Distanţa i-a înstrăinat

SINGUR ACASĂ // Timp de nouă ani, Tatiana a fost departe de fiul ei. Acum învaţă cum e să fii mamă

Din Jurnalul lui Dumitru: „Prietenul meu JURNAL, mă numesc Dumitru şi am zece ani. Am un frăţior de două luni, pe care îl iubesc foarte mult, şi pe mămica, pe care încep să o iubesc. Pe tata nu l-am văzut niciodată, dar mama timp de nouă ani a lipsit din viaţa mea. Eu am crescut cu buneii mei care acum nu mai vor să ne accepte nici pe mine, nici pe mama cu frăţiorul meu. Când voi creşte mare, voi pleca peste hotare, voi câştiga mulţi bani şi voi construi o casă unde vom locui noi trei.”

Tatiana nu are casă, nu are o meserie care ar putea să-i asigure existenţa, persoanele apropiate i-au întors spatele. Femeie de 31 de ani, are doi fii – unul de zece ani şi un bebeluş de două luni – şi nu-şi imaginează ce va fi cu familia ei din trei persoane după ce va ieşi din Centrul maternal din Căuşeni în care va mai putea sta până pe data de 1 septembrie. „Tare aş vrea să am casa mea”, spune tânăra mămică ştergându-şi lacrimile de pe obraz. Un lucru îl ştie cu siguranţă, oricât de greu îi va fi, ea nu-şi va mai lăsa copiii pentru a pleca peste hotare. „Dumitru s-a îndepărtat de mine. Foarte rar mă cuprinde şi mai degrabă îi asculta pe părinţii mei decât pe mine”, se confesează Tatiana.

Svetlana PANŢA

„Dumitru, cum ai vrea să fie tatăl tău?”, l-am întrebat pe băieţelul de zece ani, care pe moment se află la Centrul maternal din Căuşeni unde sunt găzduite femeile victime ale abuzului în familie şi traficului de fiinţe umane. „Să nu o bată pe mama”, a fost primul lucru pe care l-a spus Dumitru, după care a enumerat alte calităţi. „Să fie bun, să o iubească pe mama şi pe frăţiorul meu, să nu-i supere, să aibă grijă de ei”. Deşi nu l-a văzut niciodată pe tatăl său, băiatul consideră că anume el este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat în familia lui. „Primul meu soţ m-a lepădat când eram însărcinată cu Dumitru. După ce am născut, l-am lăsat în grija părinţilor mei. Veneam rar acasă. De la început, era foarte bucuros pentru că îi aduceam cadouri”, îşi aminteşte Tatiana. Însă bucuria fiului era de scurtă durată. „Treceau vreo câteva zile şi el iarăşi era supărat pe mine. Nu mă asculta. Era mereu lângă buneii lui chiar dacă eu eram acasă”, spune îndurerată Tatiana.

„Mama m-a trădat!”

Părinţii Tatianei i-au spus următoarele: „L-am crescut pe primul tău copil, acum ce ne propui, să ţi-l creştem şi pe al doilea?”. Femeia nu a avut de ales şi împreună cu copiii ei a părăsit casa părintească. „Noi am insistat ca Dumitru să fie alături de mama lui”, susţine Ana Şchiopu psihopedagogul centrului maternal. A trebuit să treacă ceva timp ca  Dumitru să se apropie de mama lui. „În primul rând, am învăţat-o pe Tatiana cum să comunice corect cu fiul ei. Ea adesea se enerva pe el, striga şi nu înţelegea de ce el nu o ascultă. Ea a lipsit prea mult la Moscova şi băiatul nu o mai trata ca pe o mamă. Era foarte supărat pe ea. Decizia ei de a pleca peste hotare băiatul a interpretat-o ca pe o trădare”, povesteşte Ana Şchiopu. Potrivit psihopedagogului, la fel se simt majoritatea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare. „Este foarte important ca părinţii care sunt departe de copiii lor să comunice cât mai des cu ei. Să le sune şi să le spună cât de mult îi iubesc, pentru că poate fi prea târziu şi dragostea copilului abandonat va putea fi recuperată foarte greu”, recomandă specialistul.

Femeile bătute de soartă şi de soţ

Primul soţ al Tatianei adesea ridica mâna la ea, nu-l oprea nici măcar faptul că ea purta în acel moment sub inimă copilul lor. Al doilea partener de viaţă al femeii, pe care îl cunoaşte de mai bine de şase ani şi de la care a născut al doilea fiu, nu este pe placul lui Dumitru. „El este rău, mai rău decât tatăl meu adevărat”, consideră băiatul. Deşi specialiştii centrului consideră că ar putea fi vorba de gelozie din partea copilului, sunt şi alte motive pentru care şi Tatiana ar trebui să renunţe la acest bărbat. „El încă nu este divorţat. Are trei fii, unul dintre care a rămas cu el. Când se întâlnesc, băieţii mai tot timpul se ceartă, uneori luându-se la bătaie. Bărbatul este foarte indecis şi nu sunt sigură că el îşi va realiza promisiunile. El zice că va găsi o casă unde va locui împreună cu Tatiana şi copiii, dar pe moment nu este angajat în câmpul muncii”, povesteşte Ana Şchiopu. Am întrebat-o pe Tatiana dacă îl iubeşte cu adevărat pe bărbatul cu 12 ani mai mare decât ea şi de la care a născut al doilea copil sau este altceva la mijloc. „Nu am unde mă duce. Aş vrea să am o casă unde aş sta împreună cu feciorii mei, doar noi trei”, spune visătoare femeia.

Noapte bună, frăţiorul meu…

În fiecare seară, Dumitru se apropie de frăţiorul său ca să-i spună cuvintele pe care tare şi le dorea să le audă de la mama lui, atunci când ea era departe şi lucra în bucătăria unei cafenele din Moscova. „Îi spun noapte bună şi îi mai spun cât de mult îl iubesc”, zâmbeşte Dumitru.  Acest bebeluş de doar două luni a făcut ceea ce nu le reuşea specialiştilor de la centru. Dragostea pe care o simt Tatiana şi Dumitru pentru acest micuţ le-a restabilit relaţia. Soarta acestei familii depinde în prezent de mărinimia oamenilor care nu vor rămâne indiferenţi faţă de istoria Tatianei. Deşi angajaţii centrului încearcă să găsească o casă pentru Tatiana, căutările lor nu se soldează cu succes. „Ea va putea sta la noi doar până la 1 septembrie. Ce va fi mai departe cu această familie chiar nu ştim. Sperăm că se va găsi vreo persoană care le va oferi o casă, cât de mică, pentru Tatiana şi copiii ei”, face apel către toţi psihopedagogul centrului, Ana Şchiopu.

 

Unde-i Tatiana?

Timp de câteva zile, Tatiana a lipsit fără să anunţe angajaţii centrului maternal unde a plecat. „Am fost pe deal. Am lucrat pentru o sută de lei ziua ca să-i pot cumpăra rechizite şcolare lui Dumitru”, a explicat atunci mămica.


Nu rămâneţi indiferenţi!

JURNAL de Chişinău îi îndeamnă pe toţi cei care sunt în preajma copiilor lipsiţi de grija părintească şi care sunt în situaţie de dificultate să nu rămână indiferenţi faţă de problemele acestora şi să ne contacteze la numărul de telefon 069456968 sau să ne scrie la adresa electronică. Mâine poate fi prea târziu [email protected]

The following two tabs change content below.