Diversiunea Dodonilor

 

9 octombrie 2011. Vizita patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, Chişinău  Foto: Nadea Roşcovanu

9 octombrie 2011. Vizita patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, Chişinău
Foto: Nadea Roşcovanu

Preoţii din protopopiatul Călăraşi au emis un comunicat în care menţionează că se pronunţă împotriva cursului proeuropean al Republicii Moldova

Preoţii din raionul Călăraşi sunt împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O informaţie în acest sens a fost publicată pe site-ul oficial al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni. Potrivit comunicatului, la 22 ianuarie curent, a avut loc o adunare a clericilor din protopopiatul de Călăraşi, în cadrul căreia au fost discutate mai multe chestiuni, problemele fiind puse în discuţie la iniţiativa Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM). Reprezentanţii Sinodului BOM neagă însă că ar fi solicitat preoţilor să se pronunţe pe marginea problemei aderării RM la UE.

„În cadrul acestei adunări, preoţii au fost familiarizaţi cu întrebările abordate în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova”, se menţionează în comunicat. „În privinţa aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a fost stabilit următorul răspuns: Preoţii din protopopiatul Călăraşi nu sunt de acord în privinţa aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se mai precizează în textul publicat pe site-ul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.

Episcopul Marchel: „Problema nu ţine de competenţa bisericii”

Solicitat de JURNAL, unul dintre membrii permanenţi ai Sinodului BOM, episcopul de Făleşti şi Bălţi, Marchel, a declarat că o asemenea întrebare nu a fost discutată în cadrul şedinţelor Sinodului, ultima şedinţă a acestei structuri având loc pe 16 ianuarie curent. „Posibil, ar putea fi o iniţiativă privată a cuiva. Această chestiune este mai mult una politică şi nu ţine de competenţa bisericii şi a slujitorilor acesteia. E o întrebare la care trebuie să răspundă poporul”, a spus Marchel.

În încercarea de a afla opinia episcopului de Ungheni şi Nisporeni, Petru, reprezentanţii eparhiei ne-au informat că acesta nu lucrează pe moment. Secretarul eparhiei Vadim Corostinschi ne-a confirmat că într-adevăr preoţii din protopopiat au discutat această chestiune. „Preoţii şi-au argumentat demersul, aducând în discuţie multiplele problemele care vin din partea Uniunii Europene şi care distrug morala ortodoxă”, a răspuns secretarul.

Grigore Dodon

Grigore Dodon

Iritaţi de acţiunile „conducătorilor”

JURNAL a solicitat opinia unor preoţi care au participat la şedinţă. Oleg Istrati, parohul bisericii din satul Bahmut, Călăraşi, a refuzat iniţial să vorbească, sugerându-ne că, pe marginea problemei, se poate pronunţa doar protopopul de Călăraşi, Grigore Dodon, care a condus şedinţa.

„În calitate de cetăţean, dar şi ca reprezentant al bisericii, eu sunt împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu cred că va ieşi ceva bun din asta. Sub pretextul creşterii bunăstării populaţiei, suntem expuşi mai multor influenţe negative, cum ar fi homosexualitatea ş.a.”, a declarat totuşi preotul. De aceeaşi părere este şi preotul Alexandru Buza din Măcăreşti, Ungheni: „Am adoptat această poziţie pentru că nu-mi place ce legi adoptă conducătorii noştri”.

La întrebarea dacă chestiunea în cauză a fost adusă în discuţie la şedinţa protopopiatului la iniţiativa Sinodului BOM, aşa cum e specificat pe site-ul eparhiei, preotul Alexandru Buza ne-a îndemnat să luăm legătura cu protoiereul Grigore Dodon.

Acesta din urmă nu a răspuns însă la multiplele noastre apeluri. Mai multe persoane din cadrul Mitropoliei Moldovei au precizat însă că acesta nu este rudă cu Dodon.

Promovează ce le dictează Patriarhia Rusă

Solicitat de JURNAL, istoricul Ion Negrei a declarat că nu-l miră atitudinea preoţilor. „Aceşti preoţi fac parte dintr-o structură ecleziastică de o anumită orientare şi vociferează ceea ce promovează structura respectivă. E vorba de Mitropolia Moldovei din cadrul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. Să nu ne mirăm că astăzi au emis acest comunicat un grup de preoţi, iar mâine Sinodul ar putea adopta o hotărâre în acest sens”, a afirmat Negrei.

Acesta precizează că Uniunea Europeană este o uniune a popoarelor creştine. „Din păcate, preoţii noştri ţin mai mult la valorile sovietice, răsăritene, şi nu vor nicidecum să adere la valorile democratice occidentale. În ce măsură sunt în drept să se implice în chestiuni de ordin politic? Da, ei fac parte din popor, dar n-ar trebui să se pună de-a curmezişul drumului pe care l-a ales şi îl doreşte poporul. E structura folosită la maximum de Moscova şi, din păcate, preoţii noştri nu sunt la înălţimea momentului pe care noi îl traversăm”, a mai spus Negrei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu