Directorii “roşii”

INAMOVIBILII // Comunistul Gacikevici, directorul Băncii de Economii, l-a învins pe Filat

Mai mulţi şefi ai unor întreprinderi profitabile cu capital majoritar de stat, care au fost instalaţi în funcţie de fosta guvernare şi care s-au remarcat prin sponsorizări ale acţiunilor guvernării comuniste, şi-au păstrat fotoliile după ce AIE a preluat puterea în stat. Este vorba despre directorul Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, directorul de la “Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, şi, desigur, şeful Î.S. “Registru”, Vladimir Molojen. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Igor Volniţchi, susţine că Vlad Filat a semnat dispoziţia de eliberare din funcţie a preşedintelui Băncii de Economii, dar instanţa de judecată a anulat actul, iar în privinţa demiterii celorlalţi doi decizia o pot lua doar ministerele cărora li se supun cele două instituţii.

Demisie misterioasă

Aflarea lui Gacikevici în fruntea Băncii de Economii provoacă multe semne de întrebare. În primul rând, acum cinci luni, la 5 noiembrie 2009, mai multe agenţii de presă au scris că Grigore Gacikevici a fost demis din funcţia de preşedinte al băncii conform unei decizii adoptate de Guvern. Prim-ministrul Vlad Filat declara atunci că Gacikevici a fost suspendat din funcţie ca urmare a utilizării iraţionale a mijloacelor financiare.

Presa scria că unul din motivele demiterii ar putea fi alocarea a 30 mln lei cu titlu de donaţie pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, precum şi unele aspecte ce ţin de preluarea BC Investprivatbank falimentară, la care mai înainte a activat şi Gacikevici. Se anunţase atunci şi numele celui care va asigura interimatul funcţiei de director, Dumitru Baxan, vicepreşedintele băncii. Cu câteva zile în urmă am telefonat însă la secretariatul Băncii de Economii şi am fost informaţi că instituţia este condusă tot de Gacikevici (!).

Gacikevici l-a învins pe Filat

Preşedintele Consiliului Băncii, Lucreţia Ciurea, ne-a declarat că aude pentru prima dată despre demisia lui Gacikevici. “De ce mă rugaţi să comentez nişte informaţii din presă? La noi, la Consiliu, nu s-a discutat niciodată despre demisia preşedintelui băncii”, ne-a spus Ciurea.
Iar purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi, ne-a explicat că prim-ministrul într-adevăr a semnat dispoziţia de demitere a lui Grigore Gacikevici, dar acesta a fost restabilit în funcţie prin decizia instanţei de judecată, care a anulat dispoziţia lui Vlad Filat. “În zilele următoare, va avea loc şedinţa acţionarilor băncii, probabil că acolo va fi pusă în discuţie şi această chestiune”, a mai precizat Volniţchi.

Cine este Gacikevici?

Despre Banca de Economii şi conducerea acesteia presa de la Chişinău a scris în repetate rânduri. Gacikevici, consilier municipal din partea Partidului Comuniştilor (PCRM), a oferit în septembrie 2007 un credit de două milioane de dolari PCRM, bani care au fost utilizaţi pentru construcţia noului sediu al formaţiuni. Acesta este primul caz în care o bancă din R. Moldova oferă credit unui partid politic, cu atât mai mult cu cât formaţiunile politice nu desfăşoară activităţi economice şi de aceea nu pot demonstra capacitatea de plată a creditelor.

Pentru acest gest, Gacikevici a fost decorat de Voronin în 2007 cu Ordinul “Gloria Muncii”. Cancelaria de stat a cerut instanţei aplicarea sechestrului pe această clădire din cauza că terenul pe care a fost construită a fost vândut la un preţ diminuat, iar hotărârea de înstrăinare a terenului a fost adoptată cu încălcări. La 14 iulie 2010, PCRM trebuie să restituie băncii creditul obţinut. Noi vom urmări în ce măsură formaţiunea va îndeplini condiţiile contractuale.

Banca de Economii, sponsor la comandă?

În 2009, Gacikevici a mai fost decorat o dată de Voronin. De această dată, cu “Meritul Civic” pentru “sprijinul constant acordat instituţiilor rezidenţiale şi contribuţie la desfăşurarea de acţiuni socio-umanitare”. Iar peste câteva luni, la îndemnul preşedintelui Voronin, instituţia bancară a alocat 30 de milioane de lei pentru reparaţia Parlamentului şi Preşedinţiei vandalizate pe 7 aprilie.
Menţionăm că executivul moldovean deţine 56 % din acţiunile Băncii de Economii.

Când se va face ordine la Moldtelecom?

Un alt director “roşu” care şi-a păstrat fotoliul este Vitalie Iurcu de la “Moldtelecom”, fost membru al consiliului “Fincombank”. Iurcu a fost numit în funcţie în iulie 2009. În septembrie anul trecut, premierul Vlad Filat a cerut conducerii CCCEC să efectueze un control de urgenţă la Compania „Moldtelecom”, bănuită că transferă bani pe alte conturi în China. Atunci se vorbea de sute de milioane de lei. Până în acest moment, nu a fost făcut public niciun raport de control care să confirme sau să infirme acele bănuieli. Nu s-a oferit niciun răspuns nici în privinţa blocării de către Moldtelecom a mai multor site-uri printre care şi jurnal.md şi jurnaltv.md în perioada evenimentelor din aprilie 2009.
La fel ca şi Banca de Economii, “Moldtelecom” a făcut donaţii de zeci de milioane de lei pentru reparaţia Parlamentului şi Preşedinţiei.
Purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi ne-a declarat că de numirea sau destituirea conducerii acestei instituţii se ocupă Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află instituţia.

Molojen, inamovibilul

Cea mai mare indignare în societate o provoacă însă păstrarea în post a directorului Î.S. “Registru”, Vladimir Molojen. Despre acesta jurnaliştii au scris că ar fi implicat în “afacerea paşapoartelor” şi că numele său figurează în dosarul deschis recent de Procuratură în privinţa reparaţiilor la Palatul de căsătorii din Chişinău. Rapoartele Curţii de Conturi din ultimii zece ani scot la iveală mai multe ilegalităţi comise la Ministerul Dezvoltării Informaţionale în perioada în care Molojen deţinea funcţia de ministru, dar şi la “Registru”. Cu toate acestea, ministrul Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic, a declarat pentru JURNAL că deocamdată nu au fost acumulate suficiente probe pentru ca Molojen să fie demis, dar acum la “Registru” lucrează o comisie care verifică activitatea instituţiei.

Mariana RAŢĂ