Dodon cere revocarea ambasadorului R. Moldova la Bucureşti

 

Foto: Nadejda Roşcovanu

Preşedintele Igor Dodon cere revocarea ambasadorului R. Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Decretul de retragere a cetăţeniei fostului preşedinte român, Traian Băsescu, semnat de Igor Dodon, ar putea fi declarat neconstituţional.

Anunţul a fost făcut de Igor Dodon pe pagina sa de Faccebook. „Sunt surprins să descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc. E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbește fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat și al conducerii acestuia”, a afirmă Dodon. Acesta a mai precizat că va cere Guvernului înlocuirea ambasadorului cu o persoană „care înțelege mai bine atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”.

Reamintim că ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări. „Din 2014, România este principalul partener comercial al R. Moldova – 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că ar putea fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult cu cât, unul dintre parlamentarii din R. Moldova a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea pentru Digi24.ro.

La începutul acestei luni, Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Atunci, fostul preşedinte al României a declarat că decizia lui Dodon de a-i retrage cetăţenia este un act de frică, întrucât noul preşedinte moldovean este speriat de faptul că ţara la cârma căreia se află se îndreaptă spre Uniunea Europeană.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)