Divergenţele ajută la consolidarea relaţiei

ANGOASE // De ce partenerul de cuplu ne stresează mai mult decât şeful

Partenerii de viaţă sunt chiar mai stresanţi decât şefii, sunt de părere oamenii de ştiinţă de la Universitatea Lancaster, Marea Britanie

Studiul realizat pe un eşantion de 3.000 de persoane, jumătate femei şi jumătate bărbaţi, arată că reprezentanţii sexului tare sunt o adevărată sursă de stres pentru partenerele lor de viaţă. Astfel, 58 la sută dintre respondenţi au precizat că partenerul reprezintă o sursă de stres mai mare decât superiorul de la serviciu. În plus, 43 la sută dintre subiecţi au spus că nemulţumirile din cuplu sunt de vină, pentru că nu reuşesc să îşi îndeplinească sarcinile la locul de muncă. Conform sondajului, 18 la sută dintre femei consideră că soţul sau iubitul este singurul vinovat de momentele de tensiune din relaţie, comparativ cu 12 la sută dintre bărbaţi, care susţin că pasele proaste din cuplu sunt provocate de consoartă.
Pentru femei, greutatea corporală reprezintă motivul cel mai important de stres, în timp ce statutul social şi salariul sunt sursele de tensiune enumerate de bărbaţi, conform studiului. Ca răspuns la aceste temeri, cercetarea indică faptul că doar 36 la sută dintre bărbaţi cred că greutatea partenerei este importantă în relaţia de cuplu, iar 27 la sută dintre femei au declarat că salariul partenerului este important.

Cuvântul „discuţie” îi stresează pe bărbaţi

Psihologul Gabriela Niţă spune că, de cele mai multe ori, stresul în cuplu îl poate depăşi pe cel de la muncă. „Pentru femei, stresul începe de la prima întâlnire cu un bărbat, în timp ce reprezentanţii sexului tare se stresează atunci când se pregătesc să îşi întemeieze o familie. Femeile se stresează din orice, în timp ce pentru bărbaţi imposibilitatea de a-i oferi consoartei un statut social stabil reprezintă o mare nelinişte”, spune terapeutul.
După ce au format un cuplu stabil, femeia începe să îşi facă griji despre o posibilă despărţire sau o eventuală infidelitate, chiar şi atunci când nu este cazul. „După ce au făcut pasul cel mare, bărbatul atinge punctul maxim de stres atunci când aude cuvântul „discuţie”, acesta îi tensionează la maximum. Femeile sunt înnebunite după comunicare, în timp ce bărbaţii sunt mai rezervaţi”, subliniază consilierul de cuplu, Niţă.

Certurile sunt bine venite

Certurile sunt bine venite în relaţia de cuplu, susţine psihologul Gabriela Niţă. „O ceartă, într-un mod elegant, fără violenţă, la două săptămâni ajută la consolidarea relaţiei, aşa cum spune şi zicala: «Cine nu se ceartă nu se iubeşte». Această discuţie mai aprinsă ajută la detensionarea relaţiei de cuplu”, argumentează specialistul.
În plus, pentru a trece peste momentele tensionate, terapeutul recomandă cât mai multe activităţi făcute în cuplu, printre care cumpărăturile împreună, înscrierea la lecţii de dans şi de ce nu împărţirea treburilor casnice. „Cuplurile care nu au activităţi comune nu prea rezistă, deoarece partenerii se intersectează destul de rar”, conchide Gabriela Niţă.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)