Dobro pojalovat’ în Satul European!

Timur numără stelele de pe steagul european

De Ziua Europei, la Chişinău, toţi s-au simţit liberi

Sute de copii însoţiţi de părinţii lor au venit în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău pentru a sărbători Ziua Europei. „Este important să le explicăm copiilor de ce R. Moldova trebuie să facă parte din Uniunea Europeană. Viitorul lor este în UE”, consideră Eugenia Iurco din Chişinău. Femeia a venit împreună cu fiul său de doar trei ani, Timur, pentru a-i arăta ce viitor îl aşteaptă în cazul în care R. Moldova se va integra în UE.

„Dragi prieteni, la mulţi ani, Europa! La mulţi ani, R. Moldova! La mulţi ani, Chişinău! Am plăcerea să anunţ deschiderea oficială a Zilei Europei”, a declarat în română comisarul european pentru Extindere și Politică de vecinătate, Stefan Fule. Oficialul este ţinta jurnaliştilor care roiesc în jurul său şi vânează fiecare mişcare şi declaraţie a oaspetelui important. Trec cu indiferenţă pe lângă o bătrânică de 83 de ani care, cu lacrimi în ochi, le povesteşte cetăţenilor ţărilor membre UE ce viaţă are în R. Moldova.

Ţărilor UE, scrise în rusă şi română

Îi este oferită libertatea de a-şi împărtăşi durerile: „M-au dat afară din apartament. Acum locuiesc pe scări. Mă ajută vecinii, îmi dau câte ceva de mâncare”, se plânge mătuşa Anastasia Mironaş privind cu tristeţe în direcţia demnitarilor care au făcut rând la tarabele cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale preparate de reprezentaţii ţărilor care fac parte din comunitatea europeană, în care R. Moldova încă nu şi-a găsit locul. Pe corturile ţărilor membre UE denumirile sunt scrise în două limbi: rusă şi română.

Nu şi-a găsit un loc mai prezentabil şi cortul Republicii Moldova. Deşi pentru alte ţări s-a oferit un loc mai spaţios… „Noi n-am meritat probabil mai mult”, ne explică un tânăr care reprezintă R. Moldova în Satul European şi ne pune la dispoziţie mai multe ghiduri, printre care şi „Ghidul de integrare a cetăţenilor străini în R. Moldova”.

Un oaspete deosebit

Toţi sărbătoresc, dar mătuşa Anastasia plânge

Dumitru a venit „liber” la Chişinău din stânga Nistrului. Priveşte impresionat spre scena pe care evoluează ansamblurile de dans din diferite ţări. „Este ceva nou pentru mine. Ar fi frumos să ne integrăm în UE. Poate şi situaţia persoanelor cu dizabilităţi se va îmbunătăţi. Dar ca să se întâmple acest lucru, nu trebuie să aşteptăm să facă UE ceva pentru noi, ci să ne gândim ce trebuie să schimbăm ca să fim demni de a face parte din ea”, este de părere bărbatul.

Faptul că de 20 de ani nu se poate deplasa decât în scaunul cu rotile nu a fost o barieră pentru el ca să ajungă la Chişinău. În acest timp, se aproprie de noi o doamnă şi ne roagă să nu plasăm fotografia lui Dumitru în ziar pentru că s-ar putea pomeni cu probleme în stânga Nistrului şi această vizită la Chişinău ar putea fi ultima pentru el.

Liber la furat

Imediat ce a înţeles că suntem jurnalişti, un tânăr se apropie de noi şi ne întreabă dacă ar putea să-şi expună opinia. „Eu cred că R. Moldova ar putea să se descurce de una singură, iar UE este o resetare a regimului sovietic”, ne spune Cristofor, o cioară albă printre toţi cei care au venit să sărbătorească Ziua Europei. Nu se lasă aşteptată reacţia altui tânăr. „Nu sunt de acord cu el. R. Moldova nu poate fi de una singură. Mai bine de 20 de ani am fost singuri şi unde am ajuns? S-a furat şi se fură în continuare”, este de părere Mihai.

Spaniolii au împărţit paella şi sangria pe gratis, după care au încins atmosfera cu dansuri latino. La întrebarea din ce este făcută licoarea, spaniolii au atenţionat: „Peste două ore veţi simţi”

Apropo, liber la furat au avut câţiva indivizi pe moment neidentificaţi, care, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au furat mai multe mese şi scaune din scuarul Operei Naţionale. Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a dat vina pe numărul mic de poliţişti care au patrulat zona.

Microfonul liber

Ajuns în faţa microfonului liber instalat în Satul European, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, este luat la întrebări de locuitorii capitalei. „Dumneavoastră spuneţi că v-aţi luat o piatră de pe suflet, răspunzând la întrebarea precedentă. Acum îmi permiteţi să vă adresez o altă piatră. De ce nu-i puteţi amenda sau să-i puneţi să lucreze în folosul societăţii pe cei care fac mizerie în curtea blocurilor, parcurilor, transformând Chişinăul într-o gunoişte?”, îl întreabă la microfonul „liber” un locuitor al Chişinăului. „Legea, din păcate, nu-i permite primarului să sancţioneze pe cineva”, explică Chirtoacă. „Ei, atunci mai avem mult până să ajungem capitală europeană”, spune bărbatul nemulţumit de răspunsul edilului.

Eugenia Iurco însă nu-şi poate explica de ce primarul a acceptat amânarea serbării Zilei Europei la Chişinău, dar e important că lui Timur i-a plăcut sărbătoarea şi, înainte de a părăsi Satul European, i-a spus mamei că şi-ar dori să locuiască în ţara în care toţi zâmbesc, dansează, cântă şi îţi dau steguleţe, baloane şi bomboane.

Oficialii au alte aşteptări de la UE pe care şi le-au expus în cadrul evenimentului, iar Dorin Chirtoacă îşi recunoaşte greşeala şi promite că pe viitor, 100 de ani înainte, Ziua Europei, la Chişinău, se va sărbători pe 9 mai, şi nu pe 18, cum a fost anul acesta.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.