Documentarul, mai antrenant decât ficţiunea

„Cronograf”-ul înseamnă nu doar competiție, ci și o sărbătoare a filmului documentar

Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf” a demarat ieri cu filmul „Mama Illegal” de Eduard Moschitz (Austria). Organizatorii au dat startul evenimentului la o conferință de presă din incinta cinematografului „Odeon”, unde vor fi proiectate majoritatea filmelor din concurs.

Virgiliu Mărgineanu, directorul Festivalului Internațional de Film Documentar (FIFD), le-a mulțumit jurnaliștilor pentru prezență: „Din moment ce ați găsit timp să veniți la conferința noastră de presă care se desfășoară concomitent cu importante evenimente politice, înseamnă că încă nu e totul pierdut în țara asta. E un semn bun că presa vine la un eveniment cultural”.

Virgiliu Mărginenau: „Dacă vă interesează un eveniment cultural, încă nu e totul pierdut în țara asta”

Invitată să ia cuvântul în continuarea conferinței, Leontina Vatamanu, directorul artistic al festivalului, a subliniat: „Îmi pare bine că am ajuns în acest punct, la ediția a XI-a a „Cronograf”-ului care înseamnă efort fizic, financiar și intelectual. Festivalul ia amploare, vin tot mai multe filme, tot mai multă lume e interesată de „Cronograf”, cresc standardele acestuia și trebuie să facem față”. Leontina Vatamanu și-ar dori să împărtășească cu spectatorii bucuria de a descoperi filme foarte bune de ultimă oră, de o vastă arie geografică, de fapt, festivalul e o școală de film pentru cineaștii basarabeni și ar putea să-i mobilizeze să facă documentare despre realitățile și oamenii din RM, filme de nivelul celor din secțiunea „Cu ochii pe Moldova”, lansată în cadrul ediției curente a FIFD.

Vadim Prodan, președintele juriului la secțiunea principală a FIFD, a recunoscut că pentru domnia sa e o mare onoare să prezideze un juriu internațional: „Festivalul se extinde, e un eveniment important în viața noastră culturală, „Cronograf” aduce nu numai competiția, ci și sărbătoarea, dându-ne posibilitatea să cunoaștem o lume nouă prin fiecare film”.

Vadim Prodan: „Vom cunoaște o lume nouă prin fiecare film”

Unul dintre membrii juriului de preselecţie, cunoscutul cineast Vlad Druc, a mărturisit: „Cea mai mare fericire a mea e să privesc filme. La preselecție au venit filme bune din care am fi putut face trei „Cronograf”-uri, a fost foarte greu să alegem documentarele din concurs. Tot urmărind cele 250 de documentare din preselecție, ne-am trezit cu o serie întreagă de filme despre Moldova făcute de alții. Străinii fac despre noi filme obiective, profesioniste, din care și regizorii noștri, și studenții-cineaști ai Academiei de Arte din Chișinău au multe de învățat”.

Imediat după conferința de presă a avut loc o avanpremieră a filmului de ficțiune „Toți copiii Domnului”, o coproducție moldo-română regizată de Adrian Popovici, care va fi prezentată astăzi (ora 19.00) la cinematograful „Gaudeamus”.

Amintim că în festival va fi proiectat încă un film de ficțiune, „Colecția de arome”, în regia lui Igor Cobileanski, programat pentru duminică, 2 iunie, ora 20:20, la cinematograful „Odeon”.

Un vot pentru documentar

În Secțiunea Principală a FIFD „Cronograf” vor fi proiectate 18 filme din 20 țări, la cadRO, secțiunea dedicată exclusiv documentarelor despre români şi comunităţile româneşti din toată lumea, vor fi prezentate 12 filme din cinci țări și alte nouă lucrări la Secţiunea Producții Locale. În plus, echipa festivalului a pregătit pentru publicul cinefil din Chișinău şase evenimente speciale, care se vor desfășura în trei locații diferite: cinematograful ”Odeon”, cinematograful ”Gaudeamus” și Centrul Comercial Shopping MallDova.

De asemenea, la categoria premiere, producătoarea din România, Ada Solomon, aduce publicului de la Chișinău documentarul „Aici… adică acolo”, în regia Laurei Căpăţână Juller. „Aici… adică acolo” este un film despre o problemă globală văzută la microscop – problema migraţiei.

Pentru a trezi interesul tinerilor și al adolescenților față de filmul documentar, organizatorii au pregătit o proiecție specială cu genericul „un LIKE pentru documentar”, ce conține şapte documentare scurte. Secţiunea este una competitivă, iar juriul va fi alcătuit din cinci adolescenţi, elevi ai claselor terminale de la diferite licee din capitală. Juriul va desemna premiul pentru cel mai bun film, iar tinerii spectatori din sală, punând câte un like documentarului preferat, vor selecta filmul demn de premiul Simpatia Publicului.

Irina Nechit