Doar egal cu Azerbaidjan, dar cu un gol de mondiale

DECÉPŢIE // Balint este nemulţumit de evoluţia unor jucători

Naţionala Republicii Moldova a terminat la egalitate, scor 1-1, meciul amical cu Azerbaidjanş. Selecţionerul Gabi Balint are motive de îngrijorare pentru partidele grele din preliminariile Campionatului European din 2012. Chiar dacă tricolorii au avut mai multe ocazii de a marca, jocul nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Mijlocaşul Andrei Cojocari, care a fost gonit de la FC Zimbru, este singurul câştig pentru echipa naţională. Acesta a dinamizat jocul la mijlocul terenului în repriza secundă şi a marcat un gol „de mondiale”, aşa cum l-a caracterizat Gabi Balint.

Meciul nu a început grozav pentru naţionala Moldovei. Azerii au fost mai activi în jumătatea noastră de teren şi au reuşit să deschidă scorul în minutul 21, după ce balonul a fost deviat de un fundaş. Mijlocaşul Denis Calincov a încercat să demonstreze de ce este dorit de unele cluburi din Germania, dar şuturile sale au trecut puţin pe lângă poartă. La fel şi Sergiu Dadu putea să revină cu gol la naţională, după o pauză de aproape trei ani, dar a greşit ţinta.

Cojocari – Claude Makélélé al Moldovei

La pauză, Gabi Balint a făcut mai multe schimbări. Una din acestea s-a dovedit a fi câştigătoare. Fostul căpitan al echipei de tineret, Andrei Cojocari, i-a atras atenţia selecţionerului încă din meciul cu naţionala stranierilor din campionatul intern şi l-a introdus în teren în locul lui Calincov, care încă nu şi-a revenit după o accidentare mai veche. Cojocari, la fel ca şi celebrul mijlocaş al lui Real Madrid şi al naţionalei Franţei, Claude Makélélé, a muncit mult la recuperare şi tot el a fost cel care a adus egalarea pentru echipa noastră. Jucătorul lui CSCA-Rapid a reuşit un gol superb dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri. Mingea s-a dus direct în vinclu, iar portarul azer nu a avut nicio şansă.

Nemulţumit de unii jucători

La finalul partidei, Balint a declarat că este nemulţumit de evoluţia unor jucători, dar, în acelaşi timp, a spus că îi înţelege.

„Pe alocuri îi înţeleg pe aceşti jucători, deoarece nu au jucat la echipele lor de club. Alţii, ca Dadu şi Calincov, vin după accidentări şi nu au putut arăta tot ce pot. Voi miza în continuare pe aceşti jucători, pentru că au răspuns afirmativ la convocare, în loc să stea în vacanţă. Până la urmă, a fost un scor inechitabil. Noi am avut mai multe ocazii de a marca, iar ei au marcat un gol norocos”, a precizat selecţionerul. Gabi Balint a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Cojocari. „Vreau să-l felicit pe Andrei pentru jocul prestat, dar şi pentru că a marcat un gol pe care îl poţi vedea la campionatele mondiale. De asemenea, el a mai avut o ocazie de a marca”, a menţionat fostul internaţional român.

Vrea victoria cu EAU

Selecţionerul vrea să se revanşeze în meciul cu Emiratele Arabe Unite. „O să le dau posibilitatea tuturor fotbaliştilor convocaţi să joace. Emiratele Arabe Unite sunt un adversar puternic şi ne aşteaptă un meci greu. Vrem victoria în acest meci”, a conchis Balint. Celebrul antrenor german Berti Vogts, selecţionerul Azerbaidjanului, a declarat după meci că scorul de 1-1 a fost echitabil. „În prima repriză, am jucat foarte bine, iar repriza secundă le-a aparţinut moldovenilor. Adversarii noştri au demonstrat că sunt mai bine pregătiţi din punct de vedere fizic”, a spus fostul selecţioner al Germaniei. Meciul dintre naţionala Republicii Moldova şi Emiratele Arabe Unite va avea loc sâmbătă în localitatea Anif din Austria.

Vitalie Hadei