Doar un vis?

tatiana-daniliuc-209x300Ea este o fată simplă dintr-o familie de intelectuali de la nordul Moldovei, care avea un vis.

A studiat limba franceză la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a USM. După absolvirea cu succes a facultăţii, a plecat prin programul au pair în Franța. După încheierea programului a fost admisă la o facultate de drept din Franța. Ca să se întrețină, lucra în orele libere. Uneori era nevoită să aleagă între gustarea de la prânz și călătoria cu transportul până „acasă”. Îi era greu, dar avea un vis. A absolvit cu brio facultatea. Cu speranțe, cu dor, dragoste de țară și cu visul aproape realizat, s-a întors acasă. Ea avea de gând să aplice cunoștințele acumulate dincolo în domeniul justiției din Republica Moldova.

A bătut din ușă în ușă, a mers la zeci de interviuri, dar n-a fost angajată, chiar dacă avea studii făcute în afară. Nenorocul ei este că s-a născut în Moldova, unde angajarea depinde de alte reguli: lungimea fustei și a tocurilor la pantofi, grosimea buzunarului sau recomandarea de la cumetri. Ea este o fată modestă, se îmbrăca modest, nu se machiază și astfel nu i-a convins pe angajatori. Ca să nu moară de foame, s-a angajat „temporar” ca operator într-o companie, cu gândul că între timp își găsește alceva.

Însă… o vezi deja ani la rând cum traversează Chișinăul pe jos dimineața și seara, fiind nevoită ca din puținii bani pe care îi câștigă să aleagă între gustarea de la prânz şi călătoria cu transportul.

Tatiana Daniliuc