Directorul SIS urmează să fie numit de Parlament la propunerea șefului statului

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) va fi numit de către Parlament la propunerea șefului statului. Această modificare a fost adoptată astăzi, în prima lectură, în Parlament de către deputații fracțiunilor Blocului politic ACUM și PSRM.    

„Proiectul prevede modificarea a două acte legislative – Legea 753 din 23 decembrie 1999 privind Serviciul de Informații și Securitate și Legea 170 din 19 iulie 2007 privind statutul ofițerului de Informații și Securitate. Esența de bază a proiectului ține de schimbarea modului de numire și eliberare din funcție a șefului Serviciului de Informații și Securitate”, a menționat deputatul Sergiu Litvinenco.

„Odată adoptat, șeful SIS urmează să fie numit de către Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova. Altfel spus, la numirea șefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituții ale statului: președintele Republicii Moldova, la nivel de propunere, și Parlamentul, la nivel de decizie finală”, a precizat Litvinenco.

Fracțiunea Partidului Democrat nu a susținut acest proiect, motivând că modificarea respectivă va transforma SIS într-o filială a serviciilor secrete rusești. De partea cealaltă, Igor Grosu, deputat PAS, a amintit colegilor democrați despre utilizarea acestui serviciu strict în interesele PDM în timpul guvernării acestei formațiuni.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)