Divizia Naţională, pe un butoi de pulbere

Divizia Naţională a Moldovei nu e aşa de liniştită cum se credea. Pe final de campionat, lucrurile s-au încins în preajma meciului amical dintre echipa naţională divizionară şi formaţia stranierilor din campionatul intern. Patronul echipei FC Dacia, Adlan Shishkhanov, nemulţumit de arbitrajul de la meciul dacilor cu CSCA-Rapid, scor 2-2, a ameninţat că nu le permite celor trei jucători ai săi să onoreze convocarea pentru meciul amical de astăzi.

Arbitrul Ivancenco, pus la zid de patronul dacilor

„Nu sunt mulţumit de jocul echipei mele şi, în speţă, de prestaţia arbitrului Vlad Ivancenco. Arbitrajul a fost unul mizerabil. Este inadmisibil să arbitrezi în asemenea hal. Pe parcursul întregii partide, Ivancenco nu a permis jucătorilor mei să se atingă de minge. De fiecare dată când intram în posesia balonului, arbitrul fluiera câte ceva. Cartonaşele galbene pe care le-a aplicat sunt de neînţeles. De asemenea, penaltiul acordat în ultimul minut echipei adverse este inexplicabil. Jucătorul nostru a atins mingea, iar centralul a văzut lovitură de la 11 metri. Şi asta nu se întâmplă pentru prima oară. În meciul cu Olimpia Bălţi a fost acelaşi scenariu”, a tunat Shishkhanov.

FMF să facă ordine

Patronul dacilor a luat o hotărâre care ar putea duce la penalizarea clubului. „În meciul amical dintre stranierii din campionatul Moldovei şi selecţionata divizionară nu le voi permite celor trei jucători de la FC Dacia să onoreze convocarea. Este un semn de protest şi, pe această cale, vrem ca fotbalul să fie curat, ca rezultatul să fie stabilit pe teren şi nu de arbitri. Nu o să rămân indiferent la aceste acţiuni ale fluieraşilor, iar Federaţia Moldovenească de Fotbal trebuie să facă ordine. Din acest moment, niciun jucător de la FC Dacia nu va evolua pentru naţionala Moldovei”, a fost ultimatumul lui Shishkhanov.

Arbitraj contestat şi de zimbri

FC Zimbru a obţinut consecutiv câteva victorii şi se părea că nimeni nu le va sta în cale pentru a-şi atinge obiectivele – participarea în preliminariile Europa Lague. Totuşi zimbrii lui Nicolae Ciornîi sunt aproape de a rata obiectivul propus după înfrângerea, cu scorul de 0-1, în faţa celor de la Olimpia Bălţi.

Olimpia Bălţi a tratat cu maximă seriozitate derbiul pentru stabilirea celei de-a treia participantă în preliminariile Ligii Europa şi a reuşit să înscrie unicul gol în minutul 37, prin ucraineanul Nikolai Glega, după o gafă imensă a portarului Nicolae Calancea. Cei peste 7.000 de spectatori, prezenţi la meciul din Bălţi, aşteaptă deja meciurile din cupele europene. Echipa lor s-a desprins la patru puncte de FC Zimbru, cu trei etape înainte de finalul campionatului.

Cei de la FC Zimbru au acuzat arbitrajul centralului Iurie Coftun, care nu ar fi acordat un cartonaş roşu unui jucător de la Olimpia Bălţi. Mai mult, antrenorul Ivan Tabanov a spus că arbitrajul a fost „mizerabil”. După această înfrângere, FC Zimbru ocupă locul patru în Divizia Naţională şi doar printr-o minune ar putea prinde locul trei, cel care asigură participarea în cupele europene.

FC Sheriff sărbătoreşte titlul

Fără griji pe final de campionat şi cu cel de-al zecelea titlul consecutiv de campioană a Moldovei, cei de la FC Sheriff se gândesc cum să sărbătorească cucerirea unui nou trofeu. Chiar dacă matematic este deja campioană, FC Sheriff şi-a respectat blazonul şi a câştigat cu 3-1 meciul etapei a XXX-a, jucat în compania celor de la Viitorul Orhei. Pentru tiraspoleni au marcat Franca, Hoderean şi Volkov, iar pentru Viitorul – Dragovozov.

Shariffantasticii vor sărbători cucerirea titlului pe 15 mai, când va avea loc derbiul local cu FC Tiraspol. Conducerea FC Sheriff a pregătit un scenariu foarte interesant pentru ceremonia de premiere. Copiii de la Academia „Sheriff” vor prezenta toate trofeele câştigate până acum. De asemenea, va fi prezentată noua emblemă a clubului. Intrarea la meci, care va începe la ora 18.00, va fi gratuită.

În celelalte meciuri ale etapei s-au înregistrat următoarele rezultate: Iskra–Academia UTM 1-0, FC Nistru–FC Dinamo 1-3 şi Sf. Gheorghe–FC Tiraspol 0-0.

Clasamentul este condus de FC Sheriff – 75 puncte, Iskra – 58, Olimpia – 56, FC Zimbru – 52, FC Dacia – 52, CSCA Rapid – 40, Academia UTM – 39, FC Toraspol – 34, Viitorul Orhei – 33, FC Dinamo – 28, Sf. Gheorghe – 21 şi FC Nistru – 11.

Vitalie Hadei