Documente importante lansate la Forumul Românilor de Pretutindeni

Strategia Naţională pentru românii de pretutindeni, proiectul de Lege privind instituirea Zilei Limbii Române şi proiectul Legii privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt doar câteva acte importante lansate la Forumul Românilor de Pretutindeni organizat de Guvernul României.

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă este iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti şi asumat de Camera Deputaţilor. Unii participanţi la Forum şi-au exprimat reticenţa că această formă de vot va fi scutită de orice viciu de procedură şi au propus votul electronic. „Votul prin corespondenţă poate îndeplini cel mai bine garantarea acestui drept pentru toţi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate”, a menţionat Teodor Baconschi, ministrul român de Externe.

„Limba Română este unicul instrument de păstrare a identităţii neamului”, a opinat Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român. Acesta a lansat un apel la comunităţile româneşti de a organiza acţiuni educative de păstrare a limbii române corecte pentru copiii românilor care domiciliază în afara graniţelor. În acest context a fost prezentat proiectul de Lege privind instituirea Zilei Limbii Române ce va fi proclamată pe 31 august şi va putea fi sărbătorită în toate comunităţile româneşti.

Un alt document important a fost şi este Strategia naţională pentru românii de pretutindeni apreciată de premierul Emil Boc drept un document important al statului român în relaţia cu românii de pretutindeni. „La momentul actual, România are nevoie de o strategie nouă pentru românii de pretutindeni, menită să ofere soluţii viabile pentru consolidarea comunităţilor româneşti, încurajarea iniţiativelor care vizează manifestarea liberă şi necondiţionată a apartenenţei la românitate şi sprijinirea manifestărilor culturale româneşti în cadrul comunităţilor naţionale în care sunt integrate”, a menţionat premierul român.

200 de reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor românilor din afara graniţelor au participat la „Forumul Românilor de Pretutindeni”, care s-a desfăşurat în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga, Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de Camera Deputaţilor, Guvernul României şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

După Romanian Global News