Discordia aniversară

La 16 mai, s-au împlinit 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus

În această zi, drapelul de pe incinta primăriei capitalei a fost coborât în bernă, nu însă şi drapelul de milioane din faţa Casei Guvernului de la Chişinău.

Svetlana Corobceanu

Mii de lumânări au fost aprinse în seara zilei de miercuri în Piaţa Marii Adunări Naţionale în memoria victimelor ocupaţiei ruseşti. În acest mod, peste 2000 de participanţi la mitingul de doliu au marcat două secole de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Acţiunea a fost organizată de Partidul Liberal.

În discursul său, liderul PL Mihai Ghimpu a regretat atitudinea celorlalte formaţiuni de guvernare. A declarat că adevărul a fost şi rămâne unul singur: „Am fost ocupaţi şi punctum. Păcat că sloganul rus «Ocupă şi dezbină» mai este folosit astăzi de unele partide politice, care, călcând pe tragediile noastre naţionale, vor să acceadă la putere”, a spus Ghimpu.

„Rusie, recunoaşte ocupaţia!”

Istoricii Anatol Petrencu şi Andrei Păvăloi au vorbit în cadrul evenimentului despre contextul istoric în care s-a produs anexarea Basarabiei la Imperiul Rus şi consecinţele acesteia. Corina Fusu, deputat PL, a remarcat faptul că pentru prima oară în cele două decenii de independenţă, cetăţenii Republicii Moldova au reuşit să se adune în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a comemora victimele celor două secole de ocupaţie rusească. „Am pierdut multe şanse în ultimii 20 de ani, dar Dumnezeu este bun cu noi şi ne mai dă azi una”, a spus Corina Fusu.

Majoritatea celor prezenţi aveau afişate panglici tricolor la piept. Manifestanţii au afişat pancarte „Rusie, recunoaşte ocupaţia!”. Organizatorii mitingului de doliu au aprins 2012 candele roşii.

„Intrăm în normalitate”

În aceeaşi zi, în Parlamentul României a fost organizată o dezbatere academică la tema: „200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra Istoriei Românilor”, la care au participat parlamentari, diplomaţi, istorici, jurnalişti de pe ambele maluri ale Prutului. Primul a luat cuvântul senatorul român Viorel Badea. „Se pare că intrăm în normalitate. Putem să vorbim despre lucruri pe care altădată le evitam mai mult sau mai puţin graţios. Acesta nu e meritul vreunui partid politic sau al vreunei persoane, ci al nostru, al tuturor, al intelectualilor români, studenţilor şi al unor personalităţi politice”, a declarat acesta cu referire la eveniment.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţeanu, a ţinut să puncteze că Guvernul de la Bucureşti va continua, ca şi până acum, să susţină eforturile reprezentanţilor AIE în vederea consolidării unei societăţi democratice care aspiră să îmbrăţişeze valorile europene. „Unii istorici ruşi au încercat să justifice anexarea Basarabiei la 1812 susţinând că de fapt Rusia ar fi primit Basarabia de la Turcia, şi nu a luat-o de la Principatul Moldovei. Adevărul istoric e cu totul altul. Basarabia a fost parte integrantă a Principatului Moldovei de-a lungul timpului până în 1812. Principatele Române Valahia şi Moldova s-au bucurat de o completă autonomie pe baza tratatelor încheiate cu Imperiul Otoman, care le garanta independenţa pe plan intern, precum şi integritatea teritorială în schimbul unui tribut anual. În 1812, Rusia era perfect conştientă că anexa Basarabia – o provincie română, şi nu una turcă”, a punctat în mesajul său ministrul Corlăţean.

„O provincie română, şi nu una turcă”

La rândul său, primul premier al RM, Mircea Druc, a declarat: „Îmi vine foarte greu să vorbesc ca istoric apelând la modelele discriptive la ce s-a întâmplat în trecut. Am urmărit atent însă ce s-a făcut la Chişinău zilele acestea, mă bucur că reprezentanţii Consiliului Unirii sunt aici. Uitaţi-vă că Parlamentul de la Chişinău a refuzat să marcheze acest eveniment şi, în viziunea mea, se comportă lamentabil ca şi în anii 1990”, a subliniat fostul premier al RM.

Amintim că deputaţii PD şi PLDM s-au pronunţat împotriva iniţiativei deputaţilor PL de a declara 16 mai zi de doliu. În dimineaţa zilei de 16 mai, socialiştii lui Igor Dodon au protestat în faţa primăriei capitalei împotriva deciziei primarului de a declara această zi zi de doliu.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu