Dirk Schuebel: „R. Moldova e tot mai aproape de UE, dar trebuie să combată corupția”

Republica Moldova a trecut în faza dialogului privind liberalizarea regimului de vize. O decizie în acest sens urmează a fi adoptată în timpul apropiat de Uniunea Europeană.

„Se observă că autoritățile RM lucrează activ în ceea ce priveşte adoptarea legii antidiscriminare, lege care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013. Vom monitoriza modul în care va funcționa această lege. Când dialogul cu privire la vize va fi încheiat, vom putea numi o dată a suprimării regimului de vize. Cred că acest lucru se va întâmpla în următorii ani”, a declarat Ambasadorul UE Schuebel.

Reprezentantul diplomatic al UE a mai menționat că ridicarea vizelor pentru cetățenii RM presupune călătorii pentru un termen de cel mult trei luni în spațiul Schengen, precum și în România, Bulgaria, Cipru, în scopuri turistice, culturale, științifice, dar nu în scopuri de muncă.

Cu privire la Marea Britanie și Irlanda, ambasadorul a specificat că aceste țări-membre ale UE, ce nu fac parte din spațiul Schengen, vor lua o decizie separată cu privire la circulația fără vize a cetățenilor RM. Totodată, Ambasadorul a declarat că eliminarea regimului de vize pentru sfârșitul anului 2013 nu este un termen imposibil, dar este foarte greu de realizat.

Diplomatul afirmă că Republica Moldova are șanse reale de a se integra în UE. „Acum trei ani, când venisem la Chișinău, nu eram sigur. Acum cred și sunt sigur că RM va semna acordul de asociere. Numai astfel poate fi explicat discursul comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, care a menționat că față de RM poate fi aplicat articolul 49 din Tratatul privind funcționarea UE”. Articolul 49 al tratatului stipulează că orice stat european care respectă valorile europene, precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului și se angajează să le promoveze poate solicita să devină membru al UE.

Deficienţele reperate de Dirk Schuebel vizează combaterea corupției, „așteptăm intensificarea reformelor în domeniul justiției, în domeniul vamal și cel fiscal”, a relevat reprezentantul UE la Chişinău. Totodată, Dirk Schuebel a apreciat activitatea proaspătului ministru al Afacerilor Interne, Dorin Recean, declarând că este foarte mulțumit de acțiunile întreprinse de acesta.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)