Dodon cel adevărat // Observator

Ca observator nedelegat de nimeni, înregistrez unele lucruri care nu prezintă interes pentru alţi observatori. De exemplu, activizarea bruscă şi ieşirea lui Igor Dodon din umbra PCRM. În mod paradoxal, nefiind membru de partid, Dodon părea mai strâns lipit de trupul partidului decât acum când este membru. De ce lanţul cu care a fost el legat de stâlpul partidului e mai lung, chiar neobişnuit de lung pentru o formaţiune care mai poartă mantaua bolşevică, e o întrebare interesantă, cum spun americanii.

Ideea care ne vine în cap e că fostul aspirant la primăria Chişinăului e un fel de momeală, el trebuie să joace rolul comunistului de nouă generaţie, „descătuşat la cap”, cu care se poate coopera, care nu umblă cu „mauzerul” leninismului şi stalinismului la şold, ci îl păstrează în sunducul rămas relicvă de la bunici. El nu mai este „internaţionalist”, adică ostaş al imperialismului rusesc, ci moldovenist, cu icoana lui Ştefan cel Mare şi Sfânt pe deasupra cămăşii înflorate în stil ucrainesc, ceea ce e de fapt altă faţetă al aceluiaşi imperialism, dar îi mai poate amăgi pe mulţi moldoveni. E şi mai curios faptul că relativ proaspătul membru al PCRM îşi permite să afişeze şi o oarecare independenţă financiară. Cine îl finanţează pe Dodon e o altă întrebare nu mai puţin intrigantă.

Zilele trecute, după decizia Curţii Constituţionale, Dodon se pronunţă în favoarea negocierilor pentru alegerea preşedintelui RM, subliniind că nu susţine „ideea de alegeri anticipate”. Ieri el veni cu un mesaj în care vorbea deja despre necesitatea schimbării parţiale a guvernării. Se referea cumva la încadrarea persoanei sale? Oricum, el transmite un mesaj diferit de al lui Voronin, care anunţase cu câteva zile în urmă, crispat ca întotdeauna, inevitabilitatea alegerilor anticipate. Alegătorii comunişti nu vor accepta ca comuniştii să se pupe cu Ghimpu, explica liderul PCRM. Va rămâne Dodon pe poziţia sa? Vom trăi şi vom vedea. Nu a mai rămas mult timp ca Dodon, Greceanâi şi toţi comuniştii care pretind că au intrat în PCRM din alte motive decât cele ideologice, să fie nevoiţi să-şi scoată masca şi să decidă pe cine reprezintă ei de fapt? Căci alte alegeri anticipate ar fi, după cum a spus-o şi premierul Vlad Filat, o catastrofă pentru RM. Şi aceasta nu e o figură de stil.

Paul Borzac 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)