Dodon anunță reduceri la gaz după întâlnirea cu Putin. Expert: „Prețurile sunt oricum în scădere”

Șeful statului Igor Dodon a anunțat, luni, reduceri de 10–15 dolari la un metru cub de gaz, furnizat de Gazprom. Mai mult, pentru anul 2020, șeful el afirmă că reducerile ar putea să fie de până la 70 de dolari pentru un metru cub. Președintele însă nu a precizat condițiile în care gigantul rusesc va acorda aceste reduceri, potrivit anticoruptie.md. 

„Am ajuns la un acord că, începând cu 1 octombrie, reducerea va fi de 10 – 15 dolari”, a declarat Dodon după întrevederea pe care a avut-o cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În prezent, Republica Moldova plătește 235 de dolari pentru un metru cub de gaz.

Potrivit lui Dodon, reducerea prețului va permite evitarea creșterii tarifelor planificate pentru anul curent pentru consumatorii finali. „Noi am stabilit mecanismul care va permite să nu majorăm tarifele în anul curent, iar pentru anul viitor este posibilă chiar o reducere”, a spus Dodon.

Totodată, șeful statului a menționat că fosta guvernare a redus nejustificat tarifele, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie. „Partidul Democrat a redus tarifele până la 178 de dolari, în timp ce prețul real este de 235. Această diferență trebuie acoperită”, a remarcat Dodon.

Președintele moldovean a ținut să precizeze că, începând cu 1 ianuarie 2020, reducerile la gazul rusesc ar putea să constituie 45–50 de dolari, iar de la 1 aprilie – 70 de dolari la  mia de metri cubi.

Sergiu Tofilat, expert în energetică, estimează, într-un interviu pentru Europa Liberă, că prețurile la gaz vor scădea oricum. „Indiferent de ce se înțelege Dodon cu Putin, prețul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Acum, dacă dnul Dodon reușește să negocieze ceva cu dnul Putin, trebuie să fie confirmat printr-un document”, a punctat Tofilat.

Experții în domeniul energetic susțin că dacă autoritățile moldovenești îi acordă monopol pe termen lung gigantului rusesc, Gazprom, Gazoductul Ungheni–Chișinău ar putea să fie compromis. Moldova achiziționează gaz de la Gazprom în baza unui contract, semnat în 2008, actualizat în fiecare an. Prețul pentru Republica Moldoba este stabilit în funcție de prețul la petrol pe piețele internaționale.

În 2018, Gazprom a furnizat R. Moldova 2,9 miliarade de metri cub de gaz, mai mult cu 8,4% decât în 2017.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)