Document SECRET // Gofman i-ar fi prezentat lui Chetraru lista companiilor lui Şor şi Platon, care ar fi scos 4,2 miliarde de lei din sectorul bancar

chetraru

Fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, i-ar fi prezentat în 2013 şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, lista companiilor lui Şor şi Platon, care au scos 4,2 miliarde de lei din sectorul bancar. Acest document cu titlul „secret”, care prezintă situaţia din sectorul bancar la 1 noiembrie 2013, a fost publicat de portalul de ştiri economice Agora, după jurnal.md.

În raportul pe care l-ar fi primit Chetraru în noiembrie 2013, cu titlul secret, este efectuată analiza creditelor oferite în întreg sistemul bancar, constatând că anumite societăţi economice funcţionau concertat şi că acestea ar fi beneficiat de sume impunătoare de bani. Aceste societăţi se diferenţiau în două grupuri: cel al companiilor omului de afaceri Ilan Şor şi cel al companiilor omului de afaceri Veaceslav Platon.

Până la 1 noiembrie 2013, companiile lui Şor, în număr de 140 de entităţi, ar fi primit credite în valoare totală de 3 miliarde de lei. Raportorul ar mai fi menţionat că aceste companii ar fi fost deschise de persoane afiliate sau fotbalişti ai clubului de fotbal Milsami Orhei, aspect scos în evidenţă de altfel de Mihail Gofman şi în scrisoarea care se presupune că ar fi expediat-o mai multor oficiali europeni şi ambasadori acreditaţi la Chişinău.

Totodată, grupul de companii afiliat lui Veaceslav Platon ar constituit din 26 de entităţi economice. Acestea au primit credite în valoare totală de 1,2 miliarde de lei. Astfel, cele două grupuri ar fi primit credite în valoare totală de 4,2 miliarde de lei. Datele oficiale indicau la 1 noiembrie 2013 că ponderea absolută a creditelor neperformante constituia 4,9 miliarde de lei.

În ce priveşte situaţia din Banca de Economii, autorul subliniază că parametrii bilanţieri au fost denaturaţi şi menţinuţi artificial prin diferite scheme voalate şi frauduloase. În document se mai menţionează că BEM s-a expus unui risc major de concentrare şi prin deţinerea plasărilor peste hotare (fără sens economic) a sumelor excesiv de mari în băncile din Federaţia Rusă.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)