DOC // Compania contractată de către RM să tipărească paşapoarte pentru moldoveni: „Mică şi obscură”

„Mică şi obscură”, au calificat sursele noastre din Lituania Compania UAB Garsų Pasaulis, care urmează să producă în următorii trei ani 1,5 milioane de paşapoarte pentru RM. Potrivit reuters, citat de mold-street.com grupul Semlex, acţionarul majoritar la Garsų Pasaulis, dar şi compania lituaniană sunt direct implicate într-o schemă prin care paşapoartele pentru cetăţenii din Republica Democrată Congo au ajuns a fi printre cele mai scumpe din lume, circa 185 de dolari bucata, dublu faţă de cele britanice.

Reuters a arătat că din cei 185 de dolari pentru fiecare paşaport, doar 65 merg spre guvernul congolez; 12 dolari sunt destinaţi unei firme cu sediul în Kinshasa, care supervizează afacerea, în timp ce 48 de dolari către grupul Semlex, furnizorul belgian de paşapoarte.

Ceilalţi 60 de dolari sunt destinaţi companiei LRPS, un offshore cu sediul în Emiratele Arabe Unite deţinut de Makie Makolo Wangoi, o soră a preşedintelui congolez Joseph Kabila, acţionară împreună cu alţi membri ai acestei familii, Kabila, ai mai multor companii. Costul unui paşaport congolez alcătuieşte 42% din venitul anual al unui cetăţean al acestui stat.

Nici Semlex, nici compania offshore LRPS, nici Preşedinţia congoleză nu au răspuns la ancheta Reuters. Documentele analizate de Reuters – inclusiv cele privind acordurile între Semlex şi guvernul din Congo, precum şi acorduri între indivizi şi companii implicate în schemă arată modul în care a fost aranjat semnarea unui astfel de contract.

Una dintre figurile-cheie în acest caz este CEO al Semlex Albert Karaziwan, care a fondat compania în 1992 controlată de familia sa aproape în întregime. Albert Karaziwan este un armean-belgian, născut în Aleppo, Siria. Are un castel în Belgia şi interese în domeniul imobiliar şi hoteluri. Acesta oferă servicii în domeniul IT şi securitate pentru guverne, în special în Africa.

În perioada octombrie 2014-iunie 2015, Karaziwan a avut mai multe discuţii cu autorităţile congoleze, inclusiv prin scrisori adresate direct preşedintelui Kabila, potrivit documentelor examinate de Reuters. La 16 octombrie 2014, Karaziwan a trimis o primă expertiză care ar putea costa un paşaport biometric: între 21.50 euro şi 43 de euro, adăugând că firma sa ar putea să le producă în propria fabrică din Lituania. Cinci zile mai târziu, Karaziwan a trimis o altă scrisoare către Kabila. De data aceasta, el a invitat în Dubai două rude ale preşedintelui din această ţară africană pentru a discuta condiţiile contractului.

Potrivit surselor noastre din Lituania, GP Grupė, care deţine 100% din acţiuni din Garsų pasaulis, a fost reformat anul curent la 29 martie. Garsų Pasaulis ar fi preluat datoriile holdingului GP Grupė

Compania din Lituania, parte a acestei scheme frauduloase

Conform contractului semnat la 11 iunie 2015, 65 de dolari din cei 185, cât costă un paşaport, urmau să fie transferaţi statului congolez. Restul de 120 dolari vor fi ajunge la consorţiu – care include Semlex Europa, cu sediul la Bruxelles, Semlex Global, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, tipografia Semlex în Lituania şi LRPS înregistrată în Emiratele Arabe Unite.

În timpul negocierilor, LRPS a fost reprezentat de Karaziwan, şeful Semlex, conform contractului dintre Semlex şi guvernul congolez. De notat că Semlex deţine 60%, iar Karaziwan – 40% din capitalul Garsų Pasaulis din Lituania. Vytautas Mieliauskas, directorul Garsų Pasaulis din Lituania, a confirmat că societatea pe care o conduce este implicată în acest afacere, dar susţine că rezultatele sunt dezamăgitoare.

„Contractul din Republica Democrată Congo este cel mai mare acord de producere a paşapoartelor la care participăm. Acesta a fost semnat în 2015, dar valoarea lui nu o putem preciza (…) Am avut planuri mari, am investit mult, pentru că paşaportul este cel mai modern şi sofisticat. Conform estimărilor preliminare, urma să producem 2-2,5 milioane de carnete de paşapoarte pe an, dar în realitate proiectul nu prea a mers şi am produs într-un an şi jumătate doar câteva sute de mii”, a declarat Vytautas Mieliauskas, citat de Postul naţional de televiziune din Lituania.

În acelaşi timp, managerul lituanian se laudă cu faptul că investiţiile în proiectul congolez nu au fost în zadar, iar compania a obţinut un contract în Afganistan, iar în viitorul apropiat este planificat să semneze un contract în Moldova.

Potrivit surselor noastre din Lituania, GP Grupė, care deţine 100% din acţiuni din Garsų pasaulis, a fost reformat anul curent la 29 martie. Garsų Pasaulis ar fi preluat datoriile holdingului GP Grupė.

Moldova va plăti 110 milioane lei pentru un contract dubios?

Ultimul ridică mari semne de întrebare, iar detalii din acesta s-au scurs în presă cu concursul întreprinderii de stat Registru. Astfel s-a aflat că întreprinderea de Stat Registru a semnat deja un nou contract de achiziţie a carnetelor de paşapoarte cu UAB Garsų Pasaulis din Lituania.

„Analizându-se ulterior preţul propus de fiecare companie, raportat la alte condiţii pe care le întrunesc participanţii la licitaţie, s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere al respectării parametrilor tehnici UAB Garsu Pasaulis respectă integral cerinţele”, a declarat Sergiu Răilean, directorul ÎS Registru. Totodată, acesta a susţinut preţul paşapoartelor va fi mai mic decât cel din contractul din 2012.

The following two tabs change content below.