Doctorul Calistru ştie să facă minuni


Mâinile de aur ale microchirurgului Anatol Calistru adună din bucăţele membrele amputate ale pacienţilor

MICROCHIRURGIE // Fereastra de aur pentru replantarea unui membru este de 4-6 ore. În acest timp, din orice colţ al Moldovei ajungi la Spitalul de Urgenţă, unde operaţia are succes”

Timp de douăzeci de ani, a făcut circa 6000 de intervenţii la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă al Spitalului de Urgenţă. Face operaţii unice în R. Moldova de replantare a segmentelor membrelor superioare şi inferioare. Este unul din cei mai cunoscuţi microchirurgi moldoveni care face minuni cu ajutorul bisturiului, deşi în timpul studenţiei credea că în microchirurgie lucrează numai aşii.

Victoria POPA

O zi din viaţa unui microchirurg niciodată nu seamănă cu alta, uneori munca poate fi în regim non-stop. Vizite la pacienţi, intervenţii programate, intervenţii urgente, consultaţii cu alţi medici în alte secţii.

Şi-a început activitatea în calitate de microchirurg la Moscova, unde a făcut   prima operaţie. Aproape orice operaţie o face la microscop. „Totul se bazează pe simţ, iar la microscop se văd doar vârfurile instrumentelor medicale fine. La o replantare, în afară de faptul că punem oasele la loc, se suturează artere, vene, nervi cu un ac şi o aţă ce sunt mai subţiri decât firul de păr”, explică renumitul microchirurg.

Avea de gând să se facă aviator. Îndemnat de sfatul părintesc, a ales însă medicina. Încă în timpul studenţiei, frecventa cercul de chirurgie condus de renumitul chirurg Luca Jardan. Mergea la spital şi asista la intervenţiile chirurgilor. A participat cu rapoarte la diverse congrese ale studenţilor în republicile ex-sovietice. La Moscova i s-a propus domeniul microchirurgiei.

„Ştiam despre microchirurgie încă din anul VI de universitate (1986), când s-a făcut prima intervenţie în RM de replantare a unui membru superior la nivelul braţului. Era un succes, pentru că vine omul cu mâna în pungă şi apoi o vede replantată la loc. Atunci îmi părea microchirurgia foarte complicată şi eram de părerea că într-un aşa domeniu al medicinei lucrează numai aşii. Am avut succes la Moscova timp de trei ani susţinând teza de doctor în medicină, fiind calificat şi cu acest titlu în 1993”, povesteşte Anatol Calistru.

Lumea medicilor

În Secţia de microchirurgie a Spitalului de Urgenţă din Chişinău se efectuează zilnic operaţii, uneori şi mai multe pe zi. Se operează toate regiunile corpului. „Lucrăm cot la cot cu chirurgi, traumatologi, oncologi, neurochirurgi. După înlăturarea tumorilor la cap, gât sau alte regiuni ale corpului mulţi pacienţi s-au tratat complet. Locurile, defectele după înlăturarea tumorilor trebuie acoperite. Folosim complexe de ţesuturi cu vase sangvine, piele, oase din alte regiuni ale corpului. Aproape toate intervenţiile se fac sub microscop. Cu echipe de specialişti buni, uneori se fac şi minuni, iar minunile sunt vieţile salvate de medici”, se confesează medicul.

De la el aflăm că unui microchirurg îi trebuie multă răbdare, tărie de caracter, cunoştinţe profunde despre anatomia, fiziologia corpului uman. „O operaţie durează de la 5 la 12 ore. Ultima intervenţie a durat şapte ore, dacă m-aş fi mişcat din sală, pacienta şi-ar fi pierdut mâna. Ce trebuie să alegi?”, mărturiseşte doctorul Calistru.

Câte nu se întâmplă în viaţa omului?

Microchirurgul spune că cele mai grave operaţii sunt amputaţiile traumatice ale membrelor inferioare, superioare, ale degetelor. Potrivit lui Anatol Calistru, de multe ori salvarea unei părţi a corpului uman nu poate fi făcută pentru că nu s-au respectat anumite cerințe. Îşi aminteşte că, din toți cei douăzeci de ani ai săi de lucru, anul 2008 a fost unul de groază. „S-a început de pe 14 februarie 2008, când mergeam spre casă și am fost sunat pentru că fusese adus un băiat în vârstă de 18 ani fără ambele mâini. În câteva minute, la spital s-au adunat două echipe de microchirurgi şi viaţa băiatului a fost salvată, nu şi braţele. Anul s-a sfârșit, pe 5 decembrie, cu un traumatism la serviciu al unei tinere de 21 de ani, căreia i-a fost smulsă mâna din umăr și scalpul – părul cu tot cu pielea de pe cap”, îşi aminteşte medicul.

Intervenția pe care a avut-o tânăra de 21 de ani a fost atunci unică în Moldova – plastia defectului la cap cu epiplon. Au lucrat două echipe, de chirurgi generaliști și de microchirurgi. Intervenția a fost făcută de Anatol Calistru, Vlad Gladun, Ion Gagauz, Igor Mişin, Igor Şapovalov, Roman Smolniţchi. „Fata trăiește și vine în fiecare sâmbătă la spital pentru a vedea modul în care evoluează starea sănătăţii ei. Lucrează…”, spune medicul.

Fiind conferenţiar universitar, predă chirurgia operatorie. Spune că în mulţimea de studenți de la medicină sunt și din cei care vor deveni adevăraţi medici.

„Tot omul cu vocaţia lui”

Familia îl înţelege şi îl susţine. Deseori la sărbători e la spital, zicând că totul este imprevizibil în viața unui medic. „În cinci minute, toate planurile stabilite din timp se schimbă, pentru că bolnavii nu așteaptă”, mărturisește microchirugul. Are trei copii. O fată și doi băieți. Fiica a absolvit studiile în medicină şi acum face rezidenţiatul, iar băieții sunt mai mici. „Tot omul cu vocația lui”, afirmă Anatol Calistru, născut într-o familie de țărani cu cinci copii de la nordul republicii. În viitor îşi doreşte mai mult spațiu în secţie şi în sala de operaţii, care să fie dotată cu un microscop performant şi cu instrumentar  microchirurgical de ultimă generaţie.

 

Anatol Calistru recomandă ca în cazurile grave de lezare a mâinilor, picioarelor, degetelor să fim calmi.  Se face hemostază, adică se opreşte sângele cu un pansament sau un garou. Partea detaşată de corp se pune într-o pungă curată. În altă pungă se pune apă rece cu gheaţă. Astfel se conservă membrul. Sacoşa cu membrul detaşat se pune în punga cu apă pregătită, astfel se evită contactul amputatului cu gheaţa şi apa. „Fereastra de aur pentru replantare este de 4-6 ore. În acest timp, din orice colț al Moldovei ajungi la Spitalul de Urgenţă, unde operaţia are succes”, comunică el.

The following two tabs change content below.