„Directorul roşu” de la „Franzeluţa” a demisionat

În vizorul Guvernului sunt şi alte întreprinderi cu capital majoritar de stat

Directorul Întreprinderii „Franzeluţa”, Eugen Baleca, a demisionat. Acesta a declarat că a luat această decizie din cauza presiunilor exercitate de actuala guvernare şi a unei scrisori anonime cu caracter ameninţător pe care a primit-o la domiciliu. Baleca s-a plâns că, în calitate de director, este boicotat de Consiliul de Administrare care nu a alocat banii pentru salarizarea angajaţilor. „Îmi este teamă pentru mine şi familia mea. Din cauza intimidărilor, nu-mi pot îndeplini funcţiile, inclusiv, nu pot achita salariile angajaţilor”, a spus acesta.

„Nu a demisionat, ci a fost demis”

La rândul său, Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Filat, a ţinut să precizeze că Baleca nu a demisionat, ci, de fapt, a fost demis. „Show-ul pe care l-a făcut astăzi Eugen Baleca a avut un singur scop – să i se asigure o retragere cât de cât onorabilă. Anume acest adevăr se ascunde în spatele declaraţiilor sale lacrimogene despre presiuni din partea guvernării, grija faţă de consumatori etc.

În realitate, Eugen Baleca nu a demisionat, ci a fost demis, iar motivele au fost expuse anterior de membrii Consiliului de Administrare al SA «Franzeluţa» şi acestea nu sunt deloc onorabile pentru acest domn”, a spus Volniţchi.

Purtătorul de cuvânt al lui Filat a anunţat că vor urma şi alte acţiuni care vor viza situaţia de la întreprinderi cu capital majoritar de stat, precum: „Metalferos”, „Moldtelecom”, „Moldovagaz” şi unele întreprinderi din sectorul energetic.

Eugen Baleca a fost demis la 21 iunie curent de către Consiliul de Administrare în baza unui act de revizie al CCCEC care a constatat că ar fi prejudiciat bugetul cu 24 de milioane de lei. Baleca a fost restabilit în termen record, printr-o decizie a Judecătoriei Botanica, la trei ore după demitere.

„Se vrea privatizarea întreprinderii”

Ulterior, ministrul Agriculturii,Vasile Bumacov, l-a acuzat că ar fi încercat să pregătească terenul pentru un atac de tip rider asupra întreprinderii.

Bumacov a explicat că pe lângă pierderile de 15 milioane pe care le-ar fi provocat, directorul întreprinderii Eugen Baleca a cerut Consiliului de Administrare să-i permită să mai ia un credit de la Banca „Victoriabank”, la care acesta este acţionar. Drept gaj urmau a fi puse activele întreprinderii. Toate acestea, în lipsa unui plan de afaceri. „Dacă statul ar pierde cel puţin 3 la sută din activele sale, nu ar mai deţine pachetul majoritar, iar întreprinderea ar putea fi privatizată la un preţ mult mai mic decât preţul real al acesteia”, a spus ministrul.

Bumacov susţine că dacă Ministerul Agriculturii n-ar fi intervenit la timp în situaţia de la „Franzeluţa”, chişinăuenii s-ar fi putut pomeni în una din zile fără pâine.

Unul din „directorii roşii”

Eugen Baleca este unul dintre „directorii roşii”, instituit în funcţie în 2004, în timpul guvernării comuniste. Un act de revizie a CCCEC a stabilit o fraudă de circa 2,7 milioane de dolari. Conform unei scheme frauduloase, „Franzeluţa” a importat timp de mai mulţi ani făină din Ucraina sub pretextul că făina moldovenească este de proastă calitate. Chiar dacă negocierile pentru procurarea făinii le purta direct cu companiile ucrainene, conform documentelor, cumpărătorii erau nişte companii off-shore.

Astfel, dacă întreprinderile din Ucraina vindeau o tonă de făină la un preţ de 180–220 de dolari, la importul în R. Moldova, preţul unei tone de făină ajungea la 270–300 de dolari.  PG care a investigat aceste circumstanţe a decis să nu pornească o urmărire penală din cauza că ar fi lipsit elementele infracţiunii.

Pe moment, Ministerul Agriculturii deţine 52,2% din activele întreprinderii. Viceministrul Agriculturii, Viorel Guţu, a declarat că la „Franzeluţa” va fi numit temporar un director interimar, după care va fi anunţat concursul pentru suplinirea funcţiei vacante.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.