Director în blugi le cere elevilor pantaloni la dungă

„E inadmisibil să trimiţi un copil acasă în timpul lecţiilor, atunci când părinţii săi sunt la serviciu”

Directorul Liceului Teoretic „George Meniuc”din Chişinău, Nicolae Babuc, a trimis acasă, de la ore, un elev de 13 ani, pe motiv că nu i-au plăcut pantalonii în care era îmbrăcat acesta. Copilul purta haine mai lejere, directorul i-a cerut să meargă acasă să se îmbrace în pantaloni la dungă. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au luat atitudine.

Victoria Popa

Pe adresa redacţiei a venit o plângere din partea mamei copilului. „Am doi copii pe care îi întreţin dinr-un salariu lunar de 3400 lei. Sunt divorţată, iar soţul nu contribuie cu nimic la creşterea copiilor. Vineri, conducerea Liceului „George Meniuc” mi-a trimis copilul acasă sub pretextul că nu are pantaloni eleganţi de culoare neagră şi i-a luat rucsacul până va veni în alţi pantaloni la şcoală. Fiind la serviciu, nu am fost anunţată despre incident şi băiatul a stat singur în faţa blocului, de la ora 9.00 până la ora 15.00, până la venirea fiicei mele”, scrie femeia, precizând că pachetul cu mâncare pe care i l-a pregătit copilului a rămas în ghiozdan şi acesta a stat mai mult flămând. „Cine ştie ce se putea întâmpla cu el în acest timp? Are dreptul directorul să-mi trimită copilul acasă fără să mă anunţe? Şi are dreptul să-i ia ghiozdanul?”, se mai întreabă femeia.

„Îmi doresc ca băiatul meu să înveţe”

Mama copilului ne mai scrie că s-a deplasat la liceu pentru a clarifica situaţia. Răspunsul directorului a fost: „Nu este nicio diferenţă între copiii din familiile social vulnerabile şi ceilalţi!”. „Nu-mi pot permite să-i cumpăr fiului meu câte trei perechi de pantaloni. Nu este pentru prima dată când directorul procedează incorect. Am mai avut un caz când copilul meu a fost bătut de un coleg mai mare şi nu s-au luat măsuri. Vă rog frumos, îmi doresc ca băiatul meu să înveţe, nu să fie trimis acasă doar pentru vestimentaţie, care era de culoare albastră închisă, şi nu neagră”, îşi încheie scrisoarea femeia.

De 29 de ani, în funcţia de director

După câteva apeluri telefonice făcute în anticamera liceului, o profesoară ne-a spus că directorul nu este. Atunci, am mers direct la liceu pentru a afla un răspuns la mesajul primit la redacţie. Directorul liceului, Nicolae Babuc, era în birou, îmbrăcat într-o cămaşă colorată, descheiată, şi în blugi. Emoţionat şi deranjat de vizita noastră, după ce am făcut prezentările şi am expus motivul vizitei, directorul ne-a spus pe un ton ridicat: „Astea sunt nişte discuţii fără sens, presa caută senzaţii, aţi scris şi despre carnea de cal, dată într-o grădiniţă din Chişinău şi despre multe altele, dar n-aveaţi nicio dovadă, n-aveţi nici acum! Veniţi cu omul concret, cu copilul, ca să-l văd! Dvs. ştiţi cine e mama asta!? Aţi văzut vreodată cum arată?!”, ne întreabă directorul, care n-a dorit să ne răspundă.

În curtea blocurilor de lângă liceu, doi tineri, care au absolvit liceul acum trei ani, ne-au confirmat că directorul practica astfel de metode de educaţie şi atunci când băieţii mai erau în liceu: „Ne lua ghiozdanele şi ne trimitea acasă să ne schimbăm, apoi să revenim”.

„Credeţi-mă că-l vom decora cu toţi „laurii” pe care-i merită”

Mesajul electronic al mamei a ajuns şi la Ministerul Educaţiei, despre care viceministrul Igor Grosu ne-a comunicat că i-a trimis şi un răspuns. „I-am cerut  explicaţii directorului: de ce l-a trimis acasă? Care sunt pretenţiile în privinţa vestimentaţiei copilului? În urma explicaţiei care urmează să fie adusă la minister, se vor lua măsurile conform situaţiei create . „Credeţi-mă că-l vom decora cu toţi „laurii” pe care-i merită. E inadmisibil să trimiţi un copil acasă în timpul lecţiilor, atunci când părinţii săi sunt la serviciu. Copilul a stat de la ora 9.00 până la ora 15.00 în afara unui spaţiu sigur. Plus că a stat şi flămând, pentru că punga cu mâncare era în rucsac. Nu avem stabilită o uniformă şcolară la nivel de stat. Orice copil vine îmbrăcat curat şi după posibilităţi. Vom face publică şi explicaţia directorului liceului şi reacţia ministerului în asemenea cazuri”, ne-a explicat viceministrul. Oficialul a menţionat că în prezent mai există o problemă, de alt ordin, care contravine legislaţiei învăţământului din RM, şi la Liceul Teoretic „Nicolae Sulac” din capitală.

„Statul trebuie să protejeze copilul de orice formă de violenţă”

„Au fost încălcate drepturile copilului, reglementate şi ocrotite prin Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului, la care RM este parte, document ce definește drepturile și principiile dezvoltării normale a unui copil. „Toţi directorii de şcoli, licee şi profesorii trebuie să ţină cont că este un tratat internaţional prin care statul s-a obligat să protejeze drepturile fiecărui copil. În acest caz, au fost încălcate art. 19 şi 24 din Convenţie, unde este prevăzut că statul trebuie să protejeze copilul de orice formă de violenţă, neglijare în timpul aflării în mediul familial sau într-o instituţie de stat. Prin urmare, părinţii trebuie să se adreseze în instanţa de judecată pentru recuperarea prejudiciilor morale.

Traumatizaţi pe viaţă

Potrivit avocatului parlamentar Tamara Plămădeală, în asemenea cazuri nu trebuie să neglijăm şi dreptul la educaţie, garantat de stat. „Directorul şi-a depăşit atribuţiile de serviciu. În instituţiile de învăţământ din RM copiii sunt supuşi unor violenţe fizice, morale, chiar şi hărţuirilor sexuale din partea unor pedagogi. Când cazurile ies la iveală, profesorii spun de cele mai multe ori că elevii nu trebuie să scoată gunoiul din casă. Ministerul Educaţiei trebuie să ia atitudine, pentru că minorii rămân traumatizaţi pe viaţă după asemenea cazuri”.

The following two tabs change content below.