesajul de mulţumire chişinăuenilor pentru încrederea acordată în al doilea tur de alegeri şi ţine să specifice că este pentru prima dată când un candidat comunist obţine un rezultat atât de bun la alegerile din municipiul Chişinău. Totodată Dodon declară tranşant că PCRM nu recunoaşte înfrângerea. „Noi nu suntem învingători şi noi nu suntem cei care au pierdut”, notează Dodon. Acesta adaugă că PCRM nu recunoaşte înfrângerea, cu atât mai mult cu cât diferenţa dintre el şi Dorin Chirtoacă o constituie doar un procent, şi că în scrutin au fost înregistrate cazuri de fraudare şi de PR negru, fără a specifica despre ce cazuri este vorba. După briefing-ul care ţine vreo trei minute, jurnaliştilor li se distribuie varianta tipărită a declaraţiei lui Dodon, în care se menţionează că fraudarea alegerilor a avut loc „în urma introducerii în liste a persoanelor suplimentare, sufletelor moarte, transportării oamenilor din raioane şi România, modalităţii vicioase a organelor electorale de a număra voturile”. Toate acestea sunt calificate drept atacuri grave asupra libertăţilor şi a democraţiei. În aceeaşi declaraţie se subliniază că „guvernarea liberal-democrată este în agonie. Ea se ţine pe aşii din mâneca lui Ghimpu, pe fraude, utilizarea resurselor administrative şi agresiune”.

Fără a specifica ce acţiuni vor întreprinde cei de la PCRM, Igor Dodon punctează că va utiliza „toate căile legale pentru a apăra votul chişinăuenilor” şi că „acest lucru va fi vizibil în următoarele ore şi zile”. Fără a mai face o declaraţie, Igor Dodon părăseşte sala de conferinţe.

Menţionăm că briefing-ul de ieri de la ora 14.00 a fost prima declaraţie oficială a fostului candidat la primărie, ceilalţi membri ai PCRM au luat apă în gură.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)