DOC // Mai mulți europarlamentari cer încetarea imediată a represiunilor împotriva opoziției și societății civile

23 de europarlamentari, reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare, au semnat ieri o declarație comună care vizează situația din R. Moldova. Deputații europeni își exprimă îngrijorarea față de represiunile la care sunt supuși reprezentanții opoziției și societatea civilă și fac un apel către autoritățile moldovenești să înceteze presiunile, scrie anticorupţie.md.

Potrivit textului declarației, începând cu 2014, guvernarea încearcă să liniștească opoziția și societatea civilă, ai căror reprezentanți, cum ar fi Ana Ursachi, Eduard Rudenco și Grigore Petrenco, au devenit victime ale unor campanii de defăimare sau s-au pomenit cu cauze criminale instrumentate de procurori sau mass-media controlate de Vlad Plahotniuc.

În declarație sunt amintite presiunile la care sunt expuși reprezentanții Star Net și proprietarul companiei Alexandru Machedon, pe motiv că a refuzat să cenzureze postul de televiziune Jurnal TV. De asemenea este menționat cazul lui Veaceslav Platon, un martor-cheie împotriva lui Plahotniuc, care este judecat penal pentru deturnarea a circa un miliard de dolari din rezervele BNM, dar și cazul fostului angajat al Poștei Moldovei, Sergiu Cebotari, un alt martor important împotriva lui Vlad Plahotniuc.

Autorii declarației amintesc autorităților că una dintre priorităților Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE reprezintă transparența în implementarea reformei anticorupției și protejarea drepturilor omului, a libertăților și a statului de drept, pentru a restabili încrederea cetățenilor și a partenerilor internaționali din Moldova.

„Facem un apel către autoritățile moldovenești să înceteze imediat represalii și vă amintim că drepturile omului și situația democrației din Moldova sunt monitorizate îndeaproape de Consiliul Europei”, se menționează în finalul declarației.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)