Disperarea ucide

STATISTICI DRAMATICE // Lipsa unei comunicări eficiente dublează numărul de sinucideri ale tinerilor

Numărul cazurilor de suicid în rândul tinerilor şi al copiilor din Republica Moldova s-a dublat pe fundalul sărăciei, plecării părinţilor peste hotare, al lipsei cadrelor specializate în şcoli care să răspundă acestor necesităţi. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, numărul de sinucideri în rândul minorilor a crescut de la 16 în anul 2007 la 32 în anul 2009. Datele relevă, de asemenea, că pe parcursul anului 2009 au fost înregistrate 459 de infracţiuni în care copiii au fost victime, dintre care în 109 cazuri au fost iniţiate cauze penale privind infracţiunile cu caracter sexual.

Dramele vârstei fragede

O mamă din raionul Criuleni ne povesteşte cu lacrimi în ochi că fiul ei a decis să-şi pună capăt zilelor din cauza unei dragoste neîmpărtăşite. L-a zărit când acesta era deja într-un pom din grădină. Văzând cât este de hotărât, femeia a alergat să cheme vecinul în ajutor. De departe au văzut cum băiatul s-a aruncat în jos. În loc de frânghie acesta a utilizat o sârmă de oţel. Tânărul a decedat pe loc. „A murit în ochii noştri. Nu pot uita acele momente, nu pot să-mi iert că nu l-am putut opri”, ne spune printre lacrimi femeia.

La finele săptămânii trecute, o adolescentă de 14 ani din s. Şerpeni, raionul Ialoveni, potrivit colegilor săi, şi-a pus capăt zilelor tot din cauza unei dragoste neîmpărtăşite, înecându-se în apele râului Nistru. Tinerii petreceau pe mal, când la un moment dat au descoperit că prietena lor lipseşte. Fata şi-a lăsat încălţămintea pe mal. Colegii spun că au zărit-o deja când aceasta a fost luată de curenţii de apă. Nadejda Mârzac, diriginta clasei, ne spune că eleva a fost mutată cu o lună în urmă în această şcoală. După cele întâmplate, a fost informată de verişoara fetei că adolescenta mai trecuse printr-o tentativă de suicid. „Era retrasă de fire, a venit la bunica, părinţii urmând să plece peste hotare. Avem în statele de personal un psiholog, dar într-o perioadă atât de scurtă nu am reuşit să depistăm că fata are probleme”, ne mai spune profesoara.

Tributul plătit crizei

Într-o perioadă scurtă, în raionul Şoldănesti au fost înregistrate cinci cazuri de tentative de suicid, majoritatea victimelor fiind minori.

În cele mai multe situaţii limită părinţii sunt plecaţi peste hotare. O tânără de 17 ani din s. Olişcani, r. Şoldăneşti, îşi motiva decizia de suicid prin faptul că s-a certat cu fratele său mai mare. O altă persoană din s. Hligeni, acelaşi raion, în urma unor neînţelegeri cu apropiaţii, a consumat toate medicamentele pe care le-a găsit în casă.

Vicedirectorul spitalului raional Şoldănesti, Ludmila Djurenco, a declarat pentru presa locală că cele mai multe dintre paciente sunt fete. Acestea recunosc că, de fapt, nu au avut intenţia să moară, ci doar au vrut să-i sperie pe cei cu care sunt în conflict. Şi dacă fetele utilizează medicamente, apoi băieţii consideră că alcoolul este cel mai la îndemână mod de a-şi rezolva problemele, mai spune medicul. Recent, un minor de 12 ani a fost internat în spital într-o stare gravă. Copilul consumase alcool până şi-a pierdut cunoştinţa. Medicii susţin că acesta nu este primul caz când tineri până la 15 ani îşi pun viaţa în pericol în asemenea mod.
Ion Răzlog, medic psihiatru la dispensarul Spitalului clinic de psihiatrie din Chişinău, a declarat că pe parcursul ultimilor ani se atestă o creştere a stărilor depresive. Tinerii primesc tot mai puţină atenţie din partea părinţilor, aflaţi într-o fugă nebună după asigurarea unui venit şi, implicit, a existenţei, „Lipsa dialogului în familie, dependenţa de internet sunt câteva dintre cauzele care duc la creşterea depresiei”, afirmă medicul. Potrivit psihologilor, suicidul îşi are cauzele şi în incapacitatea unei persoane de a-şi proiecta agresivitatea, pe care fiecare o are într-o doză mai mare sau mai mică, asupra celor din jur, şi pe care o canalizează asupra sa. Sinuciderea, privită ca o moarte prematură inutilă şi nejustificată, reprezintă pentru psihologi expresia unei crize existenţiale şi de conştiinţă determinată de o stare de disperare şi de o mare tensiune afectivă şi relaţională.

Lipsa psihologilor în şcoli

Cazurile de suicid ale unor copii şi adolescenţi din R. Moldova au fost puse în discuţie şi în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, condusă de deputata Liliana Palihovici.

Comisia s-a reunit după cele câteva cazuri de sinucidere ale unor copii şi tineri, inclusiv a adolescentului de 13 ani din raionul Drochia, elevul care s-a spânzurat în curtea casei, în urma unor probleme pe care le-a avut la şcoală. Comisia a încercat să identifice măsurile de prevenire a unor asemenea situaţii tragice.

Liliana Palihovici, preşedinta comisiei, a afirmat că „suicidul este un fenomen cu cauze complexe şi, înainte de a lua decizii şi a realiza măsuri, este nevoie să fie studiată atent situaţia, inclusiv în domeniul abuzului şi violenţei asupra copilului”.

Comisia a solicitat Guvernului introducerea în statele de personal ale instituţiilor şcolare a funcţiei de psiholog şcolar (social). „Înţelegem că în ţară nu există un număr suficient de specialişti care să răspundă la această necesitate, dar situaţia este dramatică şi o soluţie poate fi implicarea studenţilor de la psihologie din ultimul an universitar”, au afirmat deputaţii.

În acest context, preşedinta comisiei parlamentare, Liliana Palihovici, a anunţat că va înainta o iniţiativă legislativă cu privire la statutul psihologului în Republica Moldova.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu