Doctorul Voronin

LINGUȘIRE // Vladimir Voronin este singurul politician moldovean căruia Academia de Ştiinţe i-a conferit titlul „Doctor Honoris Causa”

Grigore Vieru, Mihai Volontir, Glebus Sainciuc. Fostul preşedinte al republicii, Vladimir Voronin, i-a depăşit pe toţi. Cel care este perceput de o mare parte a intelectualităţii moldoveneşti drept cel mai autoritar şi mai neinstruit şef al statului se află în capul listei de personalităţi care au avut onoarea să le fie acordată cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe (AŞM) – titlul onorific „Doctor Honoris Causa”. Voronin a fost distins cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a AŞM, „pentru că nu a lăsat ştiinţa să moară” (!).

Voronin – primul „Doctor Honoris Causa” al AŞM

Din 2006 şi până în prezent, Academia de Ştiinţe a Moldovei a acordat în total 13 titluri onorifice „Doctor Honoris Causa”. Această înaltă distincţie le-a fost acordată mai multor personalităţi marcante din R. Moldova şi din străinătate. Printre acestea îl menţionăm pe marele poet Grigore Vieru, care a primit titlul în 2007, pe ex-vicepreşedintele Parlamentului din Grecia, George Sourlas (2006), pe preşedintele Bulgariei, Georgi Pârvanov (2009), şi pe cunoscuţii artişti Mihai Volontir, Ion Ungureanu şi Glebus Sainciuc, decoraţi în 2009.

AŞM a acordat pentru prima dată titlul „Doctor Honoris Causa” la 12 iunie 2006, ziua în care instituţia a sărbătorit 60 de ani de la înfiinţare. Iar prima persoană căreia i-a fost acordat titlul este preşedintele de atunci al republicii, Vladimir Voronin.

„A susţinut ştiinţa să nu moară”

Potrivit site-ului AŞM, Voronin a fost înaintat pentru distincţie de către Secţia de Ştiinţe Economice şi Matematice a Academiei.

Cu toate acestea, conducătorul de atunci al secţiei, Gheorghe Mişcoi, nu îşi aminteşte să îl fi propus pe politician.

„Din câte îmi amintesc, Voronin a fost înaintat de Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT). Nu mai ştiu dacă a fost votat de toţi membrii consiliului sau nu şi nici pentru ce merite i-a fost acordat titlul”, ne-a declarat Mişcoi.

Nici responsabilii de la CSŞDT nu îşi amintesc exact cine a avut această iniţiativă. Şeful direcţiei personal şi secretariat al CSŞDT, Ion Vârţanu, ţine minte doar că fostul preşedinte a ajuns primul „Doctor Honoris Causa” al AŞM pentru că „a susţinut ştiinţa să nu moară”.

Duca, prietenul lui Voronin

Potrivit unor voci din interiorul AŞM, titlul onorific i-ar fi fost conferit lui Voronin la sugestia preşedintelui Academiei, Gheorghe Duca, cu care se aflau în relaţii foarte bune. Amintim că în 2001, odată cu instalarea comuniştilor la guvernare, Gheorghe Duca a fost numit ministru al Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului. Ulterior, în 2004, după ce a fost ales preşedinte al AŞM, printr-un decret semnat de Voronin, Duca a fost numit membru din oficiu al Guvernului. Iar în 2005, atunci când Voronin avea nevoie de un contracandidat la alegerile pentru funcţia de şef al statului, preşedintele AŞM a acceptat fără rezerve să fie „rivalul” liderului PCRM, acumulând un singur vot.

De altfel, Voronin nu i-a rămas dator lui Duca pentru titlul onorific care i-a fost acordat de AŞM. Peste mai puţin de un an, în februarie 2007, preşedintele AŞM a fost decorat cu ordinul prezidenţial „Gloria Muncii”, „pentru merite deosebite în dezvoltarea ştiinţei, contribuţie substanţială la aprofundarea relaţiilor interacademice şi activitate organizatorică prodigioasă”.

Gheorghe Duca nu a fost de găsit pentru a se pronunţa pe marginea conferirii titlului onorific lui Voronin.

Preşedinţii României, cu titluri onorifice la Chişinău

Practica de a acorda titlul „Doctor Hotoris Causa” unor politicieni există în mai multe universităţi din R. Moldova. Ce-i drept, acestea preferă să decerneze titlul unor oficiali străini, şi nu celor de pe loc.

Singurul ex-preşedinte moldovean care a mai fost distins cu titlul „Doctor Hotoris Causa” este primul preşedinte moldovean Mircea Snegur. Această distincţie i-a fost acordată de Universitatea Tehnică (UTM) şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM).

Ultima instituţie s-a remarcat prin faptul că le-a acordat acest titlu tuturor preşedinţilor României: Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, dar şi fostului prim-ministru român, Adrian Năstase.

Printre „Doctorii Honoris Causa” ai UTM se numără fostul preşedinte al Turciei, Suleyman Demirel, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, şi fostul prim-ministru al României, Petre Roman.

Universitatea de Stat a acordat acest titlu de onoare preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, preşedintelui Kârgâzstanului, Askar Akaev,  preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, Luzius Nildnaber, şi preşedintelui Senatului României, Oliviu Gherman.

Ion Ungureanu, regizor, ex-ministru al Culturii

Ion Ungureanu a obţinut titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea AŞM în 2009. Întrebat de JURNAL ce părere are despre faptul că Academia i-a acordat acest titlu şi lui Vladimir Voronin, Ungureanu a răspuns că aceasta este o întrebare cu răspuns la suprafaţă.

În cuvântarea pe care am ţinut-o atunci când mi s-a acordat titlul am menţionat că în R. Moldova se întâmplă lucruri grave: urâtul se declară frumos, iar frumosul urât, minciuna e considerată adevăr, iar adevărul minciună.

Menţinăm că Ion Ungureanu a fost singurul dintre cei 13 deţinători ai acestui titlu care a refuzat să îmbrace mantia şi toca, însemnele de „Doctor Honoris Causa”

Vladimir Beşleagă, scriitor

Acordarea acestui titlu onorific lui Voronin este o inepţie. Eu le-aş recomanda celorlalte persoane care au primit titlul „Doctor Honoris Causa” din partea AŞM să renunţe la el în semn de protest, aşa cum am făcut-o eu în 2003, când am anunţat că renunţ la „Ordinul Republicii” în semn de protest faţă de faptul că această distincţie i-a fost acordată şi lui Ivan Bodiu.

Mariana Rață

The following two tabs change content below.