Disputa aliaţilor

Subiectul anticipatelor naşte din nou controverse în sânul Alianţei pentru Integrare Europeană

Săptămâna trecută, toate cele patru componente ale Alianţei şi-au făcut publice poziţiile vizavi de modul în care ar trebui soluţionată criza constituţională şi când ar fi bine să fie organizate alegerile anticipate. În timp ce PD şi PLDM consideră că articolul 78 din Constituţie e necesar să fie modificat până în toamnă, când ar trebui să fie organizate şi alegerile anticipate, AMN consideră că anticipatele trebuie amânate până în 2011 sau chiar 2013, iar PL este de părerea că alegerile anticipate trebuie în general evitate. Liderul PL, Mihai Ghimpu, tot el preşedinte interimar al republicii, mai precizează că, până la urmă, decizia finală îi aparţine lui.

În aceste noi circumstanţe, PCRM face un pas înapoi şi anunţă că este gata să negocieze cu Alianţa şi chiar să accepte alegerea de către popor a şefului statului, dar numai prin modificarea în Parlament a Constituţiei şi cu siguranţa că alegerile anticipate vor avea loc în toamnă.

„16 iunie este un rubicon”

Primul care şi-a făcut publică poziţia vizavi de termenul în care ar trebui organizate anticipatele a fost Partidul Democrat (PD) care a anunţat acum o săptămână că alegerile vor avea loc în toamnă. „16 iunie este un rubicon ce ar deschide noi posibilități tactice pentru opoziția comunistă. Nu vreau ca PCRM să fie lăsat să preia inițiativa și să apară ca un apărător al valorilor europene, iar noi să ajungem în defensivă”, şi-a argumentat poziţia președintele PD, Marian Lupu, precizând că deşi PD ar fi interesat de evitarea alegerilor anticipate, acest lucru nu este posibil pentru că aşa ne-au recomandat structurile europene. „Nu este firesc să acționăm de o altă manieră. Alegerile anticipate trebuie să aibă loc până în 15 noiembrie”, a mai spus Lupu, sigur că decizia finală a AIE va fi luată în cel mai scurt timp.

Alegeri parlamentare şi prezidenţiale într-o zi

La doar două zile după ce PD şi-a prezentat public poziţia, şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) a venit cu propria iniţiativă – Modificarea art. 78 din Constituție prin referendum și, până la finele anului 2010, să fie organizate, în aceeași zi, alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale”. Potrivit liderului PLDM, Vlad Filat, noul Parlament şi şeful statului ar trebui aleşi la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie. În viziunea PLDM, referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituție ar trebui organizat până la sfârșitul lunii august, iar întrebarea ar putea fi formulată în felul următor: “Sunteți de acord ca președintele țării să fie ales prin vot direct sau în Parlament”.

Poziţia PLDM l-a iritat pe Marian Lupu care l-a acuzat pe Vlad Filat că din moment ce a prezentat acest punct de vedere înainte de a consulta Alianţa, probabil s-a consultat cu alţi aliaţi. Lupu nu a precizat pe cine are în vedere.

Fără anticipate?

Partidul Liberal (PL), la rândul său, afirmă că nu împărtăşeşte nici părerea PD, nici pe cea a PLDM. „Noi optăm pentru organizarea unui referendum constituţional, unde oamenii să fie întrebaţi dacă îşi doresc alegeri anticipate şi dacă preşedintele urmează să fie ales de parlament sau popor. Cred că acest parlament trebuie să rămână în funcţie încă trei ani, iar şeful statului să fie ales de actualul legislativ. Ulterior, preşedintele ţării ar trebui ales prin vot universal. Această idee este susţinută şi de unii oficiali europeni”, a declarat preşedintele PL Mihai Ghimpu, dar fără a preciza care sunt oficialii europeni care susţin punctul său de vedere. Liderul liberalilor afirmă că nu renunţă nici la ideea adoptării unei noi Constituţii. „Ideea cu o nouă Constituţie este tot mai actuală. Este cea mai bună idee. Modificarea articolului 78 nu rezolvă situaţia. Ce facem cu celelalte articole? Din acest motiv nu mă grăbesc să vin cu declaraţii în acest sens”, a spus Ghimpu, specificând că este posibil ca Alianţa să nu ia o decizie finală până la 16 iunie. „Fiecare are dreptul să-şi expună punctul de vedere pe marginea acestei probleme, dar eu sunt cel care va lua decizia finală”, a conchis preşedintele interimar.

Comuniştii doresc un compromis

Şi liderul Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) ne îndeamnă să nu ne grăbim. „Nu trebuie să organizăm alegeri în pripă, unde mai pui că 70% din cetățenii Republicii Moldova nu-și doresc alegeri anticipate. Părerea mea este că referendumul de modificare a art. 78 din Constituție ar trebui se desfășoare în 2011, odată cu alegerile locale”, a opinat Serafim Urechean. Potrivit lui, alegerile prezidențiale ar putea să se desfășoare în toamna anului 2011 sau 2012, dar chiar și la începutul anului 2013.

Părerea PL şi AMN îi scoate din sărite pe comunişti care anunţă că sunt gata de un compromis, dar numai dacă alegerile anticipate vor avea loc în toamnă. „Noi am anunţat deja că nu suntem împotriva alegerii preşedintelui direct de către popor. Articolul 78 poate fi modificat şi în Parlament. Nu e nevoie neapărat de un referendum”, a declarat deputatul comunist Eduard Muşuc.

În aşteptarea raportului

Până una, alta, Mihai Ghimpu a anunţat că înainte de a lua decizia finală aşteaptă să vadă raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar. „În urma acestui raport, voi propune Parlamentului interzicerea simbolurilor comuniste în R. Moldova”, a declarat preşedintele interimar, făcând referire la două rezoluţii ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei prin care simbolurile comuniste au fost interzise în întreaga Uniune Europeană. PD anunţă la rândul său că nu va vota pentru o asemenea iniţiativă. „Interzicerea simbolurilor comuniste va fi cel mai frumos cadou la care putea spera PCRM înainte de alegeri. Partidul lui Voronin ar putea atrage atenția asupra sa numai prin scandal”, a spus Lupu, sugerând ca discuția despre interzicerea însemnelor comuniste să fie oprită sau cel puțin amânată până după alegerile parlamentare.

Mariana RAŢĂ