Director de liceu: Încă multe generaţii vor mai trece până vom vedea o schimbare simţitoare

IPNFoto: IPN

Directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din capitală, Grigore Munteanu, cu o experienţă pedagogică de peste 40 de ani, susține că, de-a lungul anilor, nivelul de pregătire al elevilor, dar și calitatea limbii vorbite a evoluat, însă încă multe generații vor mai trece până vom vedea o schimbare simțitoare. În opinia sa, pentru a vedea schimbări veritabile, este nevoie de o schimbare de mentalitate.

Grigore Munteanu a declarat, pentru IPN, că, în fiecare zi, constată că Republica Moldova se prăbușește ca stat și își întreabă de fiecare dată discipolii când ei vor veni să tragă o linie ca să începem să urcăm. R. Moldova este un stat mic, unde am putea trăi foarte bine, dar, din păcate, acest lucru nu este posibil din cauza actualei situaţii politice.

Profesorul a menționat că se impune o schimbare de mentalitate, a comportamentului, a vorbirii. Şi acest lucru este posibil deoarece se dovedește că, atunci când merg într-un stat european, conaționalii noștri se conformează regulilor de acolo – nu aruncă mucuri pe jos, nu scuipă seminţe, însă când revin acasă, îşi permit din nou să facă aceleași lucruri. Potrivit lui, e nevoie de o schimbare, începând cu fiecare în parte, e nevoie şi de legi puse în aplicare, lucru care nu se întâmplă în prezent.

Grigore Munteanu a declarat că totul vine de la mentalitate, inclusiv atunci când vine vorba de limbă. Dacă fiecare din noi ar fi fost mai exigent, ar fi învățat mai bine limba acestei țări, dând dovadă de respect. Profesorul a menționat că în societatea moldovenească se vorbeşte foarte mult în rusă și unde te întorci auzi de la românofoni:  „poka”, „davai” etc. Oricât efort ar depune profesorii, e nevoie de un efort şi mai mare în familie. Grigore Munteanu a mai spus că, în ultimul timp, se constată o tendință bună. Recentele reforme din domeniul educaţiei, inclusiv cele legate de bacalaureat, au determinat elevii să pună mâna pe carte.