Dodon a provocat un eventual scandal diplomatic între Chişinău şi Kiev

566-ivan-gnatisin

Ivan Gnatişin, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, şi Igor Dodon, candidatul PSRM la alegerile prezidenţiale

Deputaţii ucraineni Viktor Romaniuk și Ganna Gopko au afirmat săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile de la Chişinău trebuie să conştientizeze că Ucraina va face tot posibilul să stopeze o eventuală alunecare a Republicii Moldova spre Uniunea Eurasiatică, scrie agora.md.

Cei doi deputaţi au declarat că, dacă politicieni de la Chişinău, precum Igor Dodon, candidatul PSRM la şefia statului, vor continua să afirme că Peninsula Crimeea este normal să aparţină Federaţiei Ruse, Ucraina se va vedea nevoită să impună o blocadă economică Republicii Moldova.

„Cel mai probabil, în Republica Moldova, președintele va fi ales în al doilea tur, când se va da lupta între candidatul care se pronunță deschis pentru vectorul prorus și altul care, cel mai probabil, întruchipează alegerea europeană a R. Moldova”, a afirmat președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Radei, deputat independent ucrainean, Ganna Gopko.

Potrivit acesteia, „în cazul alegerii candidatului prorus, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol, iar Ucraina riscă să obțină un vecin care va deveni o sursă a influenței destabilizatoare a Rusiei în întreaga regiune”. Totodată, legislatorul ucrainean s-a arătat indignat de „declarațiile unor candidați precum că Peninsula Crimeea este parte a Rusiei”.

Potrivit lui Gopko, „afirmațiile în cauză încalcă legislația ucraineană, dar și rezoluțiile ONU, inclusiv din 24 martie cu privire la integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”. „Politicienii care promit integrarea Republicii Moldova în structurile Federației Ruse trebuie să conștientizeze faptul că între R. Moldova și Rusia există un stat mare, pe nume Ucraina, care se află în acest moment în stare de război cu Federația Rusă, care nu va permite să vă integrați în structurile promise”, a declarat la rândul său membrul grupului de prietenie Republica Moldova-Ucraina, deputatul ucrainean Viktor Romaniuk.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)