Divizibilă, deci „invizibilă”?

Ministrul Culturii, în centrul unui nou scandal legat de instituţiile statului

Sub pretextul reformei educaţionale care presupune divizarea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) în trei instituţii, cineva încearcă să intre în posesia blocului numărul 3 al AMTAP de pe str. 31 august. Este una din opiniile angajaţilor Academiei, precum şi una din concluziile la care au ajuns membrii comisiei parlamentare de specialitate. Ministrul Culturii, Boris Focşa, a negat însă acest lucru.

Svetlana Corobceanu

Suspiciunile au apărut după ce, în toamna anului curent, reprezentanţii Ministerului Culturii (MC) s-au arătat brusc interesaţi atât de cheltuielile pentru întreţinerea clădirii cu 4 etaje de pe str. 31 august, cât şi de metrajul şi de numărul de studenţi care învaţă în acest bloc. „Mi-a telefonat curatorul doamnei Aliona Strâmbeanu, şefa Direcţiei învăţământ artistic din cadrul MC. Mi-a solicitat să prezint date despre  cheltuielile pentru întreţinerea blocului în cauză, ulterior a solicitat de la secţia de studii să afle care e contingentul de studenţi, iar mai târziu au creat o comisie pentru monitorizarea activităţii facultăţii care îşi are sediul pe str. 31 august. Lucrez de zece ani şi prima oară am avut o astfel de comisie. Ei s-au deplasat direct în acel bloc, ni s-a părut cel puţin straniu că nu s-au arătat interesaţi şi de activitatea altor facultăţi”, ne spune Olga Vartolomei, şefa Direcţiei financiare a AMTAP.

La scurt timp după aceea, pe 25 octombrie, a avut loc şedinţa Colegiului MC în cadrul căreia Aliona Strâmbeanu a declarat că îşi propun elaborarea unei concepţii ce prevede dispersarea academiei şi formarea mai multor instituţii separate, inclusiv comasarea Facultăţii de Arte Plastice cu Colegiul de Pictură „Alexandru Plămădeală”.

Clădirea de pe 31 august e „nocivă”!

„De aici au apărut toate suspiciunile. Au solicitat informaţii de la contabilitate, fără a anunţa măcar conducerea academiei. Şedinţa Colegiului MC a avut loc în timp ce rectorul academiei, Victoria Melnic, era plecată la un simpozion în străinătate. La şedinţă nu a fost invitat niciun membru al academiei, deşi în discuţie era soarta acesteia, şi niciun membru al Ministerului Educaţiei sau al Comisiei de acreditare” , ne spune Ghenadie Ciobanu, membru al Comisiei parlamentare cultură, educaţie şi mass-media.

După apariţia scandalului în legătură cu presupusa reformă la AMTAP, şefa Direcţiei învăţământ artistic, Aliona Strâmbeanu, a fost invitată să dea explicaţii în cadrul şedinţei comisiei parlamentare de specialitate. Întrebată în ce mod putea să apară ideea de comasare a unei instituţii de învăţământ superior cu o instituţie de nivel mediu, ea a declarat că în opinia angajaţilor ministerului, condiţiile din sediul de pe str. 31 august sunt mai nocive pentru studenţi decât varianta luată în calcul. Totodată a motivat că instituţia este slab iluminată, ferestrele sunt vechi etc., pe când condiţiile din cadrul colegiului sunt mai bune.

Diletantism!

„Este un diletantism, un amatorism să comasezi o instituţie de învăţământ superior cu o instituţie de nivel mediu. Se face doar pentru a elibera acest spaţiu”, a mai declarat pentru JURNAL Ghenadie Ciobanu.

Scandalul în jurul academiei a fost amplificat şi de faptul că conturile bancare ale AMTAP riscă să fie blocate, după ce o firmă privată a pretins, prin intermediul instanţei, o datorie de aproape 3 milioane de lei. Deşi decizia instanţei a fost pronunţată acum doi ani, titlul executoriu a fost expediat recent pe adresa instituţiei. Cadrele didactice presupun că acest scandal financiar şi discuţia despre posibila divizare a AMTAP au în spate unul şi acelaşi interes, eliberarea blocului academiei de pe 31 august şi acapararea acestuia.

Ministru cu rădăcini în PDM

Solicitat de JURNAL, ministrul Focşa a negat acest lucru. „Este o prostie totală pe care eu nu o înţeleg. A fost creat un grup de lucru. După o analiză minuţioasă, va fi creată o strategie de dezvoltare a învăţământului artistic, care va fi supusă dezbaterilor publice. Tot ce se discută pe moment sunt zvonuri”, a declarat ministrul. Membrii comisiei parlamentare neagă că la mijloc ar fi doar zvonuri din moment ce discuţiile în jurul AMTAP au avut loc la nivelul Colegiului MC.

Este de remarcat că numele lui Boris Focşa a mai figurat anterior în centrul unui scandal, în care în calitate de director al Teatrului „Luceafărul” a contribuit la înstrăinarea unor clădiri ale teatrului cu valoare de monument istoric, care, prin scheme dubioase, au ajuns în posesia unei firme, SRL „Invizibil”. Boris Focşa este membru al Partidului Democrat şi este cumnatul lui Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău.

The following two tabs change content below.