DOC // Discrepanţe de preţuri la produsele alimentare pentru grădiniţele din Chişinău

Astăzi, 19 decembrie, în cadrul şedinţei Primăriei mun. Chişinău, au fost prezentate rezultatele anchetei în dosarul licitaţiilor trucate. Preşedintele grupului de lucru, Mihai Moldovanu, a menţionat că cele mai grave probleme din cadrul domeniului educației în capitală țin de managementul defectuos al direcțiilor educație și a instituțiilor de învățământ.

„Normele fiziologice de hrană stabilite de Ministerul Sănătății nu se respectă nicăieri. Pâinea, pastele, produsele de patiserie și uleiul sunt în continuare produsele care se consumă 100% în grădinițe. Mai puțin se consumă pește, ouă, lapte, legume, fructe și carne. Meniul copiilor în creșe trebuie să fie de circa 26 de lei, iar în instituțiile preșcolare de circa 31 de lei. Diferența dintre norme și realitate este prea mare, în plus, prețurile la achiziție se majorează artificial, astfel norma fiziologică este imposibil de realizat”, a declarat Mihai Moldovanu.

Preţuri umflate

Una dintre principalele probleme o constituie diferenţa considerabilă de preţ la achiziţia produselor alimentare la unul şi acelaşi agent economic. De exemplu, un litru de lapte livrat de același agent economic în diferite sectoare ale capitalei are o diferență de un leu. Un kilogram de brânză se vinde cu diferenţa de 4,58 lei, pentru smântână, diferența estimată este de 24,02 lei, la unt diferența de preț este de 26 de lei.

Mihai Moldovanu a informat despre faptul că în cadrul Direcţiei educaţie din sectorul Botanica a fost organizată o licitație, la care a participat și unul dintre agenții economici aflați în „lista neagră”, câștigător însă a fost desemnat un alt agent economic, iar primul, a contestat decizia.

Astfel pentru lactate diferența de preț este de la un leu până la 38 de lei. Şi la legume, carne şi crupe diferenţele sunt enorme. Diferenţa de preţ la un kg de cartofi este de 4 lei, mere – 10 lei, ulei – 10 lei, la carne și pește – de la 14 la 22 de lei, la crupe de porumb – 3 lei.

Astfel, potrivit lui Moldovanu, banii sunt cheltuiţi ineficient pentru produsele alimentare, iar Direcţia educaţie, în ultimii cinci ani, nu s-a ocupat de efectuarea controalelor la instituțiile de învățământ şi nici de problema elimentaţiei.

Demisii

Edilul capitalei Dorin Chirtoacă a precizat că 99,9% din conducerea Direcţiei, generale, tineret şi sport va fi demisă. Întrebat dacă şefa direcţiei, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, care este pentru moment suspendată, va fi demisă, primarul a dat de înţeles că nu.

„Dna Naghibeda-Tverdohleb este vinovată doar că nu a ştiut de cele întâmplate”, a precizat primarul. De asemenea, acesta a spus că sunt două categorii de persoane care vor fi trase la răspundere: persoanele implicate direct, care vor răspunde penal, și cele care nu au fost implicate direct, dar, în virtutea funcției pe care o dețin, trebuiau să întreprindă măsuri.

Soluţii

La sfârşitul raportului, grupul de lucru a propus şi soluţii pentru îmbunătățirea situației. Crearea unui regulament intern unic de asigurare a mecanismului de alimentație în instituțiile de învățământ, posibilitatea de a include alternative în privința alimentației copiilor, includerea unui capitol cu privire la alimentarea copiilor la concursul de selectarea conducătorilor instituțiilor, instituirea unui mecanism transparent în procesul de organizare a licitațiilor, centralizarea procesului de achiziții, fortificarea sistemului de audit intern, reorganizarea Direcţiei educaţie în conformitate cu regulamentul cadru ș.a.

Parlamentul a adoptat vineri în lectură finală legea bugetului de stat pentru anul 2017. În bugetul Ministerului Educaţiei pentru alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe au fost transferaţi 47 mil. de lei. Astfel, costul raţiei alimentare pentru copii ar putea ajunge la 21 lei 67 bani, în timp ce în anul curent costul este 18 lei 67 bani.

Download (PDF, 231KB)